Perussuomalaisten säätiörahat jäivät sinisille – Miten varoille nyt käy, kun Sininen tulevaisuus putosi eduskunnasta?

Entinen perussuomalaisten tukiorganisaatio, Sinisten hallinnoima JRT-säätiö vihjaa voivansa tukea rahoillaan perussuomalaisia, sinisiä, kristillisiä tai keskustaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Timo Soini kättelee Raimo Vistbackaa.

Entinen perussuomalaisten tukiorganisaatio, Sinisten hallinnoima JRT-säätiö vihjaa voivansa tukea rahoillaan perussuomalaisia, sinisiä, kristillisiä tai keskustaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi ja Sininen tulevaisuus -puolue loikkasi siitä pois 2017, Perussuomalaisten tukisäätiö jäi kummalliseen välitilaan. Sen puheenjohtajat Raimo Vistbacka ja Timo Soini sekä hallituksen jäsenet olivat sinisiä.

Vuonna 1989 Suomen Maaseudun puolueen tukemiseen perustettu ja 2006 Perussuomalaisten tukisäätiöksi nimensä vaihtanut säätiö pyristeli viime vuonna irti emopuolueestaan, vaikka persut oli mainittu sekä säätiön nimessä että säännöissä. Prosessi oli poikkeuksellinen, sillä yleensä säätiön tarkoitusta ei vaihdeta.

Perussuomalaisten tukisäätiö sai 9. lokakuuta viime vuonna uuden nimen: se on nyt JRT-säätiö. Nimi ei tarkoita kuulemma sinisten kärkimiehiä Jussi Niinistöä, Raimo Vistbackaa ja Timo Soinia.

”Nimi tulee sanoista Juuret rakentavasti tulevaisuudelle toivoa”, puheenjohtaja Vistbacka väittää.

Perussuomalaiset ovat yhä sitä mieltä, että siniset kaappasivat säätiön tarkoituksella haltuunsa.

Ei mitään tekemistä puolueen kanssa

Kenen rahoja säätiön rahat nyt ovat, kun siniset putosi kokonaan eduskunnasta?

”JRT-säätiön. Se on itsenäinen oikeussubjekti, eikä sillä ole mitään tekemistä puolueen kanssa”, Raimo Vistbacka sanoo.

Vastaus kuulostaa äkkiseltään kummalliselta.

Kysehän on alun perin yhden puolueen lähiyhteisöstä, joka luotiin nimenomaan SMP:n ja sen jatkajan perussuomalaisten toiminnan turvaamiseksi. Säätiö on hallinnoinut persujen entistä puoluetoimistorakennusta ja kierrättänyt puolueen lainoja monimutkaisin järjestelyin.

On silti totta, että JRT-säätiön uusissa säännöissä ei ole enää mainittu yhdenkään olemassa olevan puolueen nimeä. Ainoa maininta puolueista on SMP: säätiö voi rahoittaa perustajapuoluettaan koskevaa tutkimusta.

JRT-säätiö ei siis tarkkaan ottaen ole enää perussuomalaisten mutta ei myöskään sinisten säätiö, vaikka säätiön hallitus koostuukin sinisistä poliitikoista.

Alkion linjalla

Sen sijaan JRT-säätiö voi rahoittaa uusien sääntöjensä mukaan mitä tahansa puoluetta, joka ”tukee vähävaraisia suomalaisia”.

Tosin vielä vähään aikaan säätiö ei voi rahoja jakaa. Perussuomalaiset ja säätiö tekivät sinisten pesäeron jälkeen sopimuksen, jossa puolueiden tukemiselle asetettiin neljän vuoden karenssi.

Säätiö voi avata rahakirstunsa vasta vuonna 2022.

Voisitteko siis tukea sen jälkeen perussuomalaisia?

”Kyllä se voi olla perussuomalaiset, siniset, kristilliset, tai keskusta. Alkion linjalla: muista köyhän asia”, Vistbacka vastaa.

Säätiöläisten ajattelutavan mukaan vasemmistopuolueet eivät ilmeisesti ole köyhien suomalaisten asialla.

Rahariidat sovittu

Vaikka Vistbacka puhuu mahdollisesta yhteistyöstä jopa perussuomalaisten kanssa, sinisten ero emopuolueesta oli riitaisa.

Perussuomalaiset muutti jopa pois säätiöltä vuokraamastaan puoluetoimistosta, minkä siniset tulkitsivat sopimisrikkomukseksi.

Nyt riita on selvitetty.

”He ovat maksaneet sopimusrikkeestä summan, jossa puhutaan muutamista sadoistatuhansista. Perussuomalaiset muutti pois kesken vuokrasopimuksen ja lopetti vuokranmaksun sopimuksen vastaisesti. Pääsimme ilman oikeudenkäyntiä molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen.”

Vistbacka kertoo, ettei säätiöllä ole muuta omaisuutta. Hän väittää, ettei muista säätiön omaisuuden tarkkaa summaa.

X