Kaunis luontoporttimme maailmalle on sairas – Pelastetaan Saaristomeri!

”Monet veneilijät ja mökkiläiset ovat ottaneet Saaristomeren maisemat omaksi rakkaaksi hyvinvoinnin paikakseen. Nyt on aika antaa tuota hyvinvointia takaisin”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Monet veneilijät ja mökkiläiset ovat ottaneet Saaristomeren maisemat omaksi rakkaaksi hyvinvoinnin paikakseen. Nyt on aika antaa tuota hyvinvointia takaisin", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

On hyvin mahdollista, että ensi kesänäkin matkailumme suuntautuu pääasiassa kotimaamme eri sopukoihin. Ajatukset johtavat kauniin sinisen meremme äärelle, jonka rannalla voi rentoutua ja aalloissa viilentyä lämpiminä suvipäivinä. Ehkä paikaksi valikoituu koko maailman suurin saaristo, jossa on 41 255 saarta.

Saaristomeri tarvitsee apuasi

Valitettavasti totuus on usein toisenlainen. Saaristomeri vellookin vihreän leväisenä. Pelkästään sen näkeminen vie ajatukset omasta virkistäytymisestä paljon tärkeämpään asiaan – kyseisen meren tilaan ja sen eläimistön hyvinvointiin. Meri onkin vakavasti sairas.

Matalaa ja valtameriin verrattuna vähäsuolaista Saaristomerta rasittavat erityisesti maatalouden ravinnevalumat, jotka ovat piinanneet vesistöä jo 50 vuotta. Tilanne on vain pahentunut viime vuosina.

Saaristomerta rasittavat etenkin maatalouden ravinnevalumat.

Kuka sitten voi tehdä asialle jotain? Se sama, joka pitkälti meren tilaan on vaikuttanutkin. Ihminen. Jokainen meistä. Meitä helpottaakseen aktiivisimmat ovat  onneksi perustaneet Kari Veijosen johdolla Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen.

Viisi vuotta kestävä projekti pyrkii lisäämään Saaristomeren tunnettuutta ja arvostusta niin tavallisten kansalaisten kuin päättäjienkin keskuudessa sekä saamaan aikaan poliittisia päätöksiä meren pelastamiseksi. Se on arvokasta luontopääomaa, jolle pitää luoda puhdas ja terve tulevaisuus.

Professori Kalervo Väänänen on listannut selvitystyössään konkreettisia keinoja Saaristomeren pelastamiseksi. Ytimekkäästi kerrottuna suunnitelma merialueen pitkäkestoisesta puhdistamisesta sisältää kolme toimenpidettä: ravinnevalumien vähentämisen, ravinteiden ja biomassan talteenoton sekä kalastuksen lisäämisen.

Saaristomeri on meidän luontoporttimme maailmalle. Normaaleina aikoina siellä kulkee kuusi miljoonaa matkustajaa läpi vuoden. Monet veneilijät ja mökkiläiset ovat ottaneet Saaristomeren maisemat omaksi rakkaaksi hyvinvoinnin paikakseen.

Nyt on aika antaa tuota hyvinvointia takaisin. Tämän viikon painetun Seuran välissä saat upean vuosikalenterin, joka on syntynyt Otavamedian ja Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen yhteistyönä. Jaakko Ruolan ottamien maisemakuvien lisäksi mukana on kiinnostavia tietoiskuja Saaristomerestä. Lisätietoa hankkeesta ja ohjeet mahdollisen lahjoituksen tekoon löydät osoitteesta: ainutlaatuinensaaristomeri.fi

Lue myös: Reportaasi: Tällainen on Tove Janssonin upea kesäparatiisi Klovharun saarella – Veljentytär Sophia Jansson: ”Täällä hän sai elää luonnon ehdoilla”

Sophia Johansson luotsasi Seuran toimittajan Tove Janssonin luodolle.

Sophia Johansson luotsasi Seuran toimittajan Tove Janssonin luodolle. © Tommi Tuomi / Otavamedia

X