Paljastaako valvontakamera arkeasi? Huonosti suojattu turvakamera on riski – ja pahimmassa tapauksessa kuin piilokamera

Huonosti suojatut omat valvontakamerat voivat välittää muillekin kuvaa kesämökiltäsi tai saunalaituriltasi – ja pääset esiintymään koko maailmalle kuin norppalivenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkien etäisyyksien Suomessa valvonta­kamera on tärkeä apuväline muun muassa kesämökin kunnon seuraamiseen: sen kautta näkee onko syytä lähteä korjaamaan vaikka myrskytuhoja.  © iStock

Huonosti suojatut omat valvontakamerat voivat välittää muillekin kuvaa kesämökiltäsi tai saunalaituriltasi – ja pääset esiintymään koko maailmalle kuin norppalivenä.
Teksti: Petri Jääskeläinen

Verkkoon kytkettävä turva- eli valvontakamera on monelle kodille ja kesämökille tärkeä suojaväline. Sen avulla seurataan omaa pihapiiriä kutsumattomien vieraiden, kuten murtautujien tai villieläinten varalta. Tai vilkaistaan reaaliaikaisena, millaista tuhoa mökkitontin yli pyyhkäissyt kevätmyrsky on tehty.

Tällaisiin kameroihin liittyy kuitenkin lukuisia riskejä. Harva haluaisi, että kotipihan tapahtumat olisivat kenen tahansa seurattavissa. Silti näin käy edelleen Suomessakin, mikäli kameran asetukset ovat jääneet avoimiksi – tai niissä on ollut puutteita.

Esimerkiksi Oulaisissa sijaitseva Koskelan taimitarha on yksi monista yrityksistä, joka on varustanut ympäristönsä internetiin kytkettävillä kameroilla. Vastikään paljastui, että kuka tahansa ulkopuolinenkin voi seurata kameroiden lähetystä.

Onneksi yrittäjäperhe ei ole kärsinyt tilanteesta.

”Olemme saaneet tiedon, että kameramme ovat avoimesti näkyvissä verkossa, mutta emme ole ehtineet vielä reagoida asiaan. Meille ei ole haittaa siitä, vaikka pihapiiriä vähän näkyykin julkisesti”, Sauli Koskela sanoo.

Avoimeksi jätettyjen tai jääneiden valvontakameroiden bongaaminen on ihmisille myös eräänlaista huvia. Tietoa kameroiden sijainnista jaetaan verkossa monilla eri sivustoilla, ja kameroita voi etsiä myös hakukoneilla.

Suomessa kymmeniä avoimia kameroita – Osaa kameroista pystyy myös ohjailemaan etänä

Kansainvälisesti tunnetuin kameratietoja julkaisevista paikoista lienee Insecam-sivusto, joka vuonna 2014 herätti suuttumusta ympäri maailmaa. Venäjälle rekisteröidyllä sivustolla saattoi seurata salaa yksityisten ihmisten turvakameroiden välittämää kuvaa: nukkuvia lapsia tai mitä tahansa intiimejä kotitoimia.

Sivusto on yhä toiminnassa, ja sen kautta voi seurata edelleen satoja keli-, tie- ja valvontakameroita ympäri maailmaa. Osaa kameroista pystyy myös ohjailemaan itse etänä omistajan tietämättä.

Nykyisin Insecam kertoo levittävänsä tietoa vain julkisista tai omistajiensa avoimiksi tarkoittamista kameroista. Sivusto kertoo poistavansa palvelustaan laittomaan salakatseluun houkuttavat kamerat.

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Australian ABC-uutiskanava kertoi viime kesänä, että sivustolta voi yhä löytää jopa verkkorikollisten hakkeroimia yksityisasuntojen kameroita.

Seuran havaintojen mukaana sivustolla on tänä keväänä kerrottu kymmenistä avoimista suomalaista rinne,- turva- ja mökkikameroista. Määrä on laskenut edellisvuosista.

Vaikka sivustolla ilmoitettavat kameroiden sijainnit eivät kerro suoraan niiden fyysistä olinpaikkaa, välitetyn kuvan perusteella paikat voi päätellä aika helposti. Varsinkin jos yhtään tuntee kyseistä seutua.

Ihmisten yksityisyydensuoja on joka tapauksessa vaarassa, jos kameran edessä olevat eivät tiedä olevansa kuvattavina. Firmakiinteistöissä taas on omat lisäriskinsä yrityssalaisuuksien vuotamisesta. Taloyhtiökameroitakin voi käyttää asukkaiden poissaolon urkkimiseen.

Kameroiden ylläpitäjän on ilmoitettava julkisesti tontilla olevista laitteista, ettei kukaan joudu salakatselluksi. © Santeri Viinamaki / Lehtikuva

Kameroiden ylläpitäjän on ilmoitettava julkisesti tontilla olevista laitteista, ettei kukaan joudu salakatselluksi. © Santeri Viinamaki / Lehtikuva

Suojaamaton valvontakamera auki vahingossa

Viranomaiset eivät tiedä, kuinka paljon Suomesta löytyy avattuja tai vahingossa avoimeksi jääneitä kameroita, mutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle ilmiö on ikävän tuttu.

Erityisasiantuntija Teemu Väisäsen mukaan erilaiset toimijat etsivät säännöllisesti verkosta suojattomia valvontakameroita. Toisinaan tietoja julkaistaan verkon kamerabongaussivustoilla, joskus taas kameroihin tunkeutuneet pitävät asian omana tietonaan.

”Jos et itse tiedä onko turvakamerasi nähtävillä avoimesti verkossa, joku muu taatusti selvittää sen”, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan syitä kameroiden avoimuuteen on monta. Laitteen ohjelmisto on voinut jäädä päivittämättä, jolloin haittaohjelmilla konna pääsee siihen äkkiä käsiksi.

Usein syynä on silkka varomattomuus: laitteen sisäänkirjaukseen on jätetty sama tunnus ja oletussalasana kuin mikä siellä on jo ostettaessa ollut. Nämä on helppo löytää tai päätellä.

Joitain kameramalleja pystyy jopa suuntaamaan uudelleen etänä, ja tällaisia on Suomestakin löytynyt avoimina. © iStock

Joitain kameramalleja pystyy jopa suuntaamaan uudelleen etänä, ja tällaisia on Suomestakin löytynyt avoimina. © iStock

Lue myös: Älä tee tätä yleistä virhettä tietokoneissa ja älylaitteissa – Asiantuntija varoittaa: ”Tietomurto voi johtaa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen”

X