Podcast-sarja kertoo muotimogulin karmeista saalistustavoista: Peter Nygård mittasi bahamalaisen koulutytön vaateliikkeessään, pyysi juhliinsa ja raiskasi

Muotimoguli Peter Nygård lupasi mallintöitä mutta veikin makuuhuoneeseensa – näin järjestelmällisistä saalistustavoista kertovat hänen nuoret uhrinsa kanadalaisessa podcast-sarjassa. Nygård istuu nyt vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä rikoksista, jotka hän kiistää tehneensä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Peter Nygårdia epäillään muun muassa seksuaalirikoksista ja ihmiskaupasta. Hän täyttää ensi kesänä 80 vuotta.

Muotimoguli Peter Nygård lupasi mallintöitä mutta veikin makuuhuoneeseensa – näin järjestelmällisistä saalistustavoista kertovat hänen nuoret uhrinsa kanadalaisessa podcast-sarjassa. Nygård istuu nyt vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä rikoksista, jotka hän kiistää tehneensä.
Teksti:
Milla Ollikainen

Kanadansuomalainen muotiteollisuudella rikastunut miljonääri Peter Nygård avasi uuden vaatekaupan Marathon-nimisessä ostoskeskuksessa Bahaman pääkaupungissa Nassaussa kesällä 2015. Vaatemoguli oli itse paikalla Nygård Slims -liikkeessään, kun sen ohi käveli eräs 14-vuotias tyttö.

Tyttö tunnetaan nyt oikeuspapereissa nimellä ”Jane Doe No. 1”. Hän on anonyymi todistaja, listan ensimmäinen ihminen ryhmäkanteessa, jonka kymmenen naista nosti helmikuussa 2020 Peter Nygårdia vastaan. Sen jälkeen kymmenet muutkin naiset ovat ilmoittautuneet Nygårdin hyväksikäytön uhreiksi.

Ryhmäkanteen käsittely siviilioikeudessa oli vielä kesken, kun Peter Nygård (79) pidätettiin joulukuussa Kanadassa. Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät häntä vuosina 1990-2020 tehdyistä erilaisista seksirikoksista ja ihmiskaupasta.

Hän on kiistänyt kaikki nämäkin syytökset, kuten myös kevään 2020 ryhmäkanteessa esitetyt väitteet.

Peter Nygård on nyt kanadalaisessa vankilassa odottamassa mahdollista luovutusta oikeuteen Yhdysvaltoihin.

Discovery+ julkaisee 5. helmikuuta televisiodokumentin, jossa Nygårdin uhrit kertovat kokemuksistaan. Sitä ennen on kuitenkin jo ilmestynyt kolme jaksoa kanadalaisen yleisradioyhtiö CBC:n podcast-sarjasta Evil by Design, joka käsittelee Nygårdin elämää ja epäiltyjä rikoksia.

Sarja alkaa bahamalaisen koulutytön tavallisesta lauantaista Marathon-ostoskeskuksessa 2015.

”Kerroin, että olen yhä koulussa”

Jane Doe No. 1 oli menossa siskonsa ja serkkunsa kanssa elokuviin, kun he sattuivat juuri avatun Nygård Slims -liikkeen kohdalle. Kaupan ulkopuolella seisoi kaksi naista, jotka ehdottivat, että seurue tulisi sisälle sovittamaan housuja.

Kun tyttö meni kaupan takaosaan sovitushuoneeseen, Peter Nygård halusi itse tulla ottamaan hänestä mittoja.

”Mitatessaan hän kysyi minulta, haluaisinko alkaa työskennellä hänelle mallina. Kerroin, että olen yhä koulussa”, tyttö kertoo CBC:n podcastin ensimmäisessä osassa.

Nygårdin tiedustellessa asiaa tyttö kertoi olevansa yhdeksännellä luokalla.

Tytöstä otettiin kuvia, minkä jälkeen Nygård lähti ja ohjeisti yhtä kaupassa olleista malleista ottamaan hänen puhelinnumeronsa ylös.

Muutaman päivän kuluttua Nygårdin työntekijä soitti tytölle ja kertoi, että nyt olisi mahdollisuus mallin töihin. Tyttö haettaisiin kotoa, ja hänen pitäisi laittautua meikattuna mekkoon ja korkeisiin korkoihin.

Hänet vietiin muotimogulin kuuluisalle huvilalle Nygård Cayhin. Siellä oli meneillään juhlat, jollaisia Peter Nygård piti monena iltana viikossa.

Juhlat olivat Bahamalla kuuluisia. Ne tunnettiin nimellä ”pamper parties”, hemmottelujuhlat, joissa oli tarjolla paitsi ruokaa ja juomaa myös esimerkiksi erilaisia hoitoja ja aktiviteetteja. Nygårdin entinen työntekijä kertoo Evil by Design -podcastissa, että hänen yhtenä tehtävänään oli toimittaa juhliin jatkuvalla syötöllä nuoria naisia ja tyttöjä.

Podcastin mukaan moni heistä on kertonut käynnistään Nygård Cayssa lähes identtisesti ensimmäisen Jane Doen kanssa.

Kertomukset ovat täynnä järkyttäviä yksityiskohtia.

”Heitti kirjekuoren vuoteelle ja juoksi raivoissaan ulos”

Saavuttuaan ”hemmottelujuhliin” 14-vuotias koulutyttö söi seurueen kanssa päivällistä. Sen jälkeen jotkut pelasivat Peter Nygårdin kanssa pokeria tytön jäädessä katselemaan.

”Kun he olivat pelanneet, hän sanoi minulle, että mennään jonnekin rauhalliseen paikkaan puhumaan bisneksistä. Luulin, että menemme puhumaan mallintöistä.”

Sen sijaan Nygård vei tytön yläkertaan makuuhuoneeseensa ja raiskasi hänet. Neljätoistavuotias uhri sanoo olleensa seksuaalisesti kokematon.

Jälkeenpäin Nygård antoi hänelle rahaa kirjekuoressa. Mennessään alakertaan tyttö näki portaissa toisen tytön matkalla Nygårdin huoneeseen.

”En puhunut kenellekään. Painoin pääni niin, ettei kukaan nähnyt kasvojani, kun itkin.”

Tyttö lähti pois huvilalta eikä koskaan palannut.

”Se muutti elämäni. En kertonut siitä pitkään aikaan kenellekään.”

Toinen uhri, tapahtumahetkellä 15-vuotias ”Jane Doe No. 3”, kertoo alkaneensa voida pahoin juotuaan Nygårdin tarjoamaa viiniä, minkä jälkeen Nygård vei hänet vuoteeseen ja raiskasi.

Uhrin mukaan kului ehkä kymmenen tai viisitoista minuuttia, ennen kuin Nygård lopetti. Hän oli hyvin vihainen siitä, että uhri oli peloissaan eikä tiennyt, mitä tilanteessa kuuluisi tehdä.

”Hän heitti kirjekuoren vuoteelle ja juoksi raivoissaan ulos. Voin pahoin, olin peloissani ja hämmentynyt.”

”Hän käytti köyhyyttämme meitä vastaan”

CBC:n Evil by Design -podcastissa haastateltu entinen työntekijä Natasha Taylor ei ihmettele sitä, että nuoret tytöt halusivat päästä Peter Nygårdin juhliin. Moni heistä tuli Nassaun gettomaiselta asuinalueelta, joka sijaitsee vain muutaman korttelin päässä rannasta ja luksushotelleista.

”He pääsivät pois kodistaan, jossa heillä ei ehkä ollut juoksevaa vettä. Olosuhteet olivat erilaiset, vanhemmat eivät ehkä voineet maksaa sähkölaskua ja he joutuivat olemaan pimeässä. Ja sitten he saivat kutsun paikkaan, jossa asuvat rikkaat ja kuuluisat. Ei sellaista kutsua torjuta”, Taylor sanoo podcastissa.

”Hän käytti köyhyyttämme meitä vastaan”, sanoo myös podcastiin haastateltu bahamalainen toimittaja.

Tytöt värväsivät toisia tyttöjä, ja osa heistä oli Nygårdin työntekijöitä. Nygård Cayhin kulki jossain vaiheessa bussi kuljettaen tyttöjä edestakaisin.

Uusia tyttöjä etsittiin paitsi Nygårdin vaateliikkeistä, myös yökerhoista ja jopa kouluista. Lisäksi käytettiin sosiaalista mediaa. Sopivaksi katsotuille tytöille lähetettiin kutsuja Facebookin kautta.

Podcastin tekijät ovat nähneet osapuolten Messenger-keskusteluja, jotka alkoivat usein näin:

”Hei, mitä kuuluu? Sinut on kutsuttu hemmottelujuhliin Nygård Cayhin. Siellä on ilmaista ruokaa, hierontaa, manikyyrejä, veneajeluita ja paljon muuta. Voit ottaa mukaan niin monta vierasta kuin haluat, mutta vain naispuoliset vieraat ovat sallittuja.”

Peter Nygård liioitteli lapsuudenkotinsa kurjuutta

CBC:n podcastin toisessa osassa kerrataan Peter Nygårdin matka maahanmuuttajien pojasta Kanadan rikkaimpien listalle. Se on tarina, jota Nygård on mielellään kerrannut Suomessakin julkisuudessa.

Nygårdin suomalaisuus on esillä vain niukasti. Podcastissa kerrotaan, että kymmenvuotias Peter Nygård saapui Suomesta Delorainen pikkukaupunkiin 1950-luvun alussa. Kaupungin pohjoislaidalla on pieni puisto, joka nimettiin 2000-luvun alussa ”Delorainen suosikkipojan” eli Nygårdin mukaan. Puiston nimeä muutettiin viime vuonna.

Nygård on väittänyt, että hänen ensimmäinen kotinsa Delorainessa oli asunnoksi muunnettu hiilisäiliö, jossa ei ollut juoksevaa vettä eikä kunnollista lämmitystä.

Podcastin mukaan asunnon Nygårdeille vuokranneen omistajan tytär on myöhemmin kertonut, ettei kuvaus pidä alkuunkaan paikkaansa.

Se kuitenkin sopi Nygårdin imagoon, tarinaan miehestä, joka nousi ryysyistä rikkauksiin omin käsin. Hän on sanonut kilpailuhenkisyytensä olevan hänen köyhien suomalaisten vanhempiensa ansiota.

Nygård ehti juhlia sankarina vielä vaateimperiuminsa 50-vuotispäivää kesällä 2018. Hänellä oli satoja vaateliikkeitä ja jakelijoita, pääkonttori New Yorkin Times Squarella ja yli 15 000 työntekijää.

Nygård alkoi rakentaa unelmakotiaan Bahamalle jo vuonna 1984. Bahamalla häntä on syytetty muun muassa luonnon tuhoamisesta ja paikallisten poliitikkojen ja viranomaisten lahjonnasta. Pitkään hänen luomaansa satumaista rantahuvilamaailmaa kuitenkin ihailtiin, ja siellä ovat vierailleet muun muassa Michael Jackson, Robert De Niro ja George H. W. Bush.

Nygård on kestinnyt Bahamalla myös suomalaisvieraita, kuten Tanja Karpelaa ja Katariina Souria. Seksuaalirikosepäilyjen tultua julki Souri on kuvaillut yötään huvilalla yhdeksi elämänsä hirveimmistä kokemuksista.

Nygård on aiemmin käynyt hanakasti oikeutta miljonäärin toimintatavoista kertonutta mediaa vastaan. Suomessa hänen juristiensa hampaisiin joutui Alma Media vuonna 2005.

CBC:n podcastissa kuullaan vanhaa tallennetta, jossa Nygård Cayta kutsutaan aikuisten Disneylandiksi.

Se on kuitenkin osoittautumassa pikemminkin teinityttöjen helvetiksi.

 

Jutun sitaatit ovat CBC:n podcast-sarjasta Evil by Design. Suomennokset toimittajan.

Lue myös Seuran anteeksipyyntö: Peter Nygård ja me median parittajat

X