Pettymys draamannälkäisille: Maailma menee parempaan suuntaan

”Ylidramaattinen maailmankuva ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan median, valemedian tai vain vanhentuneiden omien tietojen vika. Se johtuu ihmisaivoista”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Ylidramaattinen maailmankuva ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan median, valemedian tai vain vanhentuneiden omien tietojen vika. Se johtuu ihmisaivoista", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Uutinen on yleensä poikkeama jostakin normaalista. Normaali on useimmiten hyvänä pidetty perustila, joten uutiset ovat sen vuoksi monesti negatiivisia. Poikkeuksiakin on.

Lokakuun alkupuolella suureksi uutiseksi New Yorkissa nousi, että kaupungissa ei koko viikonlopun aikana ammuttu ketään. Näin ei ollut käynyt ainakaan 25 vuoteen, jonne New Yorkin ampumistapausten tilastointi ulottuu. Vertailuna asukasluvultaan neljä kertaa pienemmässä Chicagossa ammuttiin 27:ää ihmistä, joista kaksi kuoli.

Maailman lähes puolesta miljoonasta tilastoidusta henkirikoksesta vuodessa noin 40 prosenttia tehdään Amerikan mantereilla (tilasto 2012). Onneksi ainakin Suomessa suunta on hyvä. Vuonna 2016 Suomessa surmattiin kuolemansyytietojen mukaan 63 ihmistä. Määrä oli pienin sitten vuoden 1895.

Kun mediassa nostetaan esiin yksittäisiä rikoksia, luonnonkatastrofeja tai laajemmin sotia, köyhyyttä ja nälänhätää, usein unohtuu, että kokonaisuutena maailman kehitys on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan.

Esimerkiksi kahden viimeisen vuosikymmenen aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä on vähentynyt maapallollamme puoleen. Se on hurja muutos niinkin lyhyessä ajassa.

Positiivisia faktoja maailman tilanteesta on nostanut esiin jo edesmennyt ruotsalaisprofessori Hans Rosling. Hänen ihmiskunnan hyvinvointia tilastotiedoilla avaava Faktojen maailma -kirjansa on nyt käännetty myös suomeksi.

Tiesitkö esimerkiksi, että nykyään lähes kaikki maailman lapset rokotetaan? Tiesitkö, että suuri osa maailman väestöstä elää tuloasteikon keskivaiheilla ainakin oman maansa mittapuun mukaan?

Ylidramaattinen maailmankuva ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan median, valemedian tai vain vanhentuneiden omien tietojen vika. Se johtuu ihmisaivoista. Kaipaamme draamaa, jännitystä ja juoruja.

Osa hallitsee draamannälkänsä paremmin ja suhtautuu yksittäisiin uutisiin hillitysti. Osa toimii juuri päinvastoin, ottaa kunnon kierrokset ja siirtää draaman vielä vähän väritettynä eteenpäin työpaikan kahvipisteellä tai sosiaalisen median välityksellä.

Kauhistumisen kierre on valmis. Taas mennään kohti tuhoa. Sen vuoksi faktoja ja niiden maltillista kertomista tarvitaan.

X