Netissä papan kanssa laulava Lotta julkaisee papasta kirjan pikavauhtia – ”Viimeinen mahdollisuus kysellä Karjalasta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lotta ja pappa eli Lotta-Sofia ja Jorma Saahko lauloivat itsensä ihmisten sydämiin kertaheitolla. Isoisän ja lapsenlapsen yhteistyö on poikimassa myös kirjan, joka ilmestyy marraskuussa.
Lotta ja pappa eli Lotta-Sofia ja Jorma Saahko lauloivat itsensä ihmisten sydämiin kertaheitolla. Lauluvideot on tehty kotoisasti papan keittiössa Valkeakoskella. Isoisän ja lapsenlapsen yhteistyö on poikimassa myös kirjan, joka ilmestyy marraskuussa. © Sara Pihlaja
Lotan ja papan koronalauluista tuli ilmiö netissä. Nyt Lotta kirjoittaa kirjaa papan elämästä, joka alkoi Laatokan rannalla Karjalassa.

Lotta-Sofia Saahkon ja hänen isoisänsä Jorma Saahkon yhteislaulut ovat ihastuttaneet ihmisiä netissä toukokuusta lähtien. Heidän lauluvideoitaan on katsottu viidessä viikossa viisi miljoonaa kertaa, ja Lotan ja papan koronalaulut -sivulla on Facebookissa 35 000 seuraajaa.

Nyt papan kanssa laulava Lotta kirjoittaa kirjan, jonka idea syntyi lauluprojektin myötä.

”Kun lauloimme Evakon laulun, halusin tietää papan menneisyydestä lisää, joten ryhdyin kirjoittamaan kaiken ylös, mitä hän muisti”, Lotta kertoo.

Pian hän hoksasi, että papan tarinat lapsuuden Karjalasta ja evakkomatkasta voisivat kiinnostaa muitakin.

Kirja evakkomatkasta, rakkaudesta ja karjalanpiirakoista

Lotan ja papan videoiden kommenttien perusteella ihmisiä ei ole koskettanut pelkästään 84-vuotiaan isoisän ja 27-vuotiaan lapsenlapsen hurmaava yhteislaulu, vaan myös Jorma-papan tarinat ja Lotan aito kiinnostus isoisänsä elämään. Ihmiset ovat halunneet kertoa kommenteissa omiakin muistojaan.

Toimen naisena Lotta kirjoitti heti idean saatuaan muutaman näyteluvun, joiden perusteella Tammi teki hänen kanssaan kustannussopimuksen.

Jorma Saahkon elämästä kertova teos on saamassa nimen Papan kanssa kahvilla. Se on nimensä mukaisesti papan ja Lotan keskusteluihin perustuva kirja, jonka alaotsikossa luvataan tarinoida muun muassa evakkomatkasta, rakkaudesta ja karjalanpiirakoista.

Kirja ilmestyy jo ensi marraskuussa, isänpäivän alla. Supernopea aikataulu oli Lotan oma idea.

”Pari vuotta sitten kirjoitin gradun kahdessa viikossa. Kun innostun jostain, toimin aina nopeasti!”

Lotan ja papan yhteiselo Valkeakoskella jatkuu, vaikka koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat ainakin toistaiseksi ohi. Lotan koulu Lontoossa on loppuvuoden suljettu, joten yhteisille projekteille papan kanssa riittää aikaa.

Lotan ja papan yhteiselo Valkeakoskella jatkuu, vaikka koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat ainakin toistaiseksi ohi. Lotan koulu Lontoossa on loppuvuoden suljettu, joten yhteisille projekteille papan kanssa riittää aikaa.

Kysele isovanhemmilta, jos se on vielä mahdollista

Lotta-Sofia Saahko opiskeli maisteriksi Vaasan yliopistossa ja työskenteli Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin viestintäjohtajana, kunnes pääsi lontoolaiseen näyttelijäkouluun kolmentuhannen hakijan joukosta. Opiskelu keskeytyi viime keväänä koronaan, ja Lotta päätyi evakkoon Valkeakoskelle isoisänsä luo.

Lotta huomauttaa, ettei kirjaa tehdä pikavauhdilla somehitiksi nousseen lauluprojektin siivellä vaan siksi, että mahdollisimman moni evakko ehtisi lukea sen ja muistella menneitä läheistensä kanssa.

”Nyt on viimeinen mahdollisuus kysellä isovanhemmilta Karjalasta. Siksi halusin, että kirja tulee ulos mahdollisimman pian inspiroimaan ja herättämään keskustelua.”

Ainakin tekeillä olevan kirjan päähenkilö on kovasti nauttinut muistelemisesta. Jorma Saahko oli nelivuotias lähtiessään evakkoon Impilahdelta vuonna 1939.

”On mukava muistella niitä asioita, mitä on tapahtunut Karjalassa ja muuallakin matkan varrella. Ei kukaan ole niitä aikaisemmin kysellytkään”, Jorma Saahko sanoo. ”Lotta pyöristää kaiken niin hauskaksi tarinaksi.”

Tapaat  papan kanssa laulava Lotta-Sofia Saahkon ja Jorma Saahkon Seura-lehden juhannusnumerossa!

Lue myös: Seela Sella on ollut aina läsnä ilman isää kasvaneen tyttärenpoikansa elämässä – Isoäiti on hyvin tärkeä myös Jonatanille: ”Bobe on ihana tuki ja turva”

X