Päiväkodin kaoottinen aloitus järkytti äitiä – Lapsi noukki pihalla tupakantumppeja suuhunsa, hoitolaukku varastettiin ja sijaiset vaihtuivat

Mari Haaviston lapsen päiväkodin aloitus oli kaoottinen. Hän sanoo, ettei ole koskaan ollut työpaikalla, jossa työ olisi ollut niin huonosti organisoitua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päiväkodin aloitus ei mennyt hyvin.

Mari Haaviston lapsen päiväkodin aloitus oli kaoottinen. Hän sanoo, ettei ole koskaan ollut työpaikalla, jossa työ olisi ollut niin huonosti organisoitua.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Mari Haaviston 1,3-vuotias lapsi aloitti päiväkodissa viime elokuussa. Haavisto vietti lapsensa kanssa ensimmäisen viikon päiväkodissa. Tämä on yleinen käytäntö, kun lapsi aloittaa päiväkodin.

Helsinkiläisen päiväkodin sekasorto tuli äidille yllätyksenä.

”Neljästä hoitajasta vain yksi oli vakituinen. Muut olivat sijaisia ja joka päivä eri ihmisiä. Ensimmäisenä päivänä kukaan ei ollut vastassa uusia lapsia, eikä kukaan tuntunut tietävän, mihin lasten piti mennä. Meidän ryhmän hoitaja yritti parhaansa mukaan selvittää koko päiväkodin uusien lapsien paikkaa.”

Lapsi noukki tupakantumppeja suuhunsa päiväkodin pihalla

Pihalla oli tupakantumppeja ja nuuskapusseja. Piha-aidan takana oli huumeruiskuja ja viinapullo.

”Oma lapseni ei vielä kävellyt, vaan istui maassa ja noukki suuhunsa tupakantumppeja”, järkyttynyt Mari Haavisto kertoo.

Päiväkodin hoitajat sanoivat, että aamuvuorolaisen olisi pitänyt siivota piha aamulla. Ongelma vain oli siinä, että aamuvuorolaista ei ollut.

Lapsen hoitolaukku varastettiin kahden lukollisen oven takaa, ja vaipat sekä osa muista tavaroista oli levitelty pitkin lattiaa.

”Hoitajien mukaan lukko oli mennyt rikki jo yli puoli vuotta sitten, mutta sitä ei ollut tullut kukaan korjaamaan.”

Lue myös: ”Päiväkodeissa tapahtuu asioita, joista ei kerrota”, vanhempi sanoo – Tuore tutkimus paljastaa myös päiväkotien työntekijöiden huolen

Vanhemmat hoitivat lastensa kaikki toimet

Suurin ongelma Mari Haaviston mukaan oli nimenomaan tutun ja turvallisen henkilökunnan puute, isot turvallisuusongelmat ja päiväkodin kaoottisuus. Hoitajat ja opettajat saavat äidiltä puolestaan laajat kiitokset.

”En ole koskaan itse ollut työpaikalla, jossa työ olisi ollut näin huonosti organisoitua ja johdettua. Ei ihme, että vastahaiskasvatuksen hoitajat ja opettajat vaihtavat alaa.”

Ensimmäisen viikon aikana vanhemmat hoitivat kaikki lastensa päivätoimet, vaikka lapset olivat jo virallisesti osa ryhmää ja hoitomaksut alkaneet. Kaupungille on tällä merkitystä mitoituksen puolesta, Haavisto kertoo.

Toisin sanoen päiväkotiin palkataan työntekijöitä sen perusteella, kuinka monta lasta ryhmässä on.

”Perjantaina meille sanottiin, että voisimmeko tulla seuraavallakin viikolla, koska hoitajan mukaan heillä ei ole tarpeeksi käsipareja syöttää ja nukuttaa meidän lapsia. Tästä kaikesta tuli hyvin turvaton olo.”

Helsingin varhaiskasvatusjohtajan Miia Kempin mukaan päiväkodin ongelmiin on puututtu.

”Tässä tapauksessa tiedän, että lukkoasia on korjattu. Henkilötilanne oli hetkellinen, mutta se on korjaantunut. Tällä hetkellä asiat ovat kunnossa.”

Saitte äidiltä viestin elokuussa, mutta äidin tietojen mukaan lukko korjattiin vasta marras–joulukuussa. Miksi se kesti näin kauan?

”Meillä on myös kiinteistöjä, jotka eivät ole omia ja niissä on ulkopuolinen isännöitsijä. Siinä on saattanut olla viivettä, ja pahoittelen sitä.”

Lue myös: Seura selvitti: Varhaiskasvatus kärsii henkilöstöpulasta maksaen vuosien takaisista virheistä – Miksi poliitikot eivät arvosta naisten tekemää työtä?

Viestinnässä on parantamisen varaa

Äidin mukaan kaikki varhaiskasvatuksen esihenkilöt päiväkodin johtajasta kaupungin varhaiskasvatuksen johtajaan olivat kyllä pahoillaan, kun heille ongelmat toi esiin. Hän sanoo, että korjaavista toimenpiteistä ei oma-aloitteisesti viestitty hänelle.

Miia Kemppi harmittelee tilannetta.

”Tästä meidän pitää ottaa koppi. Viestinnässä on aina parantamisen varaa niin, että perheille kerrotaan, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty.”

Mari Haavisto toivoo, että lasten olisi turvallista olla päiväkodissa tuttujen ja turvallisten hoitajien kanssa. Hän ei halua syyttää kyseistä päiväkotia, koska näkee ongelman laajempana, rakenteellisena ongelmana.

”Päiväkodeissa ei ole tarpeeksi pysyviä hoitajia, ja moni vaihtaa alaa. Palkkaus, hoitajien työolot ja johtaminen pitäisi saada kuntoon.”

Lapsi pääsi vuodenvaihteessa aloittamaan toisessa päiväkodissa, jossa aloitus on sujunut ongelmitta.

Lue myös: Reportaasi: Vanhuksia ja päiväkotilapsia hoidetaan samassa palvelutalossa Hankasalmella – ”Täällä eletään kuin vanhan ajan kyläyhteisössä”

Metsätähti päiväkoti ja palvelukoti

Elmi (vas) ja Emma Kinnunen istuttivat yhdessä herneitä. © Hanna-Kaisa Hämäläinen / Otavamedia

X