Persuperheen hajaannus: Persujormuutus ajoi pojan kepuun

Edellisten kuntavaalien menestys pitäisi uusia, mutta perussuomalaisia uhkaa sisäinen riitely. Juuassa ”persujormuutus” ajoi pojan puolueesta keskustan ehdokkaaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nyt jutun tekoa varten Juuan valtuustoperheestä on vain tämän verran jäljellä: Poika Jari Hyykky ryhtyi keskustalaiseksi, isä Arvi Martikainen on yhä Perussuomalaisissa, tytär Jonna Martikainen kieltäytyi jutunteosta kokonaan.

Edellisten kuntavaalien menestys pitäisi uusia, mutta perussuomalaisia uhkaa sisäinen riitely. Juuassa ”persujormuutus” ajoi pojan puolueesta keskustan ehdokkaaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Kipinä singahti auringon korventamaan heinikkoon. Persuroihu jytkähti liekkeihin Juuassa, Pohjois-Karjalassa.

Edellisen valtuuston keskustalainen puheenjohtaja Tarja Hyykky oli sitä ennen saanut tarpeekseen koko touhusta. Hän heitti hanskat tiskiin vuonna 2012 ja jätti politikoinnin taakseen.

Saman vuoden syksyllä kuntavaaleissakin jytkytettiin. Perussuomalaiset kasvoivat myös Juuassa, ja Suomi-neito tassutti uudessa asennossa.

”Persupoliittinen perhe”, otsikoi Seura kuntavaalien jälkeen kolme ja puoli vuotta sitten. Kokonainen perhe oli lihallistunut todellisuuksi Juuan valtuustossa – ja siviilissä.

Yhden perheen kaikki kolme ehdokasta – isä-Arvi Martikainen, hänen tyttärensä Jonna Martikainen ja poikansa Jari Hyykky (Jonnan täysverinen velimies) – olivat menneet kolisten läpi.

Arvi Martikaisen pesue oli järsinyt voimaa keskustalta – viisi paikkaa – ja demareilta, kuten perussuomalaiset myös muualla Suomessa.

Saattoiko tällainen menestys olla pysyvää?

Marraskuussa 2013 Seura kertoi juukalaisista valtutetuista, isästä, tyttärestä ja pojasta. © Harri Mäenpää

Uppopallon työntelyä

Ensi huhtikuun vaaleissa Jari Hyykky on jälleen keskustalainen, samoin kuin hänen Tarja-vaimonsakin (vaikkei ehdolla olekaan), joka edelleen vannoo olevansa ”syntymäkeskustalainen”.

Perussuomalaisista ehdolla ovat yhä Arvi ja tyttärensä Jonna Martikainen.

Näin tässä vain kävi: persuperhe on hajonnut.

Lisäämausteensa perhepoliittiselle ilmiölle antaa vaalien seuraava suvukas Heidi Hyykky, hänkin keskustaehdokas. Hän on valtuuston ex-puheenjohtaja Tarja Hyykyn ja ex-persu Jari Hyykyn ex-persutytär, tosin ei tämän biologinen jälkeläinen.

Mitä seuraavaksi? Jos valituksi tulee valovoimainen abiturientti Heidi, joka vaalien aluspäivänä on täyttänyt 19-vuotta ja joka yhä kutsuu Ps:n kiisteltyä ex-nuorisopomoa Sebastian Tynkkystä ystäväkseen, olemme kiinnostavassa tilanteessa: Heidi on nuorin kunnanvaltuutettu koko Suomessa.

Huhhuh, sanoisi moisesta baletista nuorempikin. Puolue- ja perhepolitiikan sekasaunasta on kiehahtanut eteemme juukalainen sekametelikeitos. Sen tyrskeissä koreinkin kuviokellunta on muuttunut kivuliaaksi uppopallon työntelyksi.

Väinö Hernesniemestä keskustaan lähtenyt Jari Hyykky on loikkari. Hernesniemi viihtyy ABC:llä, jonka kahvilassa kokoontuvat myös kylän lääkintävastaavat, juukalaisittain ”munamartat.”  © Harri Mäenpää

Lyhyet henkselit

Valtuuston jättävä ps-poliitikko Väinö Hernesniemi tunnetaan Juuassa Martikaisten vastustajana. Talousneuvos Hernesniemestä paistaa ketutus. Hänen mukaansa Jari Hyykky on hypännyt kepuun vain siksi, että vaimo niin käski.

Pisteliäästi hän kommentoi siirtoa, että kummankin puolueen taso nousi. Hernesniemi myös väittää Jari Hyykyn jo valtuustossa liittoutuneen kepulaispoliitikkojen kanssa.

”Toivotan loikkarille onnea”, Hernesniemi sanoo ja lisää, että politiikka on likaista.

Neljä vuotta sitten Hernesniemi oli 135 äänellään perussuomalaisten vaalien ääniharava.

Hernesniemen mukaan valtuustossa on ”J. Hyykyn johdolla häpäisty perussuomalaiset pelisäännöt ja sivuutettu järjestödemokratian alkeet”.

Jo alunperinkin Hernesniemi kertoo ajatelleensa, että pannaan Hyykky kokonaan pois perussuomalaisten kuuden hengen valtuustoryhmästä. Henkselit eivät kuitenkaan riittäneet.

”Tosin tukea aikeelle tuli puoluetoimistosta asti. Eivät ne käsittäneet ollenkaan.”

Hernesniemi muistuttaa olleensa puolueen uskollinen soturi jo Smp:stä ja pientalonpojista asti. Kautta viiksiensä hän on Timo Soinin – rakastetun puoluepäällikön ja ulkoministerin – mies, joka uskoo johtajansa jatkoon.

Entä haastaja Jussi Halla-aho? Jos Halla-aho valittaisiin Soinin tilalle, niin seinille hyppisivät perkeleetkin. Hernesniemi viittaa Halla-ahon rasismiinkin.

”Samanlaisia ihmisiä ovat nekin, jotka tänne sodan jaloista pakenevat. Kyllä Jussi Halla-aho olisi hirveä vaihtoehto puheenjohtajana, mutta joku kaheli häntä kannattaa täällä Juuassakin.”

Sellaisia kaheleita ei nyt kuitenkaan ilmoittaudu.

Kaikkien juukalaisten tuntema yrittäjä Hernesniemi täräyttää sitten, että Juuka on kuoleva kylä: ensimmäistä kertaa sen asukasluku on pudonnut alle 5 000:een, ja syntyvyys painunut tuskin 20 vauvaan vuodessa.

Kaksi plus kaksi

Vaan mitä sanoo syytöksistä peruspersuperheen Jari Hyykky itse?

Hän kertoo yksinkertaisesti saaneensa perussuomalaisista kyllikseen. Ylilyöntejä on sattunut varsinkin nuorten piirissä ja ”ääripoliitikko” Sebastian Tynkkysen toimesta. Ne ovat olleet luonteeltaan äärimmäisiä, kuten vauvanvaippoihin laittautuneen Tynkkysen ruoskintavideo Helsingin Tuomiokirkon portailla.

Kun sitten oma Heidi-tytärkin ilmoitti hypystään keskustaan, ei Jari Hyykky enää arponut päätöstään.

”Varsinkaan varttunut väestö ei ymmärrä Pohjois-Karjalassa Tynkkysen ruoskintavideoita”, Hyykky kommentoi.

”Sen suurempaa dramaa ei keskustaan siirtymisessäni ole. Kunhan perheessä on nyt kaksi ryhmää ja neljä ihmistä.”

Demareiden Jari Miettisen mukaan Juuan persuperheen hajaannus kertoo PS:n alamäestä koko Suomessa.  © Harri Mäenpää

Tiukka paikka

Jari Hyykky ei enää usko Timo Soinin kaikkivoipaisuuteen.

”Halla-ahon ääriainesten nousu todistaa, ettei puolue ole enää Soinin käsissä. Moni on laillani miettinyt, ettei enää asetu perussuomalaisten ehdokkaaksi.”

Samaan pöytään Hyykyn ja tämän Heidi-tyttären kanssa istuutuu isä Arvi Martikainen. Perhepoliittinen käänne hämmentää häntä: että oma poikakin – ja se kaikki on hyvin ymmärrettävää.

Sovitellen hän sanoo:

”Nyt sitten ollaan kaikki ehdolla kuin ennenkin, mutta kahdessa eri puolueessa. Mitä Jarin vaihdokseen tulee, turha enää on vaimonkaan vaikutusta kiistää.”

”Ei ole vaimo vaikuttanut”, väittää Jari isälleen vastaan.

Yhtä suorasti Martikainen sanoo Hernesniemestä, että jos joskus on pärjäiltykin, on ollut myös kitkaa.

Pahiten sukset ovat menneet ristiin esimerkiksi hollantilaisten jäärakentamisesta, jota Juuka lopulta päätti tukea ja joka puhutti koko Suomea.

”Toivottavasti myös muut tajuavat nyt, ettei kunnan tehtävä ole sellaista tukea”, sanoo Hyykkykin.

Isän ja pojan välit

Myös Juualle olisi Martikaisen mielestä hyväksi, jos Soini jatkaisi puolueen johdossa.

”Toivon parasta, vaikka ministerin ja puoluejohtajan työt terveyttä koettelevatkin.”

Kipeintä Martikaiselle on selvästikin oman Jari-pojan päätös jättää perussuomalaiset.

Hän viestiikin, että pojan kepu-ehdokkuus on vaikuttanut vähän väleihinkin.

Perheen neljäs poliitikko, tytär Jonna – ehdokas siis hänkin – ei saavu yhteiskohtaamiseen lainkaan, ei edes kuvan takia.

Syyksi kerrotaan, ettei Jonna Martikainen halua olla mukana missään persuperheen parjausjutussa.

Ei hän liioin vastaa puhelimitse esitettyyn haastattelupyyntöön.

Juuan pelastus

Sentään kaikkea ei Juuassa ole tuhottu. Onneksi on säästetty Puu-Juukakin. Sen 26 puutalosta vanhimmat on rakennettu jo 1800-luvun alussa.

Olo on välillä kuin museossa, mutta joskus on elämääkin. Työväentalo toimii jälleen, tuossa on Majatalo Juuka Gasthaus, ja tuonne on nikerretty akkunoiden ylle ”Wikilä” ja ”Keramiikka”.

Taitokartanon talossa Ompelimo Lankasuora ja Ompelimo Lea ilmeisesti kilpailevat keskenään – mutta tuolla onkin jo uudemman ajan talorähjiä edustava Osuuspankin rakennus. Puhumattakaan K-Maatalouden mitä rumimmasta talosta; sen piha on kuormattu täyteen multaa.

Jos valppautta oikein terästää, saattaa kohdata myös elävän juukalaisen.

Kuin näköalaa uhmaten ehdokas Heidi Hyykky sanoo:

”Jos Juuka aiotaan pelastaa, on ajettava nuorten asioita. Vain siten nuoriso saadaan jäämään, mutta nykypolitiikka ajaa nuoret pois.”

Puoliintuva persuryhmä

Talousneuvos Hernesniemi sorvailee aatteitaan sanoiksi. Pahimpia ovat vasemmistolaiset ja vielä pahempia vihreät.

Eri sorttiset humanistit saavat hekin aikaan, että Hernesniemi herkästi lipsauttaa varmistimensa päältä.

Toinen asia on se ikiaikainen olettamus, että viheliäisimmät vastustajat piileskelevätkin omissa joukoissa. Niin kuin vielä nyt omassa valtuustoryhmässä.

Mitä sanoo persumahdollisuuksista demarivaltuutettu Jari Miettinen?

”Persut voivat saada läpi kolme tai neljä valtuutettua, eli pudota nykyisestä puoleen”, hän vastaa.

Perussuomalaisten Hernesniemi itse pitää nykyoloissa voittona, jos puolue saa läpi kolmekin ehdokastaan.

Tytär Heidi Hyykky siirtyi isänsä Jarin tavoin keskustaan. Tämän isoisä Arvi Martikainen ei katso liikehdintää vain hyvällä. © Harri Mäenpää

”Hyykky on loikkari”

Kuvaamme demari-Miettistä Työväentalon edessä. Tilannetta ei pilaa edes se, että Nuoruusmuistoja-hanurikonsertin mainoksen kylkeen on jostain ilmestynyt taistolaiskommunististen stalinistien Tiedonantajan ilmoitus.

”Talo on demarien ja pysyy”, Miettinen sivaltaa.

Demari Miettisen aloitteen läpimenoa Juuan Ilvolankosken urheilukeskuksen kunnostamiseksi ja jäähallin rakentamiseksi kannattivat myös persut. Miettinen jatkaa:

”On kuitenkin vallalla käsitys, että riidat ovat repineet valtuuston persuryhmää. Hernesniemi on oma persoonansa, jolle diktaattorin otteet eivät ole aivan vieraat.”

Myös Miettinen kutsuu Jari Hyykkyä loikkariksi. Ja, Hyykyllä on kepulaisen vaimonsa sukunimikin.

”Tiivistäen: Jarin ajatusmaailma on muuttunut persuista kepulaisiin päin. Syystä tai toisesta. Mutta moitettahan Juuassa saa päälleen, teki mitä tahansa.”

Oman navan tuijottelua

Miettinen ei tahdo sanoa perussuomalaisista liian ilkeästi. Mutta:

”Kyllä persut nyt tulevat vaaleissa alas niin että ryskyy. Toivoisin myös, että juukalaisessakin politiikassa maalaisjärjen käyttö olisi sallittua. Nykyisin paikallispolitiikka on lähinnä omaan napaan tuijottelua, naapurin edun ajamista, kyläyhteisön parhaan ajattelemista – ja vasta viimeiseksi toimimista Juuan kuntalaisten hyväksi.”

Murinaa. Vähän happamana Miettinen kertoo kohdalleen osuneista juukalaisista vanhemmista, jotka paljastivat hänelle vastustavansa jäähallia vain siksi, etteivät heidän omat lapsensa harrastaneet jääkiekkoa.

Mutta siellä jäähalli nyt seisoo ja on kovassa käytössä.

Jormuutusta

Puhelin soi Helsingissäkin. Kuka se siellä?

Tarja Hyykkyhän se, keskustaan siirtyneen Jarin vaimo.

”Ymmärsin, että Jari tyylilleen uskollisena puhui sinulle hyvin diplomaattisesti. Vaan haluatko kuulla koko totuuden?”, rouva Hyykky kysyy.

No?

”Totuus on, että Hernesniemi jormuutti Jaria pahemman päälle. Jormuutusta jatkui ja jatkui, vaikka Jari ei halua kenellekään pahaa.”

Hernesniemi tietysti kiistää ”jormuuttamisen”.

Rouva Hyykky jatkaa:

”Jaria on painanut, miten hän kertoisi siirrostaan Jonnalle ja Arvi-isälle. Kunnes Hernesniemi ja perussuomalaisten radikaalit tempaukset kypsyttivät hänet. Oli pakko puhua.”

Missä antijytky viipyy?

Puoluetoimistossa syödään vain suomalaista ruokaa

X