Pahoinpitely Validia-palvelutalossa: Lyöty joutui muuttamaan pois, lyöjä jäi ja henkilökunta ei kommentoi

Invalidiliiton Validia-talossa asumiskustannukset voivat olla jopa 500 euroa vuorokaudessa. Edes tällä rahalla ei pystytä takaamaan vaikeasti vammaisten asukkaiden turvallisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haapaniemen Validia-talossa sattui pahoinpitely, jonka seurauksena uhri joutui muuttamaan pois.

Invalidiliiton Validia-talossa asumiskustannukset voivat olla jopa 500 euroa vuorokaudessa. Edes tällä rahalla ei pystytä takaamaan vaikeasti vammaisten asukkaiden turvallisuutta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Miehen ensimmäinen isku osui selkään, vasemman lavan alapuolelle. Näin nainen kertoi ensin lääkärille ja sitten poliisille.

Mies myönsi vain tuupanneensa naista rintaan. Paikalla ollut todistaja näki voimakkaan tönäisyn mutta ei iskua.

Keski-Suomen käräjäoikeus perehtyi todistajanlausuntoihin, uhrin vammoista otettuihin valokuviin ja lääkärinlausuntoon. Tuomio: 17.12.2016 mies löi naista selkään ja syyllistyi pahoinpitelyyn Haapaniemen Validia-talossa. Samassa yhteydessä mies sai tuomion vähäisen kannabismäärän hallussapidosta ja käytöstä.

Uhri oli tullut Jyväskylän lähellä olevaan Haapaniemen toipumaan aivoinfarktista ja toispuolihalvauksesta. Pahoinpitelyn jälkeen hän ei uskaltanut jäädä palvelutaloon vaan muutti veljensä luokse ja jatkoi kuntoutusta toisessa yksikössä. Pahoinpitelijä jäi Haapaniemeen.

”Minä jouduin lähtemään, vaikka en ollut tehnyt yhtään mitään”, uhri sanoo Seuralle.

Vuorokausi Validia-talossa maksaa 500 euroa

Haapaniemen Validia-talo on yksi Invalidiliiton asumispalvelut Oy:n 38:sta vammaisille erilaisia asuinpalveluja tarjoavasta yksiköstä. Yritykseen kuuluu lisäksi seitsemän ikäihmisten asumisyksikkönä toimivaa Validia-kotia.

Invalidiliiton asumispalvelut Oy:n omistaa sataprosenttisesti Invalidiliitto. Yli 90 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee julkiselta sektorilta: kunnilta, kuntayhtymiltä ja sairaanhoitopiireiltä.

”Tarjoamme palveluja, joiden järjestämisvastuu kuuluu vammaispalvelulain tai vanhuspalvelulain mukaan kunnille. Siksi meillä on äärimmäisen vähän itse maksavia asiakkaita”, Invalidiliiton asumispalvelut Oy:n toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi sanoo.

1970-luvulla rakennettu ja myöhemmin laajennettu Haapaniemen Validia-talo tarjosi ennen tavanomaisia vammaisten asumispalveluja. Maalikuussa 2016 yksikkö uudisti toimintaansa ja alkoi tarjota monialaista palveluasumista. Käytännössä se tarkoittaa vaativimpien asumispalveluiden yhdistämistä saman katon alle.

”Asiakkailla voi olla esimerkiksi onnettomuudessa saatu aivovamma tai huume- tai muu päihdeongelma. Diagnoosin sijaan sijoittamisessa painaa se, minkälaista palvelua asiakas tarvitsee elääkseen hyvää ja turvallista elämää”, Harmaakorpi sanoo.

Haastavalla hoidolla on hintansa. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin Haapaniemen Validia-talolle maksamat asukaskohtaiset kokonaiskustannukset ovat vaihdelleet välillä 343,50 –377,50–503,50 euroa per päivä.

Validian tapa hoitaa asia, oli pettymys

Joulukuussa 2016 tapahtuneessa pahoinpitelyssä sekä uhrilla että tekijällä on vammaisstatus.

”Tekijä liikkuu pyörätuolilla”, uhri kertoo.

Keski-Suomen käräjäoikeuden papereiden mukaan tekijällä on ollut ongelmia huumeiden kanssa. Hän on saanut tuomion kannabiksen käytöstä myös vuonna 2014.

”Hän uhkaili minua jo ennen tekoa ja on käyttäytynyt aggressiivisesti muutenkin esimerkiksi potkimalla ovia ja komentelemalla henkilökuntaa kaikenlaisilla kirosanoilla”, uhri kertoo.

”Kun kaikki ovat vammaisia ja yhdellä on ongelmia päihteiden kanssa, tulee turvatonta.”

Hän on pettynyt myös Validian tapaan käsitellä pahoinpitelytapausta.

”Kun olen ollut asiasta yhteydessä Validiaan, on sanottu vain, ettei tällaisia kommentoida ollenkaan.”

Pahoinpitelyn jälkeen uhrin ystävä teki Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle (LSSAVI) ilmoituksen Haapaniemessä olevasta asukkaasta, jota sekä henkilökunta että muut asukkaat pelkäävät.

Haapaniemestä annetussa selvityksessä viitattiin uhrin ja tekijän ”ärsyyntyneisiin” henkilökemioihin ja pahoinpitelyä edeltäneeseen sanaharkkaan. Toimenpiteinä kerrottiin, että tekijän kulunvalvontaa on rajoitettu ja tälle on asetettu henkilökohtainen ohjaaja.

Peittelyä

Haapaniemessä pahoinpitelyn sattuessa virkaatekevänä palveluesimiehenä työskennellyt henkilö ei halua kommentoida tapausta tai sitä, asuuko pahoinpitelystä tuomittu mies edelleen talossa.

”Tällaisia asioita voi kommentoida vain toimitusjohtaja”, hän sanoo.

Invalidiliiton asumispalvelut Oy:n toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi vetoaa sekä asiakkaiden yksityisyyden suojaan että tietämättömyyteen tapauksen yksityiskohdista.

”En voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden asioita. Tietosuojan takia potilastason asioiden ei edes kuulu olla muiden kuin hoidosta vastaavien tiedossa”, Harmaakorpi sanoo.

Pahoinpitelyn uhri muutti pois Haapaniemestä, koska ei kokenut oloaan turvalliseksi. Tekijä jäi ainakin muuttohetkellä asumaan yksikköön.

Kuulostaako tämä oikeudenmukaiselta?

Ainoana kommentointiin oikeutettu toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi väistää kysymyksen vetoamalla tietämättömyyteen.

”Hoitohenkilökunnan kuuluu tietää nämä asiat, etäämpänä olevien ei.”

Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle valituksia

palvelutalo

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle on tehty valituksia lääkkeiden jakamisen epäselvyyksistä, lääkevirheistä ja lääkkeiden jakamisesta ilman lääkelupaa. ©ISTOCK

Lähemmin tutkimalla Haapaniemen Validia-talosta paljastuu lisää ongelmia.

Haapaniemen Validia-talosta on runsaassa vuodessa tehty hoitopalvelujen tasoa valvovalle Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle (LSSAVI) yhteensä neljä valitusta:

Joulukuussa 2016 ensin lääkkeiden jakamisen epäselvyyksistä, lääkevirheistä ja lääkkeiden jakamisesta ilman lääkelupaa ja sitten oheisessa jutussa kuvaillusta pahoinpitelystä.

Huhtikuussa 2017 lääkeluvista, jotka eivät ole kunnossa, lääkevirheistä, liian vähäisestä henkilökunnan määrästä ja henkilökunnan työoloja koskevasta ”epäammatillisesta” viestinnästä Facebookissa.

Marraskuussa 2017 ”kahden asiakkaan välisestä väkivaltatilanteesta”, jonka selvittely on yhä kesken.

Ongelmasumasta huolimatta LSSAVI:n ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander pitää Haapaniemestä tulleiden valitusten määrää normaalina.

”En katso, että kyseistä yksikköä koskevat epäkohtailmoitukset poikkeavat muista aluehallintovirastolle tulevista epäkohtailmoituksista”, Mäkiharju-Brander kertoo Seuralle sähköpostissa.

Validia-talon omistavan Invalidiliiton asumispalvelut Oy:n toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi selittää ongelmia uuden yksikön sisäänajolla.

”Haapaniemi hakee toimintamuotoaan. Haasteita on ja niihin puututaan.”

Henkilökunnan vähäisyyttä koskevaa valitusta Harmaakorpi selittää sairauspoissaolojen sumalla.

Kruununjalokivi

Jyväskylän kaupunki sijoitti vuonna 2016 Haapaniemeen kolme ihmistä.

”Sijoitetuilla on ollut erityistarpeita, joiden perusteella heidän on ohjattu Haapaniemeen. Yhden asiakkaan tapauksessa on maksettu vuoroin kolmea eri hintaa välillä 343,50–377,50–503,50 euroa päivässä”, hallintopäällikkö Janne Väisänen kertoo.

Harmaakorpi selittää hintaa laadulla. ”Palvelut on resursoitu eri tavalla kuin tavalliset asumispalvelut”, hän sanoo.

”Monialainen palveluasuminen on meille kruununjalokivi, jota halutaan kehittää. Jos sitä ei hoideta kunnolla, se on meille suunnaton maineriski.”

Vuonna 2016 Invalidiliiton asumispalvelut Oy teki 75 miljoonan euron liikevaihdolla 3,1 miljoonan voiton. Yhtiön kassassa oli vuonna 2015 rahaa 9,6 miljoonaa.

”Mitään ei jätetä tekemättä säästämisen tai voittojen maksimoimisen takia.”

X