Velkakierre syntyy pikavipeistä, kun velan päälle otetaan lisää velkaa – Kokosimme ohjeet: Täältä saat apua ja tukea velka-ahdinkoon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tanja Salo ja velkakierre
”Velka-ahdingossa ei tarvitse olla yksin, apua saa. Aina voi ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan”, Tarja Salo sanoo. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Velkakierre pitää katkaista eikä maksaa velkaa uudella velalla. Vapaaehtoiset velkajärjestelyt ja talous- ja velkaneuvonta auttavat velallista.

Ahdingon tunnustaminen on tärkeä askel, ja siitä on hyvä jatkaa eteenpäin. Näin on käynyt useille tuhansille, jotka ovat ottaneet pikavippejä toisensa perään. Pikkulainoista tulee iso velka ja lopulta velkakierre.

Pikavippejä tyrkytetään matalalla korolla, todellinen korko on korkeampi.

Älä ota uusia pikavippejä, vaikka velkakierre on päällä

Ensimmäinen neuvo tällaisessa tilanteessa on, että älä ota uusia pikavippejä maksaaksesi entisiä pois. Jos et pysty maksamaan juoksevia menoja (vuokra, sähkö, vakuutukset), ole yhteydessä laskuttajaan ja pyydä lisäaikaa maksuille.

Velka-ahdingossa ei tarvitse olla yksin, apua saa. Aina voi ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan. Siellä kartoitetaan sinun taloudellinen kokonaistilanteesi, suunnitellaan talouttasi ja selvitetään talouteesi liittyvien ongelmien ratkaisumahdollisuudet.

Omasta kunnastasi voit saada sosiaalista luottoa velkojen yhdistämiseen tai vaikka takuuvuokraan tai silmälasien hankintaa varten. Neuvoja ja tukea antaa seurakunnan diakoniatyö.

Takuusäätiö auttaa velkaantunutta

Rahavaikeuksiin joutuneen ystävä ja auttaja on Takuusäätiö. Alkajaisiksi voit soittaa Velkalinjalle numeroon 0800 98009. Kerro huolesi ja kysele, mitä pitää tehdä. Tai tutustu Takuusäätiön nettisivuihin.

Takuusäätiön takaamana voit saada omasta pankistasi järjestelylainan, jossa ovat kaikki sinun vakuudettomat velkasi. Näitä ovat mm. kulutusluotot, vuokravelat, vakuutusmaksut, verovelat, sakot ja elatusapuvelat.

Järjestelylainan ulkopuolelle jäävät vakuudelliset mm. asunto- ja autolainat. Hakemuksen voit tehdä tunnistautumalla pankkitunnuksilla osoitteessa palvelu.takuusaatio.fi.

Tulot ja menot pitää ilmoittaa rehellisesti ja hakemukseen pitää liittää tositteet tuloista, menoista, veloista ja tiliotteet. Tiliotteesta näkee, mihin olet käyttänyt rahasi. Esimerkiksi rahapelaaminen tulee näin julki.

Järjestelylainan saajalle pitää jättää rahaa eli maksuvaraa elämiseen, mutta huonoista tottumuksistaan hänen pitää luopua. Tämä laina-apu on tehokas, vaikka voi tuntua nöyryyttävältä. Mutta takauksen saajat kiittävät, etteivät joutuneet ikuiseen ulosottokierteeseen.

Lue myös: Kun päiväkodin lapset nukkuivat, pelasi hoitajana työskennellyt Ville koko tilinsä – Rahapeliriippuvuus alkoi 11-vuotiaana hedelmäpeleistä

Velkajärjestely on viimeinen keino

Kun velkaongelmasi eivät ole muuten ratkenneet, viimeinen keino on velkajärjestely, jota voit hakea käräjäoikeudelta.

Ennen kuin ryhdyt hakemaan velkajärjestelyä, sinun pitää muuttaa kulutustottumuksia parempaan suuntaan. Velkajärjestelyyn tulevat mukaan kaikki velkasi.

Kun haluat hakea velkajärjestelyä, ole yhteydessä oikeusaputoimistojen tarjoamaan maksuttomaan talous- ja velkaneuvontapalveluun.

Oikeusaputoimistoja on ympäri Suomen, voit asioida missä toimistossa haluat. Talous- ja velkaneuvonta avustaa hakemuksen laatimisessa sekä muihin velkajärjestelyyn liittyvissä asioissa, kuten lausumien laatimisessa.

Siellä kartoitetaan sinun taloudellinen kokonaistilanteesi, suunnitellaan talouttasi ja laaditaan sovintoratkaisuehdotus. Saat myös apua velkajärjestelyn hakemiseen. Apua saa myös videoyhteydellä.

Velkajärjestelyssä sinun pitää noudattaa vahvistettua maksuohjelmaa. Maksuohjelman pituus on yleensä 3–5 vuotta. Mutta jos velallinen ei suorita määrättyjä maksuja maksuohjelman mukaan, voi tuomioistuin määrätä maksuohjelman rauenneeksi. Silloin velallinen palaa lähtöruutuun, ja sitähän ei kukaan halua.

Asiantuntijoina johtaja, sosiaaliset rahoituspalvelut, Minna Backman Takuusäätiöstä ja talous- ja velkaneuvoja Virva Sirén Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Helppo raha on kallis laina – Velkaneuvoja Ritva tuntee sudenkuopat: ”Kun luottoa ei saisi enää luoton päälle, moni välttyisi ylivelkaantumiselta”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X