Pidä laitteisiin tallennetut tiedot tallessa varmuuskopion avulla

Jaa artikkeli
Varaudu etukäteen häiriöihin ja tee varmuuskopiot, kopioi esimerkiksi valokuvat kamerasta tietokoneeseen.
Varmista, että erilaisiin härpäkkeisiin säilötyt tärkeät tiedot säilyvät.

Tietokoneissa, tableteissa ja puhelimissa on runsaasti tietoja eli bittejä, joiden häviäminen aiheuttaisi harmeja, joskus jopa rahanmenetyksiä.

Mieti siis paikat asiakirjoille, valokuville, videoille, musiikille ja muille tärkeille aineistoille. Tiedot löytyvät ja säilyvät varmimmin, kun ne ovat hyvässä järjestyksessä.

Laite voi mennä rikki tai seota. Käyttäjä voi myös itse painaa vahingossa väärää nappia.

Varaudu etukäteen ja tee varmuuskopiot: Kopioi kameran kuvat tietokoneeseen. Kameran voi tätä varten yhdistää tietokoneeseen usb-johdolla. Yleensä kopiointi sujuu vikkelämmin, kun liität kameran muistikortin tietokoneen korttipaikkaan tai kortinlukulaitteeseen.

Tietokone on näppärintä varmuuskopioida usb-johdolla liitettävään kiintolevyyn. Häiriö ei tärvele sekä alkuperäistä että kopiota, kun säilytät usb-levyä erillään tietokoneesta. Yksi valokuva vie tilaa useita niin sanottuja megatavuja eli 10–100 kertaa enemmän kuin asiakirja. Videoleikkeen tilaan mahtuu 10–100 valokuvaa.

Puhelimen voi varmistaa tietokoneeseen usb-johdon välityksellä. Vieläkin kätevämpää on rastittaa automaattinen varmuuskopiointi päälle puhelimen valikosta asetukset. Silloin puhelin kopioi osoitekirjan, määritykset, kuvat ja muut olennaiset tiedot internetin niin sanottuun pilvipalveluun, eikä kopiointiin tarvita tietokonetta.

Myös tietokoneen aineistoja voi varmistaa pilvipalveluihin, joista tunnetuimpia ovat Google Drive, Microsoft OneDrive ja Dropbox. Ilmaiseen pilvitilaan mahtuu tuhansia valokuvia. Reilun kokoinen lisätila maksaa muutamia kymppejä vuodessa.

Nopea ja luotettava

Transcend

Vikkelään usb3-levyyn Transcend 1TB StoreJet 25M3 mahtuu tuhti kokoelma kuvia, videoita ja varmuuskopioita. Sietää kolhuja eikä tarvitse erillistä virtalähdettä. 70 e, verkkokauppa.com.

Tuplavarmistus

isoo-laite

Anvia isoo -palvelu varmistaa kuvat kotiin tulevaan laitteeseen ja internetin pilvipalveluun kuin itsestään. 1 000 gigatavun tila riittää muhkealle kokoelmalle. Noin 20 e/kk.

Vailla ylärajaa

crashplan-logo

Rajoittamaton tallennustila netissä varmuuskopioille alle 5 e/kk ja 2–10 tietokoneelle yhteensä 12 e/kk. Koti-insinöörin suosikki! www.crashplan.com.

Samalla varavirtaa

Napin painallus vie älypuhelimen ja tabletin tiedoista kopiot Kingston Mobilelite Wireless Pro -laitteeseen, josta saa myös varavirtaa. Jaa sisältöjä langattomasti. 120 e.

Pieni – silti suuri

Muistitikku

Peukalon kokoiseen usb-muistitikkuun varmistat helposti tuhansia asiakirjoja ja valokuvia. Kingston 32 GB DataTraveler 100 G3 USB3.0 maksaa noin 12 euroa.

Nokkela ja tilava

lacie-verkkolevy

Varmista tietokoneet ja katsele aineistoja kodin älytelevisiolla tai kyläreissulla netin kautta. Lacie CloudBox 3Tt -verkkolevyn käyttöönotto kysyy taitoja. Valtava tallennustila. 130–150 e.

Viva 11/2016

X