Perussuomalaisten kohutun vaalivideon tuottaja: ”Pienellä yhtiöllä ei ole varaa sylkeä minkään asiakkaan suuntaan”

Kohun nostanut perussuomalaisten vaalivideo sisältää vihan tunteita ja väkivaltaa. Seura kysyi sen ohjaajalta Timo Peltokankaalta, mikä oli videon tarkoitus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuotantoyhtiö on jakanut julkisesti kulissien takana-kuvia vaalivideon tekemisestä.

Kohun nostanut perussuomalaisten vaalivideo sisältää vihan tunteita ja väkivaltaa. Seura kysyi sen ohjaajalta Timo Peltokankaalta, mikä oli videon tarkoitus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Perussuomalaiset julkaisi 20. maaliskuuta vaalivideon, jollaista ei ole ennen nähty.

Tyylilajiltaan video edustaa kauhuparodiaa, mutta sisältää myös aimo annoksen vihaa. Väkivallaltakaan ei vältytä: tarinan kuvitteellinen hirviö lyö maan johtajien autokuskin asfalttiin, johon tämä jää makaamaan liikkumattomana.

Arvostelijoiden mukaan vihalla ratsastava mainonta voi tehdä oikeastakin poliittisesta väkivallasta hyväksyttävämpää. Puolue kiistää epäilyt: sen mukaan mainosvideossa kyse on vain fiktiosta.

Puolueen tilaaman videon on tehnyt hämeenlinnalainen tuotantoyhtiö Cinepic, jonka takana ovat veljekset Timo ja Sami Peltokangas. Yhtiö on erikoistunut erilaisiin yritys- ja mainoselokuviin, mutta on tehnyt myös pitempiä dokumentteja.

Seura kysyi Timo Peltokankaalta, mitä videolla tavoiteltiin ja miten hän nyt kokee mainoksen saaman vastaanoton.

 

Tuottamaasi ja ohjaamaasi vaalivideota on katsottu yli 200 000 kertaa. Mitkä ovat tunnelmasi?

”Yksittäisten henkilöiden, sekä lehdistön väärät tulkinnat, nostattivat elokuvasta varmasti suuremman kohun, kuin mitä se olisi muuten saanutkaan.”

”Olen tehnyt vain työtäni”

Miten video onnistui tarkoituksessaan eli poliittisessa vaikuttamisessa?

”Olen tehnyt vain työtäni, videotuotantoa. Yrityksenä pyrimme palvelemaan kaikkia asiakkaitamme parhaan kykymme mukaan.”

Entä miten arvioit sen taiteellista onnistumista?

”Päätavoitteemme oli luoda laadukas ja elokuvallinen kokonaisuus. Katselukertojen ja saamamme palautteen mukaan olemme jossain määrin onnistuneet.”

Videota on syytetty vähintään pikkusormen antamisesta poliittiselle väkivallalle – mitä mieltä olet tästä väitteestä?

”Tässä täytyy ymmärtää, että poliittinen peli on jossain määrin rumaakin ja vastapuolen tehtävä on luonnollisesti mustamaalata (tässä tapauksessa perussuomalaisia) parhaan osaamisensa mukaan. Väite on siis ymmärrettävä tässä valossa.”

© Kuvakaappaus

Hirviö lyö videossa korruptoituneiden johtajien autonkuljettajaa, tämä kaatuu ja jää makaamaan maahan. Mikä on kohtauksen tarkoitus?

”Tavoitteena oli luoda elokuvallinen action-kohtaus, joka vahvistaisi ”oikean” elokuvan tuntua. Rajutkin fyysiset kohtaamiset esimerkiksi Marvel-sarjakuvissa ja -elokuvissa kuuluvat luontaisena osana kokonaisuuteen. Tätä elokuvaa katsoessa täytyisi koko ajan muistaa, että se on filmatisoitu sarjakuva.”

”Kohtauksessa oleellisempaa on se, että hirviö nappaa limusiinin.”

Elokuva kannustaa äänestämään

Mitä ajattelet väitteestä, että video esittelee väkivallan poliittisena vaikutuskeinona?

”Maamme älykkäimpiin ihmisiin lukeutuvat henkilöt eri yliopistoista ovat jo elokuvaa analysoineet, ja he ovat naurahtaneet väitteelle. Olen iloinen, että he ymmärsivät sisällön oikein. Elokuvan todellinen viesti on: ”Jos haluat muutosta, sinun pitää äänestää muutosta. Käytä valtaasi.”

Konteksti eli kokonaisuus tulee ottaa aina huomioon, ennen kuin muodostaa impulsiivisia mielipiteitä. Asiayhteyksistä irroittaminen on hyvin tyypillistä ihmisen toimintaa nykypäivänä, valitettavasti.”

Videolla hirviö käy päättäjän kimppuun. © Kuvakaappaus

Videon julkaisun jälkeen ulkoministeri Timo Soinin (sin) ja vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaan kimppuun on käyty fyysisesti. Oletko pohtinut mahdollisuutta, että videolla ja näillä väkivallanteoilla voisi olla yhteys?

”Epäilen väitettä. Uskon että jotkut ihmiset kokevat, etteivät saa ääntänsä kuuluviin. Heillä saattaa olla vaikeaa elämässä, eivätkä he välttämättä omaa riittäviä verbaalisia kykyjä toimiakseen sivistyneesti. Tällöin he saattavat sortua ylilyönteihin. En tiedä, onko alkoholilla ollut osuutta tapahtumiin. Tämä on joka tapauksessa valitettavaa.”

Videon mukaan poliitikot ovat korruptoituneita. Kuinka totuudenmukainen kuva tämä on?

”Ihmisten ymmärrys korruptiosta on värittynyt elokuvien, sarjojen sekä historian tuntemuksen mukaan. Se saatetaan mieltää helposti Meksikon kaltaisiin maihin ja korruption ilmenemiseen siellä. Korruption muotoja saattaa olla myös enemmänkin. Kansalaisten huoli Suomessa tapahtuvasta korruptiosta, joka ei ole niin räikeää, siivitti luomaan elokuvan fiktiiviseen osaan viitteitä siitä.”

Media kuvataan poliitikkojen äänitorvena. Kuinka oikea tämä kuva on?

”Median puolueellisuus näkyy usein valitettavan selvästi Suomessa. Median tulisi olla vastuullinen toimija ja säilyttää aina puolueettomuus.”

”Kuitenkin myös lyhytelokuvassamme on käytetty elokuvamaailmasta tuttuja metodeja herättää ja voimistaa tunteita katsojan pitämiseksi otteessaan.”

”Omaamme konservatiivisen arvopohjan”

Kuinka uskot tämän vaalivideonne vaikuttavan tuotantoyhtiönne tilauksiin – lisäävästi vai vähentävästi?

”Pienellä tuotantoyhtiöllä ei ole varaa sylkeä minkään asiakkaan suuntaan. En halua uskoa, että vuonna 2019, suvaitsevassa Suomessa pitäisi pelätä oman työn tekemistä demokraattisesti toimivalle taholle negatiivisena vaikuttimena.”

Mikä on suhteenne perussuomalaisiin?

”Minä ja veljeni emme kumpikaan ole perussuomalaisten jäseniä. Omaamme kuitenkin konservatiivisen arvopohjan, jossa kunnioitamme jokaista ihmistä.”

 

Keskustelimme Peltokankaan kanssa ensin puhelimitse, ja hän halusi vastata kysymyksiimme tarkemmin sähköpostitse. Oheiset vastaukset ovat hänen lähettämästä sähköpostista.

X