”Pölhöpulismia!” Taloushistorioitsija lyttää Viron yritysveromallin ihastelun

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Virolainen veromalli laskisi edelleen yritysten verotusta. © Colourbox
Suomalaisilla talouselämän edustajilla on aina ollut ulkomainen ihannemaa: milloin Uusi-Seelanti, milloin Japani ja nyt Viro.

1. UUSI MALLIMAA. Elinkeinoelämän ja työnantajien järjestöt ovat pitkään kaipailleet Suomeen veromallia, jossa yrityksen voittoa verotettaisiin vasta, kun se otetaan firmasta ulos. Pari viikkoa sitten asialla olivat Tegnologiateollisuus ja Suomen Yrittäjät.

Oletus on, että kun Kela-maksun poisto tai äskettäinen yhteisöveron alennus eivät ole saaneet investointeja liikkeelle, tällä mallilla temppu onnistuisi. Perustelut otetaan lahden takaa Virosta. Uuden hallituksen ratkaisuissa virolainen verotusmalli saaneekin ymmärtämystä.

2. VAIHTELEVAT ESIKUVAT. Kolme vuosikymmentä sitten Suomessa ihailtiin Uuden- Seelannin tehokkaaksi trimmattua taloutta. Ennen 1990-luvun lamaa Suomi haluttiin nähdä ”Pohjolan Japanina”. Kun molemmat esikuvat ajautuivat taantumiin, tarvittiin uusi mallimaa, Irlanti. Irlannin yrittäjäilmapiirin ihailu koki kolauksen, kun maa putosi EU:n kriisimaaksi. Nyt malli löytyy vaihteeksi kotinurkilta, Virosta.

3”PÖLHÖPOPULISMIA”. Taloushistorioitsija Markku Kuisma lyttää esikuvamaakierrätyksen. ”Yleensä poimitaan vain hyvältä näyttävä puoli, vaikkapa alhainen verotus, ei koko pakettia.”

Professori Kuisma muistuttaa, että huomattava osa Viron työvoimasta työskentelee ulkomailla ja eläkeläiset joutuvat imrovisoimaan jokapäiväistä toimeentuloaan. Kuisma arvostelee elinkeinoelämän etujärjestöjä linjattomuudesta. ”Sähköä töpselistä ja verot valtion maksettavaksi, sitten menee lujaa. Kun puhutaan populismista, tämä on pölhöpopulismia.”

4 SYLKYKUPPI. Talouskeskustelussa yleinen sylkykuppi ja mörkö on Kreikka. Se voisi kuitenkin olla päinvastoin ihannemaa, ironisoi Kuisma.

”Kreikassahan yrittäjiä on kansantalouteen nähden suhteellisesti eniten EU:ssa, verotus on alhainen, kun juuri kukaan ei maksa veroja ja julkista sektoria ei kohta olekaan tai se on täysin kuralla.”

5 KELPAAMATON. Professorin mielestä Viroa parempi malli Suomelle olisi Itävalta. Maassa on käytännössä täystyöllisyys, verotus pohjoismaista tasoa ja julkinen velka alhaisempi kuin Saksassa.

”Maa on pystynyt yhdistämään hyvän talouskasvun ja turvallisen yhteiskunnan”, Kuisma summaa.

X