Poliisijohtaja: Jari Aarnion väite 80-luvun poliiseista ei ole uskottava

Aarnion mukaan poliisit olivat järjestään verorikollisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aarnion mukaan poliisit olivat järjestään verorikollisia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio antoi oikeudenkäynnissään ymmärtää, että 80-luvulla poliisit tekivät sivutöitä pimeänä eivätkä maksaneet niistä veroja.

”Me elettiin sellaista aikaa 80-luvulla, että kaikki pollarit, kaikki, useat poliisit, teki firaabelihommia. Kuka oli taksisuharina, kuka oli portsarina, mutta pääteemana oli, että saatiin niin kuin pimeänä liksaa, ettei tarvitse maksaa veroja”, Aarnio lausui oikeudessa Helsingin Sanomien uutisen mukaan.

Pitääkö paikkansa, että kaikki, tai ainakin useat poliisit olivat 80-luvulla verorikollisia? Vai puhuuko Aarnio vain itsestään, poliisijohtaja Timo Saarinen Poliisihallituksesta?

”Väite, jonka mukaan poliisimiehet olisivat tavanomaisesti jättäneet verot maksamatta sivutoimistaan, ei ole uskottava. Näin voidaan yleisellä tasolla sanoa. Se ei vastaa Poliisihallituksen käsitystä. Poliisimiehillä on korkeat eettiset säännöt.”

Mitä sanoo Suomen kuuluisin rikostoimittaja, kirjailija Harri Nykänen? Hänellä on vankka kokemus 1980-luvun poliiseista.

Olivatko poliisit 80-luvulla moraaliltaan huonompia kuin nykyiset poliisit, kuten Jari Aarnio antaa ymmärtää?

”Silloiset poliisit olivat aivan yhtä kunnollista porukkaa kuin nykyisetkin, olen siitä aivan varma. Tein aikoinaan juttuja poliisien korruptiosta, mutta jokaisessa ammatissa ja jokaisella aikakaudella on aina ihmisiä, jotka toimivat väärin ja tekevät rikoksia. Poliisit eivät ole poikkeus. ”

Nykyään vartijan työt kielletty

Harmaan talouden kitkemiseen erikoistuneella verotusneuvoksella Markku Hirvosella on käsitys, että poliisit todellakin tekivät 1980-luvulla paljon sivuhommia, olivat portsareina ja taksikuskeina.

”Mitenkään erityisesti pimeitä ne eivät kuitenkaan liene olleet sen enempää kuin portsareiden ja taksikuskien hommat muutenkaan.”

Siinä mielessä ajat ovat muuttuneet, että nykyisin poliisi tarvitsee aina luvan sivutoimen vastaanottamiseen ja harjoittamiseen. Pelkkä ilmoitus ei riitä. Sivutoimien tekemistä alettiin rajoittaa vuoden 1986 virkamieslaissa.

Lain mukaan poliisi ei saa hoitaa sivutoimenaan tehtäviä, johon liittyvät oikeudet ja velvollisuudet saattavat joutua ristiriitaan poliisien tehtävien kanssa. Poliisi ei saa toimia esimerkiksi vartioimisliikkeen vartijana eikä järjestyksenvalvojana.

X