Poliisi saa uudet, räyhäkkäät taisteluhaulikot – uutuusaseet ostetaan Italiasta

Suomen poliisi hankkii uusia, taktisempaan käyttöön tehtyjä pumppuhaulikoita: aiemmat metsästysaseen näköiset mallit poistetaan vähitellen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Italialainen Fabarm-yhtiö voitti poliisin kilpailutuksen taktisella haulikkomallillaan.

Suomen poliisi hankkii uusia, taktisempaan käyttöön tehtyjä pumppuhaulikoita: aiemmat metsästysaseen näköiset mallit poistetaan vähitellen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Suomen poliisi on valinnut uudeksi aseekseen italialaisen Fabarm-yhtiön valmistamat ”taisteluhaulikot”. Ostos liittyy poliisin hiljattain käynnistämään kevyiden aseiden uusimisohjelmaan.

”Poliisi on kilpailuttanut henkilökohtaista virkapistoolia lukuun ottamatta kaikki muut voimankäyttövälineenä käytettävät ampuma-aseet”, kertoo Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön tarkastaja Ari Alanen.

Hänen mukaansa aiemmat aseiden hankintasopimukset ovat nyt päättymässä tai päättyneet, siksi uusia haulikoitakin varten piti saada uusi hovihankkija.

”Kilpailutuksen voitti Fabarm. Tarkempia yksityiskohtia aseiden malleista ja suorituskyvystä ei voi julkisuuteen kertoa”, sanoo Alanen.

Määriä tai hankinnan kokonaishintaa poliisihallinto ei paljasta.

Sotilaallisemman näköinen ase

Aiemmin poliisilla on ollut kalustossaan yhdysvaltalaisia Remington 870 -merkkisiä pumppuhaulikoita, jotka muistuttavat tavanomaisia metsästyksessä käytettäviä aseita.

Seuran tietojen mukaan poliisin valitsemat aseet ovat Fabarmin 12-kaliiperisesta STF-mallistosta.

Ulkonäöltään ne ovat huomattavasti sotaisampia kuin edeltäjänsä: näitä ei voi erehdyksessäkään luulla sorsastusvehkeiksi.

Lyhyimmissä poliisihaulikoissa on noin 30-senttinen piippu. Kaikissa malleissa on erilaisia tarvikekiskoja laserosoittimille, taktisille valaisimille ja punapistetähtäimille.

Alan asiantuntija-arvioiden mukaan viranomaisalennusten jälkeen uutuusaseet voivat maksaa ehkä 700–800 euroa kappaleelta.

Siviilimarkkinoilla myytävät, taktisiin ampumalajeihin tarkoitetut Fabarm STF –urheiluhaulikkomallit maksavat tehtaan esitteiden perusteella noin 1200-1300 euroa.

Lyhytpiippuisia Fabarmin malleja on viranomaiskäytössä monessa EU-maassa. © Fabarm Italy

Uusia italialaishaulikoita on jo poliisilla, ja pikkuhiljaa Remingtoneita odottaa romutus.

”Vanhoja aseita käytetään niiden elinkaaren loppuun asti”, Ari Alanen kertoo.

Poliisi käyttää haulikkoja suhteellisen vähän ja harvoin. Yleisimmin niitä tarvitaan Suomessa loukkaantuneiden eläinten lopettamiseen.
Niillä voitaisiin kuitenkin valmistajan mainosten mukaan ampua muun muassa erilaisia ovien ja lukkojen murtamiseen tarkoitettuja erikoispanoksia, tai kuvauskoptereita pudottavia verkkopatruunoita.

Partioiden tukiaseina poliisi suosii nykyisin huomattavasti tarkempia, konepistoolin näköisiä pistoolikarbiineja, jotka ampuvat samaa 9-millistä pistoolinpatruunaa kuin poliisipistoolitkin.

Haulikkovalmistaja Fabarmilla on iso markkinaosuus Euroopan viranomaisaseiden kaupasta. 1900-luvun alussa perustetun yhtiön tuotantolaitokset ovat Italian asevalmistuksen keskusalueella Brescian laaksossa.
Nimi Fabarm tulee sanoista Fabbrica Bresciana di Armi eli ”brescialainen asetehdas”.

 

Poliisin nykyiset Remington 870-mallit käytetään loppuun ja romutetaan.

X