Kannattaako hankkia pieni vai iso koira? − Tutustu näihin pieniin koirarotuihin ennen oman lemmikin hankkimista

Seura listasi neljä pientä koirarotua, jotka sopivat erilaisiin perheisiin seura- ja harrastuskoiriksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pienen koiran ulkoilutus on lapselle helpompaa.

Seura listasi neljä pientä koirarotua, jotka sopivat erilaisiin perheisiin seura- ja harrastuskoiriksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Koirasta unelmoivan tulee rotua valitessaan miettiä, millainen karvakuono sopii juuri omaan kotiin. Rotukoiraa hankkiessa kannattaa perehtyä koiran perinnöllisiin sairauksiin.

Yksi pohdittavista asioista on myös koiran koko. Vuonna 2022 suosituimpia koirarotuja olivat keskikokoiset ja suuret rodut muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Seura listasi neljä pientä koirarotua, joihin tulevan koiranomistajan kannattaa tutustua. Pieni koira sopii erityisesti kotiin, jossa ei ole niin paljoa tilaa. Sen hoito ei myöskään ole yhtä kallista kuin ison koiran.

Lue myös: Haaveissa oma koira? Mieti tarkkaan, millainen koira oikeasti sopii elämääsi – ”Sohvaperunan ei kannata hankkia aktiivista koiraa”

Pomeranian on aktiivinen ja huomionkipeä

pomeranian

Pomeranian sopii perheeseen, jossa on jo valmiiksi koiria. © iStock

Pomeranian on lapsiystävällinen seurakoira, joka tarvitsee paljon huomiota. Luonteeltaan se on eloisa, uskollinen ja leikkisä. Rotua pidetään myös älykkäänä, joka auttaa sen koulutuksessa.

Pomeranian on myös hyvä harrastuskoira aktiivisuutensa takia. Koiran kanssa voi harrastaa esimerkiksi agilitya, tottelevaisuuskoulua ja näyttelyitä.

Pomeranianin pitkä turkki vaatii harjausta viikottain ja karvanlähtöaikaan useammin.

Rotu on perusterve ja sen keski-ikä on 12-16 vuotta. Sen yleisin sairaus on Alopecia X eli tuntemattomasta syystä johtuva karvanlähtö.

Korkeus: 20 cm

Paino: 1,9–3,5 kg

Papillon ja phalène ovat pitkäikäisiä seuralaisia

 Phalène

Phalènen korvat roikkuvat kun taas papillonilla ne ovat pystymmät. © iStock

Papillon ja phalène eroavat toisistaan vain korvien asennon perusteella. Niillä on sama rotumääritys.

Papillon ja phalène sopivat erilaisiin perheisiin seurakoiriksi. Luonteeltaan ne ovat aktiivisia, valppaita ja iloisia. Pomeranianin tapaan nämä kaksi rotua sopivat erinomaisesti harrastuksiin.

Kummankin koiran turkki on helppohoitoinen. Korvien hapsut ja jalkakarvat on kuitenkin hyvä käydä läpi päivittäin takkujen varalta.

Papillonit ja phalènet ovat perusterveitä rotuja. Perinnöllisenä sairautena niillä esiintyy polvilumpioiden sijoiltaan luiskahtamista ja etenevää verkkokalvon surkastumaa. Keski-ikä koirilla on 14-18 vuotta.

Korkeus: 20–28 cm

Paino: 3,2–4,5 kg

Papillon

Papillonin korvahapsut takkuuntuvat helposti. © iStock

Lue myös: Näin koira nostaa elämänlaatua – Tutkimus: Koiranomistajat ovat hoikempia, terveempiä ja varakkaampia kuin muut

Uskollisen bolognesen turkki vaatii hoitoa

bolognese

Bolognese kiintyy vahvasti omistajaansa. © iStock

Bolognese on omistajaansa kiintyvä seurakoira. Rauhallisen koiran liikunnantarve täyttyy helposti pikkulenkeillä ja kotona puuhastellessa. Seurallinen rotu sopii erinomaisesti kaverikoiratoimintaan ja muihin harrastuksiin.

Bolognesen pitkä turkki kaipaa säännöllistä hoitoa. Turkki on hyvä pestä kahden viikon välein, joten koira kannattaa opettaa hoitotoimenpiteisiin jo pentuna.

Bolognese on terve rotu, mutta niille suositellaan polvi- ja silmätutkimuksia. Bolognesella esiintyy polvilumpion sijoiltaanmenoa, etenevää verkkokalvon rappeutumista ja kaihia. Rodulla esiintyy myös ylimääräisten ripsien kasvamista luomen sisäpinnalle.

Bolognese elää normaalisti 12–14 vuotiaaksi.

Korkeus: 25–30 cm

Paino: 2,5–4 kg

Allergisoimaton koira : Kun koira-allergia oireilee, italialainen lagotto romagnolo on vähemmän allergisoiva koirarotu.

­Koiran hankkiminen kiinnostaa kovasti eläinrakkaita allergiaperheitä. Kun allergia oireilee, italialainen lagotto romagnolo on vähemmän allergisoiva koirarotu. © iStock

Lue myös: Koira-allergikon lemmikiksi sopii parhaiten rotu, josta ei irtoa karvaa – Listasimme vähiten allergisoivat koirarodut!

X