Poikkeustalven sulavat lumet saavat kadut kohta tulvimaan – ”Viikonloppu voi tuoda haasteellisia yllätyksiä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Runsaslumisen talven jälkeen seuraa kaupunkilaisille runsasvetinen alkukevät.
© iStock
Matalapaineet ovat saapuneet Etelä-Suomeen, joka johtaa valtavien lumimäärien sulamiseen - vettä kaduilla riittää jatkossakin.

Etelä-Suomessa ei pitäisi sataa seuraavien viikkojen aikoina lunta. Vesisateita ollaan jo nähty ja torstaista 14. helmikuuta eteenpäin taivaalta tulee rännän ja veden sekoitusta.

Helsingin kaupunkiympäristön tiimipäällikkönä toimivan Tea Karjalaisen mukaan poikkeuksellisen runsasluminen talvi on aiheuttanut erityisen paljon töitä.

”Etenkin kaupungin tilaajaorganisaatiossa ja asiakaspalvelussa on ruuhkaa. Meille tulee erityisen paljon auraus- ja tehtäväpyyntöjä.”

Myös palautetta on tullut paljon, eikä se ole aina ollut positiivista.

Kaikkia katuja ei ole ehditty aurata

”Osa asukkaista ovat turhautuneita siitä, ettemme ole pystyneet tekemään heidän toiveiden mukaisesti aurauspalvelua. Viivästystä on tapahtunut, koska lunta on satanut kaduille monta päivää putkeen. Jos ihan rehellisiä olemme, emme ole ehtineet”, Tea Karjalainen kertoo.

Lumensulamisen haasteena ovat olleet kadut, joita ei olla ehditty auraamaan. Pinnat jäätyvät kaduilla, joissa ei olla ehditty auraamaan lumia.

”Kyllä sen näkee, jos lumet ovat ajettu hyvin pois. Kantakaupungissa osa jalkakäytävistä ovat sulaneet asfalteille, kun lumet ovat aurattu isoihin kasoihin tai kuljetettu pois. Jos lumivalleja ei olla ehditty ajaa, lumivallit pitävät jalkakäytävät kylmänä, jolloin se ei sula. Tämän takia ne pitää ajaa, vaikka jotkut pitävät sitä hölmönä, kun lumet ovat alkaneet jo sulaa.”

Tulviviin katuihin varauduttu – Kaikki vahvuudet käytössä

Lumen ja sen sulamisen aiheuttamiin tehtäviin on varauduttu. Helsingin kaupungilla on suuri määrä tuottajia ja urakoitsijoita lisävahvuuksineen tekemässä lumitöitä. Karjalaisen mukaan työ on pitkälti lumen pois kuljettamista , ennen kuin lumet alkavat kunnolla sulamaan.

Tulevana viikonloppuna lumet saattavat lähteä sulamaan vauhdilla.

”Viikonloppu voi tuoda mukanaan haasteellisia yllätyksiä, mikäli ennusteiden mukainen 8 astetta tulee toteutumaan”, Tea Karjalainen sanoo.

Haasteita alueellisesti

Tea Karjalaisen mukaan haasteellisimpia aurauksen kannalta ovat kantakaupunki ja sen kaltaiset uudet ja sekä vanhat tiiviit asuinalueet kapeine katutiloineen sekä vähäisine lumitiloineen.

Sulaineden lumien sulaveden takia aiheutuu myös haasteita.

”Hankalimpia on erilaiset alikulut, useimmissa on onneksi pumppaamot pumppaamassa vettä pois. Katualueiden lumikasojen alle on jäänyt kaivoja piiloon niissä paikoissa missä lunta ei ole kuljetettu pois. Ne paikat tulevat aiheuttamaan haasteita. Kantakaupungissa kiinteistöillä on tämä lumenkuljetusvelvollisuus ajoradan ja jalankulun välisen vallin osalta.

Talvella lisäksi lumivallien ja -kasojen peittämät kaivot tuo lisämaustetta sulamisvesiin. Karjalaisen mukaan yleisten alueiden ylläpidon urakoitsijoiden ja palveluntuottajien tehtäviin kuuluu avata näitä myös käsin rautakangen avulla. Usein kaivot pyritään kuitenkin kaivamaan esiin lunta pois kuljettaen ja tiehöylällä auraamalla ”kantit esiin”. Joskus joutuu tosin turvautumaan käsityöhönkin, jos paikka on ahdas ettei sitä koneella pysty hoitamaan.

”Itse aina hidastan autolla lätäköiden kohdalla, jos vaan mahdollista. En halua kastella mahdollista jalankulkijaa viereisellä jalkakäytävällä.”

Riski etenkin erityisryhmille

Valtaisat lumimassat ja niiden sulaminen ovat aiheuttaneet myös tavallista enemmän vaaratilanteita.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottaa, että pitkään jatkunut luminen sää ja liukkaat kelit aiheuttavat parhaillaan monia merkittäviä turvallisuusriskejä kaikille kansalaisryhmille, mutta etenkin erityisryhmille, kuten vanhuksille, vammaisille ja lapsille.

Samalla varoitetaan, että suurien lumimäärien myötä liikenneturvallisuus heikkenee, kaatumiset lisääntyvät, katolta putoavat lumet aiheuttavat loukkaantumisvaaraa, kattorakenteiden kantavuudet joutuvat koetukselle ja hälytysajoneuvojen viiveet saattavat hätätilanteissa olla normaalia pidempiä.

Pelastuslaitos toivoo, että asuintalojen talvikunnossapidosta huolehdittaisiin erityisesti tulevina päivinä vaaratilanteiden välttämiseksi.

X