Ulkopuoliset uhat tuovat monia säröjä – ”Perusturvallinen arki on osaltaan hoitajien mahdollistamaa”

Sosiaali- ja terveysalan palkat ja hoitajapula ovat puhuttaneet pitkään ja etenkin koronakriisin keskellä ammattikunta venyi äärimmilleen, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Sosiaali- ja terveysalan palkat ja hoitajapula ovat puhuttaneet pitkään ja etenkin koronakriisin keskellä ammattikunta venyi äärimmilleen, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Perusturvallinen arki on hienoimpia tavoiteltavia asioita. Kun uutisia Ukrainasta katsoo, sen arvo on kasvanut entisestään. Suomi on turvallinen maa, jossa elää tutkimusten perusteella maailman onnellisin kansa. Sitä jos mitä on syytä puolustaa.

Niin ovat tehneet myös ukrainalaiset. Sisukkaasta puolustautumisesta huolimatta lopputulos on ollut inhimillinen tragedia. Kun hyökkääjä ei saavuttanut tavoitteitaan maita pitkin, se tyytyi pommittamaan kauempaa siviilikohteita. On paljastunut myös suoria siviilien teloituksia alueilla, jotka olivat Venäjän joukkojen hallussa. Miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Miten voi puolustautua, jos uhka vyöryy taivaalta ja sen lopettaminen on vieraan maan diktaattorin käsissä?

Nato-jäsenyyden uskotaan parantavan Suomen sotilaallista turvallisuutta

Puolustuskeskustelu sähäköityi myös Suomessa. Onko eskalaation uhatessa parempi puolustautua yksin vai yhdessä? Olisiko puolustusliitto Naton jäsenenä perusarjen säilyminen paremmin suojattu, niin että se estäisi mahdollisen sodan alkamisen?

EVA:n kyselyn mukaan 74 prosenttia katsoo, että jäsenyys parantaisi sotilaallista turvallisuuttamme. Kiitos vapaan maan ja median, voimme seurata ja osallistua tähän keskusteluun.

Hoitajat venyneet jo pitkään

Suomalainen on tottunut myös hyvän hoidon saamiseen. Ainakin niin sanottuina vanhoina hyvinä aikoina. Erilaiset sote-alan järjestelyt, hoitajamitoitus ja koronapotilaiden viemät hoitopaikat ovat viime ajat vaikuttaneet mm. leikkaushoitoon pääsyyn.

Työtaisteluiden kevät voi hankaloittaa tilannetta entisestään. Syy on kuitenkin ymmärrettävä. Hoitajat ovat venyneet jo aivan liian pitkään. Heille on toistuvasti sanottu, että nyt ei ole oikea aika esittää vaatimuksia.

Kriisien seuratessa toisiaan oikeaa aikaa ei tunnu koskaan tulevan. Sitä paitsi, se perusturvallinen arki on osaltaan hoitajien mahdollistamaa. Jos sen jokin sairaus tai turma on rikkonut, on apua aina ollut saatavilla.

Lue myös: Kyse ei ole vain rahasta – Tehyn Millariikka Rytkönen: ”Kuka purkaa hoitovelan, kun nuoret eivät alalle halua?”

X