Mikä on paras joululahja, jonka lapselle voi antaa? Näin Jari Sinkkonen ohjeistaa tekemään valintoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mikä on paras joululahja lapselle?
Jari Sinkkonen pohtii, millainen on paras joululahja lapselle – ja miten niistä voi tarvittaessa neuvotella. © iStock
Mitä sitä hankkisi pukinpussiin on joka vuotinen pulma? Kysyimme joululahjojen hankkimisesta Jari Sinkkoselta. Näin hän opastaa myös neuvottelemaan isompien lasten kanssa lahjavalinnoista.

Paras joululahja – mitä se voisi lapselle olla?

”Se on hirmu hyvä kysymys. Tietysti se riippuu lapsen iästä, jotakin hän odottaa. Se, mitä joululahjaksi kannattaa antaa riippuu siitä, kuinka hyvin tunnet hänet. Ei pidä raapia hyllyiltä kaikkea summamutikassa”, Jari Sinkkonen toteaa.

Lastenpsykiatri kertoo itse nähneensä vuorovaikutusvideoita äidin ja vauvan välillä, jossa lapsi saa jonkun härvelin, joka liikkuu, jossa on valoja, ääniä, pauketta ja rätinää.

”Hökötys maksoi varmasti maltaita, ja lapsi oli kauhun lamauttama. Mitä lapsi sellaisella tekee, nyt tai isompana? Katsoo muutaman kerran, kun se menee ja rätisee, sitten härveli menee rikki ja muuttuu roskaksi. Järki käteen.”

Käärepaperi ensimmäinen joululahja

Jari Sinkkonen muistelee, miten hänen ensimmäisen joulunsa mieluisin lahja on ollut käärepaperi.

”Äiti kertoi, että olin siitä kaikkein innoissani. Sen sisällä ollut nallekin oli kyllä tärkeä. Kun olin sairaalassa kaksivuotiaana, pisteltiin ja otettiin luuydinnäytteet, niin nalle joutui sijaiskärsijäksi. Se oli minun potilaani. Kun ruiskutin nallea, äiti varoitti, että se happanee. Kävin sillä tavalla läpi omaa sairaalassaoloani.”

Jari Sinkkonen

Jari Sinkkonen tunnustautuu jouluihmiseksi. Lasten joululahjoja kannattaa miettiä tarkkaan, mutta hömpötystäkin pitää olla. © Tommi Tuomi

Tunne lapsi – mistä hän on kiinnostunut?

Voisiko lahja olla vaikka värikynälaatikko, jossa on vähän enemmän värejä kuin aikaisemmin? Onko kyseessä rakentajalapsi? Onko perheessä sisarusten joukko, jotka nauttisivat lautapelin pelaamisesta?

”Kimblestä lähtee inhottava ääni, olen lastenterapeuttina pelannut sitä ihan helkkarin monta erää. Afrikan tähti on aivan loistava terapiaväline, koska siinä voi huijata, rosvot pelottavat ja siinä voi saada jalokiviä”, Sinkkonen sanoo.

Hän myös muistuttaa, että kouluikäisten lasten kanssa voi keskustella.

”Jos perheen rahavarat ovat tiukalla, niin mielestäni silloin voi kertoa tilanteesta ja sanoa, että jokainen voi miettiä yhden todella mieleisen lahjan. Jos lapsi on urheilusta kiinnostunut, luonnollisesti urheiluvälineet voisivat olla vaihtoehto.”

”Jotain hömpötystäkin lapsilla täytyy olla”

”Jos lapsi on sellaisessa iässä, että sydän sykkii jollekin tietylle nukelle, niin miksi ei. Lapset vain menevät herkästi siihen, että jotain pitää saada, koska muillakin on. On ollut kaalimaankakaroita sun muita, jotka unohtuvat nopeasti ja niistä tulee jätettä.”

Jari Sinkkonen kehottaa sanomaan alakouluikäiselle, ettei haluta ostaa sellaista, mikä on kohta hyllyllä keräämässä pölyä.

”Näitä voi miettiä yhdessä lapsen kanssa”, lastenpsykiatri muistuttaa.

X