Paraurheilijat onnistuivat Berliinissä yli odotusten – Omavastuukohun jälkeen urheiluministeri Terho kaipaa yleisurheilulta lisää yhdenvertaisuutta ja menestystä

Parayleisurheilijat menestyivät Berliinin EM-kisoissa kiitettävästi. Mitalitavoite 11 urheilijan joukkueessa oli kymmenen, mutta urheilijat menestyivät odotettua paremmin ja he saivat komeasti 14 mitalia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toni Piispanen palasi Berliinistä parayleisurheilun EM-kisoista Helsinki-Vantaan lentokentälle lauantai-iltana kahden mitalin kera.

Parayleisurheilijat menestyivät Berliinin EM-kisoissa kiitettävästi. Mitalitavoite 11 urheilijan joukkueessa oli kymmenen, mutta urheilijat menestyivät odotettua paremmin ja he saivat komeasti 14 mitalia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Vammaisyleisurheilu on kalliimpaa kuin vammattomien yleisurheilu johtuen tarvittavista avustajista sekä Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) keräämistä merkittävistä osallistumismaksuista.

Suomen Urheiluliiton (SUL) asetti EM-mitalien ulkopuolelle jääneille suomalaisille parayleisurheilijoille 900 euron omavastuuosuuden kisamatkasta.

Suomen Paralympiakomitean pitkäaikainen yhteistyökumppani JYSK Suomi lupasi korvata mitaleiden ulkopuolelle jääneiden parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet.

SUL:n tekemä linjaus suurimalle osalle urheilua seuraavista ilmi vasta kisojen jo ollessa käynnissä, kun pronssimitalin saavuttanut pituushyppääjä Ronja Oja otti kantaa päätökseen Twitter-tilillään.  Päätös aiheutti kohua urheilupiireissä etenkin tasa-arvokysymyksien parissa.

Parayleisurheilussa omavastuuosuuksia on peritty vuoden 2011 jälkeen. SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen Ylelle antaman haastattelun mukaan silloin huomattiin, että kustannukset yhtä urheilijaa kohden olivat huomattavan suuret verrattuna vammattomiin tai jopa nuoriin.

Kemppainen kertoi myös, ettei Urheiluliiton taloustilanne vaikuta omavastuuosuuksiin.

Tasa-arvoinen tulevaisuus

Urheiluministeri Sampo Terhon mukaan urheilijoilla tulee olla reilut ja tasa-arvoiset käytännöt osallistumisessa arvokisoihin. Hän aikoo järjestää keskustelutilaisuuden, jotta yleisurheilun tilanne Suomessa paranisi. Tilaisuuteen kutsutaan muun muassa SUL:n johtoa ja asiantuntijoita.

”Olen järjestämässä pyöreän pöydän keskustelun yleisurheilun tilasta ja tulevaisuudesta, ja haluan SUL:lta samalla selvityksen, miksi näin on toimittu parayleisurheilussa.

”Vaikka viime kädessä päätösvalta onkin lajilla itsellään, lainsäädäntö, kuten yhdenvertaisuuslaki, säätelee osiltaan liittojen toimintaa ja tämä olisi syytä ottaa kaikessa toiminnassa huomioon. Yhdenvertaisuus ei voi olla pelkästään sana paperilla vaan se pitää viedä myös käytäntöön”, Terho kommentoi Seuralle.

Yleisurheilijoiden mitalitavoite ei toteutunut

Suomalaisten yleisurheilijoiden EM-menestys Berliinissä oli synkkää. Kilpailuista ei jäänyt käteen yhtään mitalia. SUL:in mitalitavoite kisoihin oli 3–4.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kyselyssä 74 prosenttia suomalaisista on kiinnostuneita suomalaisten urheilijoiden menestymisestä kansainvälisesti.

”Yleisurheilun EM-kisojen tulos oli valitettavan heikko, vaikka myös joitain onnistumisia nähtiin.  Tarvitsemme uudistusmielisen ryhtiliikkeen urheilupolitiikassa”, Terho kommentoi tiedotteessaan.

 

 

 

 

X