Poliisin palkkoja haetaan pankista muovipussilla – tietojärjestelmissä ongelmia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Moni helsinkiläinen poliisi on saanut palkkaa käteisenä kouraan. © Antti Aimo Koivisto/LK
Uusien palkanmaksujärjestelmien ongelmien takia poliiseille on haettu palkkarahaa muovikasseilla pankista.

1. Ohjelmat sekaisin

Helsingin poliisilaitoksen vaikeudet eivät rajoitu Jari Aarnioon. Ex-huumekomisarion palkanmaksu loppui vasta oikeuden päätöksellä. Sitä ennen lähes 300 poliisin tienestit olivat olleet sekaisin pahimmillaan pari kuukautta. Palkanmaksuongelmien syynä ovat poliisilaitoksen käyttöön ottamat kaksi uutta tietokonejärjestelmää. Ne seuraavat työntekijöiden työajan karttumista ja lomien käyttöä.

”Ollaan oltu koekaniineja”, laitoksen johdosta todetaan.

2. Lastentauteja

Uutuuksissa on paljastunut lastentauteja. Ohjelmat eivät ole kirjanneet palkan olennaista osaa eli erilaisia lisiä. Myöskään lomaoikeudet eivät siirtyneet uuteen järjestelmään, jolloin palkallinen loma on kirjautunut palkattomaksi. Järjestelmämuutoksen yhteydessä joidenkin poliisien verokorttien tiedot ovat myös nollaantuneet, minkä seurauksena veroprosentti on noussut maksimiin, eli 60:een. Helsingin poliisilaitos oli uudessa systeemissä edelläkävijä yhdessä Poliisihallituksen kanssa. Muutoksesta on päätetty myös Hämeessä, mutta siellä uudistus on toteutettu vasta paperilla.

3. Kassirahaa

Ongelmien kärjistyessä toukokuun lopussa, poliisilaitoksen johto ryhtyi poikkeustoimiin ja perusti käteiskassan. Laitoksen edustajat marssivat pankkiin ja nostivat pari muovikassillista käteistä rahaa. Siitä päivystävät kasöörit jakoivat 1 000 euroa jokaiselle sekaannuksen uhrille. Samalla sovittiin, että jos ja kun on maksettu liikaa, yli mennyt osa tasataan loppuvuoden aikana palkanmaksun palatessa normaaliksi.

4. Käteislasku

Heikosti toimivaa uutta tietojärjestelmää kuormittaa jatkossa myös käteisenä maksetun summan sorvaaminen palkkalaskelmiin. Kun konstaapelit yrittävät tulkita myöhässä saapuvia palkkakuitteja, tarvitaan luottamusta siihen, että palkka vastaa suurin piirtein tehtyä työtä.

5. Korjausliike

Nyt järjestelmää korjataan vähitellen ja sitä mukaa, kun uusia sotkuja ilmenee. Erityisen huolestuneena odotetaan 15.6. olevaa seuraavaa palkkapäivää. Silloin poliisilaitos voi joutua tekemään uuden pankkikeikan.

X