Pitäisikö ruokakauppojen rahapelikoneista luopua kokonaan pelihaittojen vähentämiseksi? – ”On riski, että ne tulevat korvaantumaan jollakin haitallisella tavalla”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pelihaittojen vähentämiseksi pelikoneita aiotaan vähentää
Esimerkiksi kolikkopelit aiheuttavat peliriippuvuutta. Automaattien poistaminen ruokakaupoista voisi aiheuttaa muunlaisia ongelmia. © JORMA MARSTIO/OTAVAMEDIA
Sosiaali- ja terveysministeriön raportin mukaan rahapelien haittojen ehkäisyssä täytyy ottaa huomioon muun muassa peliympäristö ja pelikanavat. Asiantuntija uskoo tunnistautuvan pelaamisen auttavan haittojen ehkäisemisessä ja vähentämisessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän tuore raportti pelihaitoista kertoo, että mikäli rahapelitoiminnan pelihaittojen vähentämistä halutaan, on pelipisteiden ja rahapeliautomaattien sijaintiin, peliympäristöön ja pelikanaviin kiinnitettävä erityistä huomiota. Myös kolikkopelien markkinointi tulisi lopettaa.

Raportin toivotaan auttavan vähentämään rahapelien aiheuttamia haittoja. THL:n mukaan 112 000 suomalaista kärsi rahapeliongelmasta vuonna 2019. Lisäksi 52 000 suomalaisella oli todennäköinen rahapeliriippuvuus.

Raportin mukaan jatkossa peliautomaattien määrää ja sijaintia on pohdittava tarkemmin. Tällä hetkellä pelipisteiden säätely kuuluu Veikkauksen omaehtoisen säätelyn piiriin.

”Veikkaus on vähentänyt automaatteja, ja koronatoimien aikana automaatit ja Veikkauksen pelisalit olivat suljettuina. Ei pidä silti katsoa pelkästään automaattien kokonaismäärää, vaan olennaisempaa on, kuinka paljon pelipisteitä on”, Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Mari Pajula kertoo.

Pelihaittojen arvioinnissa täytyy ottaa huomioon monta seikkaa. Esimerkiksi peliympäristöllä on myös merkitystä.

Hajasijoitetuissa automaateissa eli esimerkiksi ruokakaupoista tutuissa kolikkopelikoneissa pelataan satunnaisemmin ja pelisessiot ovat lyhyempiä kuin pelisaleissa, mutta pelikoneet ovat korkean riskin rahapelaamista myös pelipisteissä. Kauppojen aula on hyvin julkinen tila, jossa liikkuu paljon alaikäisiä.

Rahapelikoneiden sijainnilla suuri merkitys

Arpajaislaki velvoittaa Veikkauksen ehkäisemään pelihaittoja, mutta vuonna 2018 Seura paljasti Veikkauksen sijoittaneen rahapelikoneitaan erityisesti niille paikkakunnille, joissa oli keskimäärin enemmän työttömiä, pienituloisia ja vähemmän koulutettuja.

Sosiaali- ja terveysministeriön raportissa tarkasteltiin myös pelihaittojen keskittymistä taloudellisesti ja sosiaalisesti huonommassa asemassa oleviin.

”Näemme, että tähän on syytä kiinnittää huomiota, kun haetaan ratkaisuja pelihaittoihin. Sosioekonomisesti huonossa asemassa olevien lisäksi pitää huomioida muut korkean riskin ryhmät, kuten alaikäiset. Miten he liikkuvat ja missä koulut sijaitsevat pelipisteisiin nähden”, Mari Pajula pohtii.

Sillä on merkitystä, missä pelipiste tai peliautomaatit konkreettisesti sijaitsevat.

Onko ne sijoiteltu kauppojen auloissa, ravintoloissa tai huoltoasemilla etäämmälle vai keskeiselle paikalle? Jos automaatit sijoiteltaisiin pelisaleihin, pelaaminen voisi siirtyä asuinalueelta enemmän liikekeskuksiin.

”Yksi iso haaste on ollut, että pelaajat, jotka haluavat lopettaa tai vähentää pelaamistaan, eivät voi asettaa itselleen pelikieltoa. He joutuvat alttiiksi riskeille aina, kun asioivat ruokaostoksilla.”

Suomessa peliongelmat ovat tällä hetkellä keskittyneet pelisaleihin. © VESA MOILANEN/LEHTIKUVA

Tunnistautuva pelaaminen avuksi

Rahapeliautomaatit ovat ylivoimaisesti eniten haittoja aiheuttava pelimuoto, ja raportin mukaan Veikkauksen olisi ensisijaisesti luovuttava kokonaan raha-automaattipelien markkinoinnista.

Monissa maissa pelikoneita voi pelata vain erillisissä pelisaleissa. Pelipisteiden poistaminen kokonaan ruokakaupoista ja muista julkisista tiloista voisi vähentää pelihaittoja, muttei poistaa niitä.

”On riski, että ne tulevat korvaantumaan jollakin haitallisella tavalla. Kun automaatteja on alettu vähentää, uudentyyppistä pelaamistarjontaa voi tulla tilalle. Esimerkiksi Italiassa laiton tarjonta ei näy virallisissa tilastoissa automaattien määristä. Tämä täytyy huomioida”, Mari Pajula sanoo.

Lisäksi tällä hetkellä ongelmapelaaminen ja riski siihen on suurin juuri pelisaleissa. Myös kasinot ovat omassa riskiluokassaan, sillä niissä pelataan korkeilla panoksilla.

Tunnistautuva pelaaminen voi raportin mukaan auttaa vähentämään peliongelmia. Tällöin kolikkopelejä ei pääsisi pelaamaan ilman kirjautumista, ja pelaajalta vaaditaan pelirajoitusten asettamista päiväkohtaisia euromääriä myöten.

Verkossa Veikkauksen peleissä tunnistautumispakko ja pelirajojen asettaminen ovat jo käytössä. Veikkaus on tiedottanut, että hajasijoitetuille automaateille tulee tunnistautumispakko vuoden 2021 alussa.

Lisäominaisuudet koukuttavat pelaajia

Mari Pajula muistuttaa, että esimerkiksi Lotto ja rahapeliautomaattipelit ovat haittariskiltään kuin eri planeetalta. Myös automaattipelien kesken on eroja niiden koukuttavuudessa. Esimerkiksi pelien sisälle rakennetut bonuspelit ja lisäkierrokset lisäävät koukuttavuutta.

”Kierrosnopeus on kaikkein merkittävin yksittäinen automaattipelejä erottava tekijä. Globaalisti pelien tuotekehitys on mennyt siihen suuntaan, että kierrosnopeudet kasvavat ja voittolinjoja voi olla jopa satoja. Kun voittotapoja on jopa tuhansia yhdessä pelissä, pelaajan on vaikea hahmottaa peliä. Se lisää uppoutumisen mahdollisuutta.”

Veikkauksella saattaa olla kivijalassa samanniminen peli kuin verkkoympäristössä, mutta panosrakenne ja kierrosnopeus voivat vaihdella. Bonuspelejä ja muita lisäominaisuuksia on alkanut tulla myös hajasijoitettuihin sekä pelisalien automaatteihin.

”Veikkauksella täytyy olla verkossa vaihtoehtoja ulkomaiselle tarjonnalle, jotteivat pelaajat valitse niitä. Pelit voivat olla tiettyyn pisteeseen asti houkuttelevia, mutta tietyt ominaisuudet pitää jättää yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle. Esimerkiksi auto play -ominaisuus on ongelmapelaajien käyttämä, mutta sitä ei ole Veikkauksen peleissä.”

Kestävä tapa löydettävä pelihaittojen vähentämiseksi

Arpajaislain mukaan rahapelimonopolia pyörittävän Veikkauksen pelitoiminnan ja monopolijärjestelmän edellytyksenä on, että haittoja ehkäistään, mutta samaan aikaan Veikkauksella on yrityksenä taloudellisia tavoitteita.

Mari Pajula muistuttaa, että rahapelihaittojen ehkäisy on yksinoikeusjärjestelmän oikeutuksen edellytys ja tuotto niin sanotusti sivuseuraus.

”Tehokas haittojen ehkäisy vaikuttaa väistämättä tuottoihin. Olennaista koko rahapelijärjestelmän kehittämisen kannalta on löytää haittojen ehkäisyn näkökulmasta kestävä tapa järjestää rahapelejä. Tällä hetkellä kokonaisuus nojaa liikaa tähän kaikkein haitallisimpaan pelaamiseen.”

Lue myös: Seuran hankkima aineisto paljastaa: Veikkaus sijoitti eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asuinalueille

X