Poliisi tutkii, rikottiinko Ähtärin eläinpuistossa eläinsuojelulakia – Stressaantuneen kettuemon pennut kuolivat ja aitaus osoittautui suojattomaksi

Ähtärin eläinpuiston kettuemo stressaantui niin pahasti, että sen pennut kuolivat. Alueen viranomaiset tarttuivat kettujen kohteluun aluksi kevyellä kädellä, mutta nyt poliisi tutkii, onko eläinpuistossa rikottu eläinsuojelulakia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kettu Ähtärin eläinpuistossa vuonna 2015.

Ähtärin eläinpuiston kettuemo stressaantui niin pahasti, että sen pennut kuolivat. Alueen viranomaiset tarttuivat kettujen kohteluun aluksi kevyellä kädellä, mutta nyt poliisi tutkii, onko eläinpuistossa rikottu eläinsuojelulakia.
Teksti:
Jukka Heinonen

Ähtärin eläinpuiston kettujen puutteelliset olot kävivät ilmi, kun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tarkasti eläinpuiston viime huhtikuussa. Tarkastuksen kimmokkeena toimi eläinpuiston maaliskuussa julkistama uusi matkailupyydys: viereisen kiipeilypuiston temppuradat ulotettaisiin myös eläinten alueelle.

Ähtärissä kävijöille luvattiin, että he pääsisivät 13. toukokuuta alkaen liukumaan vaijeriratoja pitkin karhujen yli ja pandakarhujen aitauksen reunamilla. Vaijeriliu’ut herättivät valtakunnallista huomiota, ja etenkin eläinsuojelujärjestöt paheksuivat niitä.

Tarkastuksen tehneet läänineläinlääkärit vaativat Ähtärin eläinpuistoa tarkkailemaan huolellisesti sitä, stressaantuvatko karhut yllään liukuvista ihmisistä. Tarkastuskäynnin huolestuttavin havainto koski kuitenkin kettuja.

Pandarata aiehutti ketuille stressiä

Eläinpuiston eläintenhoitaja kertoi läänineläinlääkärille, että edeltäneiden kahden vuoden aikana kettujen pennut olivat menehtyneet emon stressin seurauksena.

”Tarkastushetkellä kettujen ulkotarha oli puustoltaan avoin, eikä ketuille ollut järjestetty kasvillisuuden avulla tai muuten sopivia piilopaikkoja”, luki Avin päätöksessä.

Lisäksi panda-aitauksen liepeille rakennettu vaijerirata aiheutti ketuille uutta painetta. Asia ilmeni, kun tarkastajat tutustuivat eläinpuiston taltioimaan videoon:

”Videosta todettiin, että ketut stressaantuivat pandaradan testauksen aikana.”

Pandarata sijaitsi toisella puolella kettuaitausta kuin missä puiston vieraat yleensä kulkivat, joten ketuille aiheutui painetta kahdelta puolelta.

Läänineläinlääkärit antoivat määräyksen

Läänineläinlääkärit määräsivät 15. huhtikuuta, että ketuille on järjestettävä pitopaikka, joka tarjoaa niille mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen, erityisesti piiloutumiseen. Toteutuksen takarajaksi ilmoitettiin heinäkuun alku.

Tarkastuksen aikana kettuemolla oli hiljattain syntyneet pennut.

Määräyksen saatuaan Ähtärin eläinpuisto paransi kettujen piiloutumismahdollisuuksia aville kertomansa mukaan ”välittömästi sen jälkeen, kun oli varmaa, että toimenpiteet eivät häiritse pentujaan hoitavaa naarasta”.

Puiston intendentti Marko Haapakoski kertoo Seuralle, että tämä tapahtui ennen vaijeriradan käyttöönottoa.

Ministeriö nuhteli avia

Ketut siirrettiin kesäkuussa uuteen, luontaisia suojapaikkoja tarjoavaan aitaukseen, jossa ne voivat vetäytyä selvästi kauemmas ihmisistä kuin entisessä paikassaan.

Ennen kettujen siirtoa niiden tuntumassa tehtiin eläinpuiston mukaan kymmenisen vaijeriliukua puolentoista kuukauden aikana.

SEY Suomen eläinsuojelu kanteli maa- ja metsätalousministeriölle siitä, että Avin määräyksen löyhä aikaraja mahdollisti vaijeriliukujen aiheuttaman häiriön ketuille. Ministeriö nuhteli avia 5. lokakuuta todeten, että ”eläinsuojelullisesti parempana menettelynä olisi ollut liukuvaijeriradan käytön kieltäminen siihen saakka, kunnes kettujen pitopaikka on saatu kaikilta osin säädösten mukaiseksi”.

Poliisi tarttui asiaan hitaasti

Läänineläinlääkärit toimittivat huhtikuussa päätöksensä tiedoksi myös poliisille. Vaikka siitä kävi ilmi, että eläinpuisto ei ollut järjestänyt kettujen elinolosuhteita säädösten mukaisesti, Pohjanmaan poliisilaitos ei tehnyt edes esiselvitystä siitä, onko kettujen kohtelussa syytä epäillä tapahtuneen rikosta.

SEY kanteli poliisilaitoksen toiminnasta sen oikeusyksikölle, joka suositteli omalle laitokselleen syyskuussa, että esitutkinnan edellytykset pitäisi harkita uudestaan.

Nyt Pohjanmaan poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan kettujen kohtelusta. Epäillyt rikosnimikkeet ovat eläinsuojelurikkomus ja lievä eläinsuojelurikos.

Ähtärin eläinpuisto kertoi 8. lokakuuta, että kettujen kohtelusta on tehty ilmoitus poliisille. Samassa tiedotteessa eläinpuisto vakuutti, että ketut voivat hyvin uudessa aitauksessaan.

Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho sanoo Seuralle, että eläinpuisto kohtelee eläimiä hyvin ja ammattitaitoisesti.

”Jos avin tarkastuksissa ilmenee jotakin, korjaamme asian. Pitää myös muistaa, että läänineläinlääkäri ei antanut samasta kettuaitauksesta mitään määräystä tarkastettuaan sen vuonna 2020”, hän sanoo.

Läänineläinlääkäri Anna-Maria Moisander-Jylhä muistaa keskustelleensa kettuaitauksesta eläinpuiston edustajien kanssa jo edellisvuonna, mutta hänen mukaansa edellytykset määräyksen antamiseen eivät täyttyneet tuolloin.

”Pandaradan tulo ja siihen liittynyt puuston harventaminen johtivat siihen, että tänä vuonna asiasta piti antaa määräys kettujen suojelemiseksi”, hän sanoo.

Moisander-Jylhä sanoo Seuralle, että hän kirjoitti huhtikuussa avin päätöksen epätarkasti:

”Ei voi sanoa, että siellä ei olisi ollut lainkaan ketuille sopivia koloja. Mutta niitä ei ollut niin paljon kuin olisi ollut hyvä pandaradan tulo huomioiden.”

Vaijeriliu’uilla niukasti käyttäjiä

Suuresta julkisuudesta huolimatta vaijeriliut eläinpuistossa eivät ole olleet varsinainen menestys. Syyskuun alkuun mennessä niitä oli tehty Ähtärin eläinpuiston ilmoituksen mukaan 40 kappaletta.

Vaijeriliukuratojen toiminta jatkuu edelleen. Eläinpuiston mukaan karhuissa ei ole näkynyt merkkejä siitä, että liukujat häiritsisivät niitä.

X