Poste restante –lähestysten noutaminen onkin jatkossa yhä ilmaista – Posti selvittää vaihtoehtoja erityispalvelun toteuttamiseksi

Jaa kaverilleTilaa Seura
Paketti
© iStock
Myös Noutoposti pysyy toistaiseksi maksuttomana.

Poste restante ja Noutoposti ovat olleet aiemmin maksuttomia palveluita, mutta Posti on suunnitellut palvelun muuttamista maksulliseksi 1.3.2019 alkaen. Nyt maksulliseksi tuloa kuitenkin lykätään, sillä Posti haluaa odottaa ensin viranomaisten lausuntoja.

”Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää parhaillaan asiaa. Olemme päättäneet siksi lykätä maksullisuuden käyttöönottoa. Selvitämme myös edelleen vaihtoehtoisia ratkaisuja erityispalvelun toteuttamiseksi”, sanoo Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen.

Laaksosen mukaan maksulla Posti pystyy kattamaan osan erityispalvelun ylläpitokustannuksista ja siten varmistamaan palvelun jatkuvuuden. Poste restante ei kuulu potilaslaissa säädetyn yleispalvelun piiriin. Postilla ei siis ole velvollisuutta sen ylläpitämiseen.

Maksullisuus mahdollistaa palvelun ylläpitämisen

”Poste restanten ylläpidosta syntyy nykyisin ylimääräinen miljoonaluokan euron kustannus ja yhtenä vaihtoehtona on ollut palvelun lopettaminen. Maksullisuus mahdollistaa palvelun ylläpitämisen. Myös monissa muissa maissa palvelusta otetaan maksu”, sanoo Laaksonen.

Hän myös muistuttaa, että postilaki mahdollistaa poikkeavista jakelujärjestelyistä perittävän kohtuullisen maksun. Posti toimii ilman julkista rahoitusta, minkä takia sen palvelut ovat lähtökohtaisesti maksullisia, ellei laissa ole erikseen säädetty palvelun maksuttomuudesta.

X