Seuran pääkirjoitus: Pohjolassa laki naisrauhasta on yli 700 vuotta vanha. Ei uskoisi, kun seuraa #MeToo-kampanjaa

Naisrauhan 700 -vuotisesta historiasta huolimatta skandinaavitkin ovat keskellä #MeToo-myrskyä. Pelkät lait eivät kuitenkaan riitä suojelemaan naisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Naisrauhan 700 -vuotisesta historiasta huolimatta skandinaavitkin ovat keskellä #MeToo-myrskyä. Pelkät lait eivät kuitenkaan riitä suojelemaan naisia.
Teksti:
Tarja Hurme

Tiedätkö, mitä käsittelee vanhin Suomea koskeva ja Suomessa säilynyt virallinen asiakirja, joka täytti vuosi sitten syksyllä 700 vuotta? Naisrauhaa. Ruotsin kuninkaan Birger Maununpojan suojelukirje Karjalan naisille on ajalta, jolloin Ruotsi ja Novgorod mittelivät vallasta Ruotsin laajentuessa itään.

Pohjolassa naisrauhan periaate – naisia ei saa häiritä eikä vahingoittaa – on tätäkin vanhempi. Rauhanlait loi perinteiden pohjalta Birger Jaarli, kuningas Birger Maununpojan isoisä. Kuningas Birgerin isän Maunu Ladonlukon maanlaista vuodelta 1280 löytyy koko Ruotsin valtakuntaa koskeva laki naisrauhasta. Niin edistyksellinen kuin laki olikin syntyessään, se torjui vain naiseen kohdistuvia ulkoisia uhkia, ei kodin sisäisiä. Kovin hitaasti on tuo puute korjaantunut.

On kuitenkin kummallista, että naisrauhan pitkästä historiasta huolimatta me tasa-arvoiset skandinaavitkin olemme keskellä #MeToo-kamppailun myrskyä. 700 vuotta on muuttanut maailmaa monin tavoin muttei ihmistä. Yksin lait eivät ketään suojelekaan, ellei yhteiskunnan asenneilmasto suojele. Meidän omat asenteemme luovat tuon ilmaston.

Joulurauhan aika

Rauhanlaki vaatii myös joulurauhaa – sitä, mikä kohdakkoin Turussa perinteisin sanoin ja sävelin julistetaan. Keskiaikainen joulurauhan perustelu sopii nykyelämäänkin: ylimääräinen vapaa-aika villitsi viinanhöyryisiin rettelöihin. Silloin ja nyt.

Joulurauhan ytimessä on kotirauha. Paras lahja toisillemme ja erityisesti lapsille, muttei itsestäänselvyys tänäkään jouluna kaikkialla. Jokainen humalainen huuto ja lyönti, jokainen kosketus, jota toinen ei halua, on liikaa ja rikkoo rauhan.

Tarvitsemme kaikenlaista rauhaa. Kotirauhaa, naisrauhaa niin kotona kuin kaduilla, miesrauhaa. Joulurauha tarkoittaa myös pyrkimystä asettua toisen asemaan erilaisten sanojen ja tekojen kohteena.

Tahtoa toiselle hyvää. Se on joulu.

X