Näin pörssiyrittäjäkin voi saada Kelasta asumistukea – ”Asumistuen pitäisi perustua todellisiin tuloihin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kelasta asumistukea rikkaille yrittäjille
Miten raharikas yrittäjä voi näyttää paperilla köyhältä ja näin nostaa Kelasta asumistukea? © iStock
Yrittäjän asumistuki määräytyy yrittäjän eläkevakuutuksen mukaisen työtulon mukaan. Koska moni yrittäjä alivakuuttaa itsensä, tulot voivat näyttää todellista huomattavasti pienemmiltä.

Yrittäjän YEL-eläkemaksut ovat lakisääteisiä, mutta iso osa yrittäjistä maksaa niitä minimitasolla. Vähän yli kolmellakymmenellä prosentilla yrittäjistä eläkevakuutus on otettu alle 10 000 euron vuosityötulolle.

”Yhä useampi aloittava yrittäjä ottaa YEL-minimin”, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Osa yrittäjistä maksaa minimimaksuja pakollisista eläkemaksuista, koska muuhun ei ole varaa. Esimerkiksi yksinyrittäminen ja osa-aikainen yrittäminen on lisääntynyt.

Pieniä eläkemaksuja maksavien yrittäjien joukossa on kuitenkin myös hyvätuloisia yrittäjiä, sillä yrittäjä voi täysin itse määrittää pakollisten eläkemaksujensa tason.

Miten raharikas yrittäjä voi saada Kelasta asumistukea?

”Työtulo lasketaan siitä työpanoksesta, jonka yrittäjä maksaisi palkatessaan tilalleen työntekijän”, Harri Hellstén selittää.

Määritelmä on niin monimutkainen, että yrittäjä voi käytännössä päättää itse työtulonsa suuruuden. YEL-vuosityötulo ei näin ollen välttämättä vastaa yrittäjän todellista taloudellista tilannetta: Yrittäjä voi määrittää eläkemaksuja vastaavat työtulonsa alhaisimmillaan vain 7 958,99 euroon vuodessa, vaikka hän todellisuudessa johtaisi kuinka menestyvää yritystä tahansa.

”Yrittäjien luottamus järjestelmään on matalalla tasolla ja järjestelmässä on joustoa, joten aika moni yrittäjä pyrkii ilmoittamaan YEL-tulonsa pieninä”, Hellstén sanoo.

Harri Hellstén tarkoittaa luottamuksen puutteella sitä, että monikaan yrittäjä ei usko saavansa kunnollista sosiaaliturvaa maksuista huolimatta, joten ei koe maksujen korottamiselle tarvetta.

Näin ollen raharikas yrittäjä voi näyttää paperilla rutiköyhältä, jolloin hän on oikeutettu saamaan Kelasta asumistukea. Kela nimittäin tarkistaa yrittäjien asumistukihakemuksissa vain yrittäjien pakolliset eläkevakuutusten mukaiset vuosityötulot. Muita tuloja otetaan huomioon vain, jos yrittäjällä ei ole lakisääteistä eläkevakuutusta.

”Se on epäkohta, jonka olemme itsekin nostaneet esille. Asumistuen pitäisi perustua todellisiin tuloihin”, Hellstén sanoo.

Jo kymmenvuotinen porsaanreikä

Kela on siirtynyt tarkkailemaan yrittäjien eläkevakuutuksen mukaisia työtuloja kymmenen vuotta sitten, jota ennen yrittäjien todelliset tulot tarkastettiin. Uuteen käytäntöön siirryttiin, koska se vaatii vähemmän paperityötä.

”Yrittäjät eivät näy asumistukitilastoissa mitenkään isona ryhmänä”, Hellsten sanoo.

Yrittäjien väärinkäytökset asumistuen osalta eivät siten ole todennäköisesti kovin yleisiä. Itse asiassa Kelan näkökulmasta, yrittäjä ei edes syyllisty vilppiin, jos hän hakee asumistukea isoista tuloistaan huolimatta.

”Koska yrittäjän bruttokuukausitulona lain mukaan käytetään YEL- tai MYEL-vakuutuksen mukaista työtuloa, yrittäjä ei yleisestä asumistuesta annetun lain näkökulmasta syyllisty väärinkäytökseen, vaikka hänen todelliset ansionsa olisivat YEL- tai MYEL-työtulon määrää suuremmat”, Kelan juristi Rita Lääkkölä kertoo.

Mutta vaikka asumistuen myöntäminen eläkevakuutuksen mukaisesta työtulosta tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden hakea itselleen tarpeettomia etuuksia, on käytännöllä myös toinen ikävä puoli. Kaikki asumistuen tarpeessa olevat yrittäjät eivät nimittäin saa Kelasta asumistukea nykyjärjestelmässä.

”YEL-työtulon pitää vastata yrittäjän työpanoksen arvoa. Jos yrittäjä hakkaa täyspäiväisesti duunia ja täysipäiväisen työpanoksen arvo on yrittäjän alalla esimerkiksi 30 000 euroa, mutta toiminta ei kannatakaan, voi olla asumistuen tarpeessa. Mutta siihen ei olekaan oikeutettu, jos noudattaa eläketurvalakia ja maksaa oikein eläkemaksunsa”, Hellstén harmittelee.

Eläketurvakeskus 15.5.2020

Lähde: Eläketurvakeskus 15.5.2020

Lue myös: Talouden romahtaminen varjostaa pienyrittäjän raskautta – Äitiyspäivärahauudistuksen vuoksi kyky ennakoida tulevaa on yhä tärkeämpää YEL-vakuutusta maksaessa

X