Perheenäidille ei myyty lapsensa kassalle kantamaa alkoholia - Alepa myöntää arviointivirheen: ”Teini voi koskea juomiin, jotka vanhempi hankkii itselleen” 

Asiakas koki välikohtauksen nöyryyttäväksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asiakas koki välikohtauksen nöyryyttäväksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Perheenäiti joutui 16-vuotiaan tyttärensä kanssa ikävään tilanteeseen Alepan myymälässä Espoossa heinäkuussa.

Kaksikko oli hankkimassa ruokatarpeita perheen vanhemman, jo täysi-ikäisen lapsen syntymäpäiviä varten. Vasta kassalla perheenäiti havahtui siihen, että jotain oli unohtunut.

”Ai niin, ne juomat”, äiti parahti tyttärelleen, joka kävi nopeasti hakemassa hihnalle muutaman alkoholia sisältävän juomasekoituksen.

Tunnelma kiristyi. Kassahenkilö ilmoitti, ettei voi myydä heille alkoholijuomia, vedoten siihen, että alaikäinen oli kantanut niitä.

Pahinta oli nöyryytys

Äiti vei juomat takaisin hyllyyn ja toi ne sieltä omin käsin takaisin kassalle. Se ei muuttanut tilannetta.

”Myyjä ilmoitti kuuluvalla äänellä, että hankin ne juomat kuitenkin tyttärelleni”, äiti kertoo.

”Vaikka hän ei edes juo alkoholia.”

Pullot jäivät kauppaan. Äidin mielestä pahinta oli kuitenkin nöyryytys.

”Myyjä huusi meille. Kassalle kerääntyi pitkä jono, jossa seisoneet ihmiset ilmeistä päätellen olettivat, että olimme tehneet jotain väärää.”

Välikohtauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti, joka uutisoi heinäkuussa myös toisesta vastaavanlaisesta tapauksesta Kouvolan Prismassa. Se kuuluu S-ryhmään, kuten myös HOK-Elannon alaiset Alepat.

Mitä laki sanoo?

Lain mukaan kauppa ei saa myydä alkoholia, jos on ”perusteltu syy olettaa”, että se välitetään alle 18-vuotiaalle.

Alkoholin vähittäismyyntiä valvova Valvira on antanut kaupoille tarkemmat ohjeet, joissa on esimerkkejä epäilyttävistä tilanteista.

Jos asiakkaan on nähty ottaneen vastaan rahaa nuorisojoukolta, oluen ostamisesta on turha haaveilla. Myyjälle pitäisi herätä perustelu epäilys myös silloin, kun sama henkilö käy kerta toisensa jälkeen alkoholiostoksilla, ja mahdollisesti vielä maksaa juomansa kolikoilla, pikkuseteleillä tai useammalla maksuvälineellä.

Tällaiset tilanteet vaikuttavat vahvasti epäilyttäviltä myös arkijärjellä ajateltuna. Mutta miten suhtaudutaan alkoholin ostajaan, jolla on kaupassa mukanaan teini-ikäinen, vaikkapa oma lapsi?

Valviran mukaan myyjän on arvioitava, aikooko ostaja luovuttaa juomat seurassaan olevalle lapselle. ”Välitysepäily voi vahvistua esimerkiksi, jos nuori – – keskustelee alkoholituotteista, valitsee ostettavia tuotteita tai antaa rahaa alkoholijuomien ostajalle”, lukee ohjeessa.

Epäilyn tulee siis perustua muuhunkin kuin nuoren mukanaoloon. Epävarmoissa tapauksissa Valvira kehottaa keskustelemaan asiakkaan kanssa ennen myyntipäätöstä.

Teini saa koskea juomiin

Uskaltaako Alepoissa enää ostaa alkoholia, jos seurassa on teini-ikäinen?

”Kyllä uskaltaa. Perusoletuksemme on se, että luotamme vanhempien vastuullisuuteen”, HOK-Elannon toimialajohtaja Kimmo Nikula vakuuttaa.

Nikulan mukaan Alepoissa toimitaan Valviran ohjeen mukaisesti.

”Välitysepäilyn heräämiseen pitää olla jokin todellinen viite, kuten se, että asiakkaiden puheista voi päätellä, että juomat ovat päätymässä lapselle”, hän sanoo.

Entä voiko teiniä pyytää laittamaan oluita ostoskärryyn tai pakkaamaan ne kauppakassiin?

”Teini voi levollisin mielin koskea kaupassa alkoholijuomiin, jotka vanhempi hankkii itselleen.”

Hyvityksestä jäi paha mieli

Nikulan mukaan Espoossa tapahtui arviointivirhe.

”Myyjä joutuu tekemään vastaavan tyyppisissä tilanteissa päätöksen hetkessä ja joskus päätös voi olla väärä. Pitää myös muistaa, että jos päätös on toiseen suuntaan väärä, laki on kauppaa kohtaa hyvin tiukka”, hän sanoo.

Nikula pahoittelee myös asiakkaan kokemaa nöyryytystä.

Espoolaiselle perheenäidille lähetettiin hyvityksenä 20 euron lahjakortti. Hän oli pettynyt korvauksen määrään, semminkin kun kauppaan jäi selkkauksen yhteydessä ainakin yksi jo maksettu ostos.

”Jos asiakas koki, että tilannetta ei ratkaistu hänen toiveidensa mukaisesti, toivomme hänen olevan meihin vielä yhteydessä”, Nikula sanoo.

 

X