Pakkanen puree koiraankin! Vältä vammat ja toimi oikein lemmikin kanssa talvisäällä – Muista nämä eläinlääkärin neuvot

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Mikäli koira alkaa heti täristä, pysähdellä tai vetää kotiin päin, kannattaa lenkit pitää pakkasella vain pissalenkkeinä.

Vaikka monet koirat kestävät kovaa pakkasta paremmin kuin ihmiset, voivat rakkaat eläinystävämme kuitenkin saada kovista pakkaskeleistä erilaisia vaivoja.

Kysyimme Eläinlääkäriasema Käpälämäen eläinlääkäri Malla Muhoselta vinkkejä koirien kanssa toimimiseen pakkassäällä. Muhonen kertoo, kuinka kauan koira voi olla kylmässä ja miten tulee toimia välttääkseen vammat.

Miten koirien anturat reagoivat kylmään?

”Koirien anturoiden verisuonitus on hyvin erilainen kuin ihmisten jalkapohjien. Siksi koirat kestävät paremmin kylmää tassuissaan kuin ihmiset. Kylmyys voi kuitenkin altistaa anturat haavaumille ja hilseilylle. Varsinkin ohut, pettävä hankikanto voi tehdä haavat koiran anturoihin.

Tutkimuksissa on myös todettu, että hieman korkeammat lämpötilat ja märkä lumi ovat koiran tassuille haitallisempia kuin pakkaslumi.”

Miten hyvin koira pärjää kirpakassa pakkassäässä?

”Kuten ihmisten, myös eläinten kylmänsieto on yksilöllistä. Iso, paksuturkkinen ja hieman ylipainoinen koira kestää paremmin kylmää kuin pieni, lyhytkarvainen ja hoikka koira. Esimerkiksi lapinkoiralle yli 10 asteen pakkanen voi itse asiassa olla ihanteellinen sää pitkillekin lenkeille.”

Ovatko tossut tassuissa talvella tarpeen?

”Mikäli koira vaikuttaa haluttomalta liikkumaan pakkasella tai jos anturoissa näkyy merkkejä haavaumista tai hilseilystä niin on suositeltavaa käyttää tossuja.

Tossut lämmittävät kunhan ne ovat oikeanlaiset. Esimerkiksi märällä säällä fleece-tossut eivät toimi, koska ne kastuvat ja viilentävät koiran tassua entisestään. Paras tossu on sellainen, jonka ulkopinta on vedenpitävä eikä liukas ja sisäpinta jotain tassuille ystävällistä materiaalia.”

© iStock

Miten koiraa kannattaa lenkittää kylmillä keleillä?

”Tässä kannattaa käyttää aina harkintaa. Mikäli koirasi alkaa heti tärisemään ulkona tai alkaa pysähtelemään tai vetämään kotiin päin, kannattaa lenkit pitää vain pissalenkkeinä.

Paksuturkkiset koirat voivat ihan nauttia näistä paukkupakkasista. Jos koira on kylmänarka ja päädytte käymään vain pissalenkeillä, kannattaa kotona sisällä tehdä jotain aktivointiharjotuksia tai leikkiä, jotta koira ei vallan kyllästy.” 

 

X