Paavo Väyrynen päihittää Tsehovin? – ”Parhaat näytelmät omasta kynästäni”

Paavo Väyrynen on harrastajanäyttelijä, ohjaaja ja myös näytelmien kirjoittaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Paavo Väyrynen on harrastajanäyttelijä, ohjaaja ja myös näytelmien kirjoittaja.
Teksti: Ville Vanhala

Tänä kesänä itse kirjoittamassaan näytelmässä Urho ja hänen kisällinsä presidentti Urho Kekkosen rooliin heittäytyvä europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on myös kokenut esiintyjä teatterilavoilla. Väyrynen aloitti harrastajanäyttelijänä jo 1960-luvulla Keminsuun Nuorisoseuran riveissä.

”Meillä oli erittäin korkeatasoisia esityksiä, joita palkittiin aivan valtakunnan tasolla”, Väyrynen kertoo.

Nykyään hänen näyttelemisensä rajoittuu omaan, hänen synnyinseudullaan sijaitsevaan Pohjanrannan kesäteatteriin. Esiintymisen lisäksi Väyrynen kirjoittaa näytelmiä. Paavo Väyrynen on vaimonsa Vuokon kanssa usein nähtyjä vieraita myös pääkaupungin teattereissa.

Paavo Väyrysen viisi suosikkinäytelmää ovat:

1. Urho ja hänen kisällinsä, kirjoittanut Paavo Väyrynen.

”Mielenkiintoinen ja uusia näkökulmia Suomen poliittisen lähihistoriaan avaava näytelmä. Näytelmä myös antaa todenperäisen vastineen jo vuosikymmeniä jatkuneelle presidentti Urho Kekkosen parjauskampanjalle. Henkilökohtaisesti on haastavaa keskustella Kekkosen roolissa nuoren Väyrysen kanssa.”

2. Kahden Kemin Patriarkka, kirjoittanut Paavo Väyrynen

” Näytelmä kertoo nykyisen Pohjanrannan, entisen Niemi-Niemelän silloisesta isännästä Matti Niemelästä, joka toimi useissa paikallisissa luottamustehtävissä ja valtiopäivämiehenä. Näytelmä on katsaus paikallisen suurmiehen elämään ja paikallishistoriaan. Kahden Kemin Patriarkkaa on esitetty Pohjanrannan kesäteatterissa.

3. Isästä Poikaan, kirjoittanut Paavo Väyrynen

”Isästä poikaan-näytelmä kertoo puolestaan talonpojasta ja tammikuun valiokunnan jäsenestä Eerikki Niemelästä, joka oli Matti Niemelän isä. Näytelmä valottaa Keminmaan ja Pohjanrannan historiaa merkittävän persoonan ja toimijan kautta. ”Isästä poikaan”-näytelmää ei ole vielä toistaiseksi esitetty.

4. Patriarkka, kirjoittanut Juha Jokela

5. Vanja-eno, kirjoittanut Anton Tsehov

”Sekä patriarkka että Vanja-eno ovat hienoja draamoja, joiden jännitteet syntyvät ihmisten välisistä ristiriitaisuuksista. Molemmat ovat todella mieleenpainuvia näytelmiä.”

FB_logo    Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon    Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

   Tilaa Seura

X