Perämoottorivarkauksien määrä hurjassa kasvussa – näin suojaat moottorisi rosvoilta parhaiten

Asiantuntijat vinkkaavat: maalaa moottori räikeällä värillä, irrota potkuri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asiantuntijat vinkkaavat: maalaa moottori räikeällä värillä, irrota potkuri.
Teksti: Juha Merimaa

Perämoottorivarkauksien määrä on roimassa kasvussa. Vakuutusyhtiöitä edustavan Finanssialan keskusliiton mukaan viime vuonna tehtiin rikosilmoitus 1 574 perämoottorivarkaudesta, kun vuonna 2013 niitä tuli poliisin tietoon 735.

Aiempina vuosina perämoottoreita on ilmoitettu varastetuksi vuosittain 700–900 kappaletta.

Poliisin arvion mukaan määrän nousu kertoo varkauksien ammattimaistumisesta. Siihen viittaa myös varkauksien keskittyminen uusiin ja kalliisiin moottoreihin. Eniten varkauksia tapahtuu rannikolla, missä veneitäkin on paljon.

Moottoreja saatetaan varastaa joko tilaustyönä tai ulkomaille myytäväksi. Yli 20 hevosvoiman moottorien jälleenmyynti Suomessa avoimilla markkinoilla on vaikeaa, koska moottorit pitäisi rekisteröidä ja rekisteri paljastaisi koneen alkuperän.

Seura pyysi poliisilta ja Finanssialan keskusliitilta ohjeita siitä, miten perämoottorin saa parhaiten suojattua varkaudelta.

1. Älä helpota varkaan työtä

Perämoottoreita varastetaan eniten talvitelakalta tai venesatamista, joissa on useita veneitä. Niissä suojattu moottori jää todennäköisesti turvaan varkaiden keskittyessä helpompiin saaliisiin.

2. Valitse pulttilukko

Olennaisinta on lukita moottori kunnolla kiinni veneeseen. Pulttilukkoa ei avata kuin rälläkällä.

3. Lukitse myös vene

Myös vene kannattaa lukita paikoilleen mahdollisimman hyvin. Tämä estää varkaita viemästä venettä paikkaan, jossa moottorin voi irrottaa kaikessa rauhassa.

4. Irrota moottorista osa

Jos moottori jää paikoilleen pitkäksi aikaa, siitä voi ottaa mukaansa jonkun irrotettavan osan, kuten potkurin ja moottoria suojaavan kopan. Tällainen moottori houkuttaa varkaita huomattavasti vähemmän.

5. Maalaa räikeäksi

Moottorin voi myös maalata huomiota herättävällä värillä, joka heikentää sen jälleenmyyntiarvoa.

6. Ota moottorin tiedot talteen

Moottorin tiedot, merkki, malli ja sarjanumero kannattaa ottaa ylös. Tämä auttaa moottorin löytymistä mahdollisen varkauden jälkeen.  Yli 20 hevosvoiman moottorit tulee myös rekisteröidä Trafin tietokantaan.

7. Tarkista vakuutus

Kannattaa tarkistaa perämoottorin vakuutus. Pienet perämoottorit saattavat kuulua kotivakuutuksen piiriin, mutta ehdot vaihtelevat yhtiöittäin. Yli 20 hevosvoiman moottoria varten tarvitaan venevakuutus.

Tietoja antoivat Finanssialan keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen ja rikoskomisario Aki Lahtinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

X