Persuorkestrointia: Terho nostettiin paalulle – Soinin ministerikyyti jatkuu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Timo Soini ja Sampo Terho
Valtaa pitävä majesteetti tekee kruununprinssille tietä. © Kari Pekonen/Otavamedia
Timo Soini pelaa suosikkiaan persujen johtoon ja itselleen jatkoa hallituksessa.
Timo Soini ja Sampo Terho

Valtaa pitävä majesteetti tekee kruununprinssille tietä. © Kari Pekonen/Otavamedia

Persupomo Timo Soinin luopumisilmoitus pisti jäät liikkeelle politiikassa. Kaksikymmentä vuotta komentosillalla syö miestä. Edessä on neljät vaalit parin vuoden sisällä ja takana laskeva kannatuskehitys. Vähemmästäkin väsyy. Antaa nuorempien resuta. Ministeri-Audin pehmeällä takapenkillä on rauhallisempaa.

Ei Soini puoluettaan kuitenkaan tuuliajolle jätä. Vallanvaihdoksen askelmerkit on tarkkaan mietitty. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon ilmoitus asettua ehdolle oli yhtä huolellisesti käsikirjoitettu manööveri kuin puolustusministeri Jussi Niinistön samaan tilaisuuteen lähettämä twiitti, jossa hän ilmoitti jättävänsä puheenjohtajakisan väliin. Puolue-eliitin yksituumaisuutta korosti vielä puhemies Maria Lohelan tukiviesti Terholle. Orkesteroidusta infosta puuttui vain torvisoittokunta ja mieskuoro.

Timo Soinin luopumisilmoitus ei koske hallitusta

Terhon väkevä nostaminen puheenjohtajaksi kielii, että persut eivät ole lähdössä hallituksesta – ainakaan heti. Soini saa jatkaa ulkoministerinä ja pohjustaa jossakin vaiheessa tapahtuvaa suurlähettiläsnimitystään. Niinistö jatkaa unelmahommassaan sotaministerinä. Herranpäivät eivät jatkuisi, jos uusi puheenjohtaja alkaisi heilutella hallituslaivaa.

Maahanmuuttoänkyrä Jussi Halla-ahon psyykkaus alkoi heti Terhon tiedotustilaisuudessa. Ehdokas lupasi kiristyksiä maahanmuutonkriteereihin ja väläytti myös kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä – tosin laajan jäsenkeskustelun jälkeen – mahdollisesti, ehkä.

Terho aikoo asettua myös persujen presidenttiehdokkaaksi. Se piti olla Niinistön heiniä, mutta nyt raivataan baanaa uudelle puheenjohtajalle. Hänet pitää saada myös ministeriksi hallitukseen. Epäilemättä sekin koreografia on jo mietitty. Malleja on monta. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström voi siirtyä Terhon nykyiselle paikalle ryhmyriksi tai sitten hallitukseen ängetään loppukaudeksi uusia ministerisalkkuja kaikille kolmelle puolueelle.

Mikä sakki oikeasti ajaa Timo Soinin ”juppiskoottereita”?

X