Poliisihallitus: Brother Christmas -rahankeräysluvan jatko on auki – Selvityspyynnön kynnys ylittyi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Poliisi valvoo joka paikassa ja kaikkialla.
© Pekka Nieminen / Otavamedia
”Selvityspyyntö ei ole kannanotto suuntaan eikä toiseen”, sanoo ylitarkastaja Mikko Cantell.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell vahvistaa Seuralle, että Brother Christmas ry:n puheenjohtaja Ari Koposelle on lähetetty rahankeräystoimintaan liittyvä selvityspyyntö. Ensimmäisenä asiasta kertoi Helsingin Uutiset.

Helmikuun lopulla Cantell kertoi MTV3:n haastattelussa, ettei Poliisihallituksen tiedossa ole seikkoja, jotka edellyttäisivät toimenpiteitä. Nyt tilanne on muuttunut.

”Selvityspyyntö Brother Christmas -yhdistykselle on lähetetty 8. maaliskuuta. Perusteena pyynnöllä on, että meillä ei viranomaisina ole täyttä selvyyttä asioiden tilasta. Näiden aukkojen kattamiseksi voidaan pyytää lisäselvitystä”, Cantell kertoo.

Brother Christmas on Ari Koposen luoma hyväntekeväisyyshahmo. Kuvakaappaus Mesenaatti-videosta.

Brother Christmas on Ari Koposen luoma hyväntekeväisyyshahmo. Kuvakaappaus Mesenaatti-videosta.

Selvityspyyntö ei ole sama kuin poliisin esitutkinta, vaan hallintoviranomaisen valvontatoimenpide lisätiedon saamiseksi ja asioiden selvittämiseksi.

”Selvityspyyntö ei ole kannanotto suuntaan eikä toiseen”, Cantell tarkentaa.

Rahankeräyslupaa ei ole uusittu

Helsingin Uutisten mukaan selvityspyynnön taustalla ovat olleet mediaan nousseet väitteet.

Yksi tiedotusvälineissä esitetyistä väitteistä on ollut Seuran 22. maaliskuuta julkaisema selvitys, jonka mukaan Mesenaatti-sivustolla olleella ”Brother Christmas Joulupotti” -ilmoituksella 2016 kerätyistä varoista meni köyhien perheiden avuksi alle puolet.

”Olen tuon jutun lukenut, mutta en voi sanoa suoraan, että se tai jokin muu yksittäinen tiedotusvälineissä ollut artikkeli olisi selvityspyynnön takana. Selvityspyynnön sisältöä en voi tässä vaiheessa avata”, Cantell kommentoi.

Brother Christmasin rahankeräyslupa on voimassa heinäkuuhun 2018.

Poliisihallitus ohjeistaa, että rahankeräyksestä on tehtävä tilitys kuuden kuukauden sisällä luvan voimassaolon päättymisestä. Uutta lupaa ei myönnetä, mikäli tilitys on laiminlyöty.

Cantellin arvion mukaan rahankeräyslupien käsittely vie aikaa kolmesta neljään kuukautta.

”Brother Christmasin rahankeräyslupa on annettu heinäkuussa 2017, ja se loppuu heinäkuussa 2018. Lupaa ei ole uusittu eikä yhdistys ole anonut uutta lupaa. Tyypillisesti uutta lupaa haetaan hyvissä ajoin, jos keräystoimintaa aiotaan keräysajan jälkeen vielä jatkaa. Kohta puoliin se alkaa olla ajankohtaista”, Cantell kertoo.

Koponen aikoo hakea uutta rahankeräyslupaa

Brother Christmas ry:n puheenjohtaja Ari Koponen vahvistaa saaneensa Poliisihallitukselta sähköpostitse selvityspyynnön 8. maaliskuuta.

”Sähköpostissa pyydettiin vastauksia muutamaan kysymykseen, jotka koskettivat yleisluontoisesti rahakeräyslain noudattamista. Vastasin näihin kysymyksiin heti seuraavana aamuna tarkasti ja täsmällisesti. Vastauksistani selviää, että kaikki toimintani on tapahtunut lakien mukaisesti”, Koponen kommentoi.

Yhdistyksen rahankeräysluvan Koponen tarkentaa olevan voimassa heinäkuun lopulle 2018.

”Käsitykseni mukaan lupahallinnossa on tällä hetkellä noin neljän kuukauden käsittelyaika. Aion luonnollisesti hakea uutta rahankeräyslupaa siten, että se astuisi voimaan heti nykyisen lupakauden päätyttyä.”

Lue myös: Brother Christmasin tutkintapyyntö Seuran artikkelista ei etene edes esitutkintaan – Poliisi: Ei syytä epäillä rikosta

Varojen luvaton käyttö voi olla rahankeruurikos

Esitutkinnan kriteerit on määritelty esitutkintalaissa, jonka mukaan tutkinta on toimitettava, mikäli esitutkintaviranomaiselle tehdyn ilmoituksen perusteella tai muuten on syytä epäillä rikosta.

Tutkinnan aloittamisesta päättää tutkinnanjohtaja. Ennen tutkintaa viranomaisen on selvitettävä epäilyyn liittyvät seikat siten, ettei ketään aseteta rikoksesta epäillyn asemaan aiheettomasti.

Rahankeräysrikokseksi voidaan rikoslain 17. luvun mukaan tulkita luvattoman keräyksen lisäksi tahallinen totuudenvastaisten tai harhaanjohtavien tietojen antaminen keräyksen kohderyhmälle.

Rikoksen tunnusmerkit voi täyttää myös rahankeräyksellä saatujen varojen käyttö vastoin rahankeräysluvassa tai varojen käyttötarkoituksen muuttamista koskevassa luvassa asetettuja ehtoja.

Rahankeräysrikoksesta on tuomittava rikoslain 17. luvun mukaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

X