Pohjavesi halutaan osaksi liiketoimintaa – Suomea brändätään ulkomaille aidolla luonnolla ja juomakelpoisella hanavedellä

Puhtaan veden varastoja uhkaa ilmastonmuutos sekä muut ihmisten toiminnasta aiheuttuvat ongelmat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomea markkinoidaan tyypillisesti puhtaalla luonnolla.

Puhtaan veden varastoja uhkaa ilmastonmuutos sekä muut ihmisten toiminnasta aiheuttuvat ongelmat.
Teksti:
Oona Komonen

Kuten metsiä, vettä on joka puolella Suomea ja Unicefin mukaan se on maailman puhtainta, markkinoi Suomen matkailun kansainvälisestä markkinoinnista vastaava Visit Finland verkkosivuillaan.

Hehkutus jatkuu näin: Juomakelpoinen hanavesi on etuoikeus, josta suomalaiset pääsevät nauttimaan päivittäin.

Suomea markkinoidaan tyypillisesti luonnolla. Puhtaudella ja aitoudella. Siksi vesi kuulostaa luonnolliselta osalta maabrändiä.

Ja miksi se ei olisi! Eihän puhdas juomavesi ole maailmalla itsestäänselvyys.

Yli miljardi ihmistä elää ilman puhdasta vettä. Lisäksi on uumoiltu, että maailmanlaajuinen vesipula voimistuu tulevina vuosina ilmastonmuutoksen ja vesivarojen saastumisen johdosta. Arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä maapallon vesivarat uhkaavat huveta 40 prosenttia väestönpaisumisen ja ruoantuotannon kasvun seurauksena.

Ja juuri tästä syystä pohjavettä tulisi hyödyntää Suomessa laajemmin osana luontomatkailua ja maabrändiä, tiedotti Suomen ympäristökeskus Syke kesäkuussa 2019.

Vesi matkailuvaltiksi

Syken Posibiliti-hanke eli ”Pohjavedet osana sinistä biotaloutta – mahdollisuudet monipuolisempaan hyödyntämiseen” päättyi kesäkuussa. Hankkeessa selvitettiin, kuinka Koillismaan pohjavesivaroja voidaan hyödyntää laajemmin ja monipuolisemmin.

Keinot: sellaisenaan, elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena sekä osana aluebrändiä ja luontomatkailua.

Suomi on kuitenkin pieni peluri maailmanlaajuisessa vesibisneksessä. Täytyy olla vahvat verkostot ja myyjät, jotta pystyisi kilpailemaan maailman vesikaupan jättejä, kuten Pepsiä ja Coca Colaa, vastaan.

Syken hankkeessa paikallisille yrityksille tuotettiin läjä ehdotuksia siitä, miten pohjavettä voi hyödyntää osana liiketoimintaa. Matkailijoille suunniteltiin esite, jonka avulla alueen hotellit, ravintolat ja muut yritykset voivat markkinoida alueen veden laatua.

Syken tiedotteen mukaan Koillismaa ”voisi olla tulevaisuudessa puhtaan luonnon lisäksi erityisesti laadukkaasta pohjavedestään tunnettu alue, jossa matkailijat saisivat nauttia puhdasta pohjavettä luonnossa liikkumisen lomassa”.

Matkailijoille myös halutaan korostaa, että Suomessa on hyvälaatuinen hanavesi ja vettä voi juoda turvallisin mielin jokaisesta talousvesihanasta. Monessa kodissa juomavesi tulee suoraan pohjavedestä, ja se on laadultaan parempaa kuin pullovesi, kerrottiin hankkeen raportissa.

Matkailijoilla tarkoitetaan sekä suomalaisia että ulkomaisia turisteja, sanoo hankkeen projektipäällikkö Sanna Vienonen.

”Suomalaisten tietoisuutta halutaan kasvattaa. Että käyttäisimme enemmän hanavettä, emmekä ostaisi pullotettua ja vieläpä joskus ulkomailta rahdattua vettä.”

”Ulkomaalaisille viesti puolestaan on, että Suomessa on puhdas luonto ja hyvälaatuinen pohjavesi.”

Onko?

Rajalliset vesivarat

Viime vuosina on uutisoitu, että Suomessa on huonokuntoisia pohjavesialueita, jotka on pilannut ihmisten toiminta.

Liikenne, huoltamot, pesulat, metalli- ja kemianteollisuus, pilaantuneet maa-alueet. Maatalouden lannoitus ja turkistarhaus, torjunta-aineet. Asutuskin aiheuttaa riskejä pohjavedelle, kertoi Yle huhtikuussa 2017.

Huonokuntoisia pohjavesiä on noin sata. Määrää voi pitää pienenä, sillä Suomessa on vedenhankintaa varten olevia pohjavesialueita yhteensä noin 3 800.

Pohjavesi on herkkä. Se voi pilaantua nopeasti.

Ja on myös suuri uhkakuva: ilmastonmuutos. Sen seurauksena myös Suomessa ääri-ilmiöiden esiintyminen lisääntyy. Kesät ovat kuivia ja lämpimiä. On rankkasateita. On suurta vaihtelua todella kylmistä ja runsaslumisista talvista leutoihin ja vähälumisiin.

Vaikka leudot talvet voivat helpottaa pohjavesien tilannetta, uskotaan kuivien kausien yleistymisen ja pidentymisen lisäävän pohjavesivarojen varassa olevalle vesihuollolle aiheutuvia riskejä ja ongelmia. Vedenlaatu voi heiketä, kaivojen veden riittävyydessä voi olla ongelmia.

On virheellistä kuvitella, että puhdas vesi on ehtymätön luonnonvara, ovat tutkijat varoittaneet.

Jo parin sukupolven kuluttua suurin osa maailman väestöstä kärsii puhtaan juomaveden puutteesta. Pulaa pahentavat ilmaston lämpeneminen, saasteet sekä vesivarojen liikakäyttö.

Jos turistit matkustavat Suomeen puhtaan luonnon perässä lentämällä, eikö se aiheuta harmia?

”Matkustuskäyttäytymistä ja -liikennettä ei otettu tässä [pohjavesi]hankkeessa huomioon”, sanoo Sanna Vienonen.

”Mutta totta kai on huomioitu, että luonnon säilyttäminen on tärkeä asia. Ja toki toiveena on, että luontomatkailu tehdään luonnon ehdoilla.”

X