PAU: Nyt pelätään Postin joukkoirtisanoutumisia – ”Laatu laskee katastrofaaliseksi”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Miten käy laskujen, kun posti on lakossa?
© iStock
Kun lehdenjakajien palkka putosi pari vuotta sitten monta kymmentä prosenttia, käytännössä lähes kaikki vanhat jakajat lähtivät pääkaupunkiseudulla pois. Samaa pelätään seuraavan nyt uusien palkanalennusten seurauksena päiväjakelussa ja lajittelussa.

Postin pakettilajittelijoiden 30—50 prosentin palkan alennusta yritettiin kaksi viikkoa sitten ja varhaisjakajien palkanalennus tapahtui kaksi vuotta sitten.

Nyt puhutaan jo uusista tuntuvista palkan alennuksista.

Kaikkien loppujen postin lajittelijoiden ja päiväjakajien palkka on mahdollisesti seuraavana liipaisimella. Heitä on yhteensä noin kahdeksantuhatta.

”Posti on uhkaillut jo vuosia meitä, että siirtää kaikki jakajat ja lajittelijat halvempaan työehtosopimukseen, koska me ei olla suostuttu alentamaan meidän työehtosopimuksemme kustannuksia. Viime keväänä Posti esitti suoraan 60 miljoonan euron leikkausvaateen”, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.

Mitä tästä oikein seuraisi, jos palkan alennukset toteutuisivat lajittelijoilla ja päiväjakajillakin useilla kymmenillä prosenteilla?

Uusien työntekijöiden palkkaaminen vaikeaa

Postilla on jo nyt ainakin paikoitellen vaikeuksia rekrytoida uusia työntekijöitä.

”Pääluottamusmiehet ovat kertoneet, että jo nyt lajitteluun ja päiväjakeluun on vaikea saada työntekijöitä, koska Postin ja Postin vuokratyönantajien maine alkaa olla aika heikko työehtoshoppailun takia”, Nieminen sanoo.

Tilanne ei tule ainakaan paranemaan, jos palkat putoavat jyrkästi.

Tällä hetkellä Postilla on avoinna 55 työtehtävää. Kun joukosta jättää varsinaiseen postialaan kuulumattomat kotipalvelun tehtävät pois, jäljelle jää 37 työtehtävää.

”Kyllä Posti voi hakea samalla ilmoituksella muutamaa työntekijääkin”, Nieminen arvioi.

Moniin tehtäviin haetaan kerralla useita työntekijöitä, joten Postin varsinainen työntekijävaje voi ylittää jopa sadan työntekijän rajan.

Postityöntekijöitä haetaan laidasta laitaan: lajittelijoita, asiakaspalvelijoita, kuljettajia ja jakajia – tai yökuntoilijoita, kuten Posti nimittää sanomalehdenjakajaa saadakseen pienipalkkaisen yötyön kuulostamaan edes hiukan hohdokkaammalta hakijan silmissä.

”Vaihtuvuus oli 100 prosenttia”

Edes näin lennokas brändääminen ei aina auta varhaisjakeluun rekrytoimisessa. Sanomalehtijakelussa on nimittäin erittäin suuri työntekijöiden vaihtuvuus.

”Kun varhaisjakelijat siirtyivät halvempaan työehtosopimukseen kaksi vuotta sitten, pääkaupunkiseudulla työntekijöiden vaihtuvuus oli sata prosenttia”, Nieminen sanoo.

Kaksi vuotta sitten jokainen työntekijä vaihtui siis vuoden aikana laskennallisesti kerran. Koska jotkut kuitenkin pysyivät työpaikallaan, osa työntekijöistä pysyi työpaikassaan selkeästi vuottakin lyhyemmän ajan.

Varhaisjakelussa pääkaupunkiseudulla vaihtuvuus muuta maata isompaa

Pääkaupunkiseudulla varhaisjakelun työntekijöiden vaihtuvuus on isompaa kuin muussa maassa, koska pienellä palkalla on muuta Suomea vaikeampi tulla toimeen korkeiden asumiskustannusten takia. Lisäksi ehdoton enemmistö sanomalehden jakajista on pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajia.

Nyt vaihtuvuus on Postin mukaan palannut samalle tasolle, mitä se oli ennen vuoden 2017 työehtosopimuksen muutosta.

”Vuositasolla vaihtuvuus varhaisjakelussa on noin 30 prosenttia valtakunnallisesti ja Pääkaupunkiseudulla noin 35 prosenttia”, Postin viestintäjohtaja Piia Kumpulainen kertoo.

Työntekijöiden vaihtuvuus näkyy palvelun laadussa

Varhaisjakelun työntekijöiden vaihtuvuus on nykyisinkin huomattavasti isompaa kuin muilla postityöntekijöillä. PAU pelkää palkka-alen johtavan hyvin lyhyisiin työsuhteisiin koko postialalla.

”Jos palkat nyt laskevat samalla tavalla myös kaikilla lajittelijoilla ja päiväjakelijoilla, kokenutta väkeä tulee lähtemään aivan varmasti niin paljon, että laatu laskee katastrofaaliseksi. Sen huomaa varmasti jokainen postin saaja”, Nieminen sanoo.

X