Perussuomalaisten vaalitappio - Politiikan tutkija: ”Suvakit pesivät vaaleissa persut ja rasistit”

Asiantuntija Markku Jokisipilän mukaan perussuomalaiset kompastuivat vaaleissa omiin ansoihinsa ja helpottivat vihreiden vasemmistoliiton vaalivoittoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki ja puheenjohtaja Ville Niinistö vihreiden vaalivalvojaisissa kuntavaalien vaalipäivänä Tavastia-klubilla Helsingissä.

Asiantuntija Markku Jokisipilän mukaan perussuomalaiset kompastuivat vaaleissa omiin ansoihinsa ja helpottivat vihreiden vasemmistoliiton vaalivoittoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

 

Turun yliopiston politiikan tutkija Markku Jokisipilä, perussuomalaisten vaalitappion syyksi on päällimmäisenä mainittu hallitusjäsenyys, mutta entä jos syynä olikin myös rajan tuleminen vastaan asennekysymyksissä, eli että suomalaiset ovatkin luultua lempeämpiä ulkomaalaisia kohtaan, joita perussuomalaiset ovat pitäneet varoittaen esillä?

”Tämä on mielenkiintoinen ja oikeutettu näkökulma perussuomalaisten vaalitappioon. Kuten tiedetään PS:ssä vaikuttaa vahvana niin kutsuttu halla-aholaisten maahanmuuttokriittinen siipi. Kun samaan aikaan vihreät ja muut maltilliset eli suvakeiksi leimatut puolueet etenivät ja olivat vaalivoittajia, näen PS:n kovan asenteen maahanmuuttokysymyksessä vaikuttaneen lopputulokseen ainakin välillisesti. Tätä ennenhän perussuomalaiset onnistuivat luomaan ulkomaalais- ja pakolaiskysymyksissä mielikuvan, jossa suuruusluokat kasvoivat mammuttimaisiin mittoihin johonkin soteen vettattuna, vaikka puhe on paljon pienemmistä kustannuksista ja asioista.”

Vetikö vihreät siis pitemmän korren kuin perussuomalaiset?

”Niin voi sanoa. Vihreät vei vaalituloksissa PS:ää melkein mennen tullen. Samaa voinee sanoa myös vasemmistoliitosta, vaikka jopa Tukholman terrori-isku tuli kuin tilauksesta PS:n varoitusten kannalta.”

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Jokisipilä, missä valossa näette Timo Soinin perintöprinssiksikin tituleeratun Sampo Terhon verrattuna jyrkän linjan Jussi Halla-ahoon?
”Kyllä Terho on selvästi lähempänä Halla-ahoa kuin Soini. Terho varoittelee ulkomaalaisista ja pakolaisista paljon Soinia enemmän. Terho teki näistä ydinkysymyksiään jo politiikkaan tullessaan ja asemoituaan itsensä vain hetki sitten PS:n puheenjohtajakisaan.

Kuinka suureksi arvioitte tiukan linjan maahanmuuttokriitikoiden määrän suomalaisten joukossa?

”Arvioisin sen varsin pieneksi. Ulkomaalaiskysymys on elämän ja kuoleman asia korkeintaan kymmenelle prosentille suomalaisista, mutta ehdottomasti ei sen yli.”

Vaihetaan vaalitulosta tarkasteltaessa vain henkilöitä: äänestikö kansa Jan Vapaavuoren vaaliherruuteen ja Helsingin pormestariksi vain vastustaessaan vihreiden Anni Sinnemäkeä?

”Varmasti ainakin osittain, sillä kansa muistaa Sinnemäen vihreät nimenomaan vihreinä hörhöinä, jonka mielikuvan vasta puheenjohtaja Ville Niinistö onnistui kovalla työllä romuttamaan. Kieltämättä Vapaavuoren poliittinen kokemus on ylivertainen Sinnemäkeen verrattuna. Sinnemäellä olisi myös parannettavaa poliittisen tyhjänpuhumisen ja suullisen esitystapansa kanssa.”

Lue myös:

Persuorkesterointia: Terho nostettiin paalulle – Soinin ministerikyyti jatkuu

 

X