Onko parempi nettiyhteys tarpeen? Kokosimme laitevinkit – Näillä välineillä parannat verkon yhteyttä kotona, mökillä ja matkalla

Yhteys internetin palveluihin on monille lähes yhtä tärkeä kuin sähkövirta. Kokosimme vinkit erilaisista laitteista, jotka parantavat verkkoyhteyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vertaile eri operaattoreiden liittymiä ­tärkeimmillä käyttöpaikoilla.

Yhteys internetin palveluihin on monille lähes yhtä tärkeä kuin sähkövirta. Kokosimme vinkit erilaisista laitteista, jotka parantavat verkkoyhteyttä.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Tarvitsemme verkon palveluita ja bittejä kotona, mökillä ja matkalla – eli melkein jatkuvasti. Matkapuhelin- eli mobiiliverkko kattaa suuren osan Suomea. Silti yhteydet eivät toimi tai laatu ei aina riitä edes taajamassa saati haja-asutusalueella, mikäli tavoitteena on saada netti mökille.

Onneksi mobiiliyhteyksiä voi parantaa monilla konsteilla.

Kokeile verkkoyhteyttä eri puolilla asuntoa. Bitit voivat singahdella sähäkästi yhdessä paikassa, vaikka yhteys tökkii muualla. Esimerkiksi selektiivilasinen ikkuna ja foliopäällysteiset eristeet vaimentavat radiosignaaleja.

Vaihtaminen nopeammaksi mainostettuun kalliimpaan liittymään ei välttämättä auta, jos takkuilu johtuu bittien liikenneruuhkasta tai operaattorin tukiaseman epäedullisesta sijainnista. Toisen operaattorin huokea liittymä voi silti yllyttää bitit hurjaan kyytiin.

Parempi nettiyhteys voi kaivata lisäantennin asentamista

Tökkiikö yhteys sisällä, mutta toimii moitteetta parvekkeella tai avatun ikkunan äärellä? Rakennuksen ulkopuolelle asennettu lisäantenni auttaa.

Antennien hinnat alkavat muutamasta kymmenestä eurosta. Laajakaistapäätteessä pitää olla yhteensopiva vastake lisäantennille.

Mitä kauempana tukiasemasta ollaan, sitä verkkaisemmaksi ja epäluotettavammaksi yhteys muuttuu. Myös mäet, rakennukset ja muut esteet haittaavat bittien liikettä.

Mastoon tai ulkoseinään asennettu antenni voi auttaa saamaan toimiva netti mökille. Tarkasti tukiasemaan suunnattu laadukas ”harava-antenni” vahvistaa signaalia tehokkaasti.

Jos mobiililaajakaista ei pelitä, eikä kaapeleihin perustuvaa liittymää ole tarjolla, jäljelle jää satelliittiyhteys. Satelliittiyhteyksiin on luvassa parannuksia ensi vuonna.­

Sujuva verkkoyhteys liikkuvalle

verkkokauppa.com

verkkokauppa.com

Ota kodin langaton laajakaista mukaan matkailuautoon ja mökille. Jaa yhteys kaikille mukana matkaajille. 4G/5G-reitititin Zyxel NR2101 maksaa 390 e. Akun luvataan riittävän jopa 10 tunniksi.

Säänkestävä laajakaistareititin parantaa langatonta nettiyhteyttä

Jimms.fi

Jimms.fi

Ulkoseinään asennettu laajakaistareititin Wi-Tek WI-LTE115-O 4G LTE parantaa langattoman nettiyhteyden laatua. Se sietää sateet ja pakkaset ja maksaa 120 e. Tehoa voi parantaa lisäantenneilla.

Laadukkaampi verkkoyhteys

jimms.fi

jimms.fi

Tehokas paaluantenni kiinnitetään rakennuksen ulkoseinään tai mastoon eikä sitä tarvitse suunnata tukiasemaan. Finnsat FS3500 parantaa langattoman nettiyhteyden laatua ja maksaa noin 140 e.

Hanki järeä lisäantenni, kun tukiasema on kauempana

satshop.fi

satshop.fi

Tarkasti suunnattu harava-antenni varmistaa laadukkaan mobiiliverkkoyhteyden kaukanakin tukiasemasta. Iskra P-58 L700 Unicom MIMO maksaa 80 e. Lisäksi tarvitaan mobiilipääte tai -reititin.

Satelliittinetti

netti mökille

starlink.com

Vikkelä nettiyhteys luvataan syrjäisimpäänkin Suomen erämaakämppään ensi vuonna. Tuhansiin satelliitteihin perustuvan Starlink-verkon pääte maksaa noin 500 dollaria (lähes 500 euroa) ja käyttö kuukaudessa 100 dollaria.

Nettiyhteys jakoon

netti mökille

proshop.fi

Ulota nopsa laajakaistayhteys vaivatta kaikkiin huoneisiin, terassille ja saunamökkiin silmukka- eli mesh-tekniikalla. Tekniikan Maailman testivoittaja TENDA Nova MW6 3pack maksaa 130–150 e.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X