Postialan uusi yrittäjä suunnitteli maksavansa liian vähän – Korjasi palkkansa Seuran puututtua asiaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Postialan uusi yrittäjä aikoi maksaa liian vähän työntekijöilleen.
Postin lakko aiheuttaa jakeluongelmia. © iStock © iStock
Tällä viikolla Helsingin päiväjakelun aloittanut Treamer-työnvälitystoimisto suunnitteli noudattavansa halvempia Medialiiton tessin mukaisia työehtoja, vaikka se ei edes kuulu Medialiittoon. Yritys selittää käytäntöä väärinymmärryksellä.

Tämän viikon alussa päiväpostia on alkanut jakaa Helsingin seudulla Treamer Oy, joka tarjoaa väliaikaista työvoimaa monilta eri aloilta mobiilisovelluksen kautta.

Ideana on, että keikkatyöläinen tekee esimerkiksi siivoustyötä, vanhustyötä ja nyt postinjakoa.

Treamerin palkanmaksu on ristiriitaista.

He ovat ilmoittaneet maksavansa 8,90 euroa tunnilta, mikä vastaa Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n sopimusta halvempaa Medialiiton tessin palkkausta.

Treamerin ilmoittama palkka on siis postialla halvemman työehtosopimuksen mukainen, vaikka PAU:n tes on yleissitova. Yleissitovuus tarkoittaa, että alan järjestöihin kuulumattomien työnantajien pitää noudattaa sitä.

”PAU:n solmima työehtosopimus koskien jakelutyötä on yleissitova, joten sitä tulee soveltaa. Sinänsä tällainen alustasovellus on hyvin haastava siltä osin, mitä tessiä sovelletaan. Sopimus syntyy todennäköisesti melko nopeasti työntekijän ja Treamerin välillä”, Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen kertoo.

Treamer muutti palkkaustaan Seuran yhteydenoton jälkeen

Treamer ei kuulu Medialiittoon, josta se voisi saada työehtosopimuksen normaalisitovuuden kautta perusteen maksaa vähemmän kuin PAU:n sopimuksessa.

Medialiiton tessin mukaisen palkan maksaminen on siis tässä tapauksessa laitonta.

”Lakimiehemme kertoi, että Medialiiton tes on alalla yleisesti käytössä. Harkitsemme vielä, mihin liittoon tulemme ryhmittymään. Jos työntekijöiden palkkausta pitää muuttaa, niin totta kai se muutetaan. Tämä on meille hyvä oppi”, Treamerin toimitusjohtaja Peter Sazonov sanoo.

Seuran yhteydenoton jälkeen Treamer muutti palkkaustaan PAU:n sopimuksen mukaiseksi – ilmeisesti yhtään palkkaa ei ehditty maksaa liian pienenä.

Toimitusjohtaja kertoo Treamerin jakavan postia pilottina, siten että he ovat saaneet kaksi jakelureittiä keikkatyöläisilleen loppukesään asti.

Vuokratyöläisillä vaikeaa – ”Sopimus oli pakko allekirjoittaa”

Postin ulkoistettua työtä tekevät työntekijät ovat nyt muutenkin kovilla.

Ensi viikon alusta astuu voimaan Postissa työskentelevien Sollin vuokratyöntekijöiden palkka-ale, joka halpuuttaa palkkoja työntekijäliiton arvion mukaan jopa noin 30—40 prosenttia.

”Sopimus oli pakko allekirjoittaa, jos halusi jatkaa töissä”, 59-vuotias lajittelija sanoo Seuralle.

Mutta ei siinä kaikki.

Jotkut muutkin vuokratyötä Postille välittävät yritykset seuraavat PAU:n mukaan perässä:

”Postihan on meidän tietojen mukaan edellyttänyt tätä muiltakin vuokratyöyhtiöiltä. Osa siihen on lähtenyt. Osa on sanonut kohteliaasti Postille, että he ei tähän lähde”, PAU:n
puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.

Posti työnantajana kiistää väitteen.

”Ei pidä paikkaansa. Eihän me edes voida vaikuttaa toisten yritysten työehtosopimuksiin”, Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila sanoo.

Esimerkiksi Smile Henkilöstöpalvelut Oyj -henkilöstöyritys ei suostu huonontamaan omaa työehtosopimustaan.

Toimitusjohtaja Sami Asikaisen tietojen mukaan yhteistyö jatkuu Postin kanssa silti.
PAU:ssa odotetaan pelonsekaisin tuntein syksyä, jolloin heidän oma työehtosopimuksensa on katkolla.

”Posti on jo pidemmän aikaan edellyttänyt, että me lähdetään halventamaan Postin omien työntekijöiden kustannuksia. Tämä on tietenkin heidän yksi tapansa pyrkiä tekemään työtaisteluista vaikeita, kun he hankkivat mahdollisimman paljon vuokratyöntekijöitä”, Heidi Nieminen sanoo.

Korjattu 8.7. klo 10.38: Smile Henkilöstöpalvelut Oyj -henkilöstöyrityksen nimeä täydennetty.  

X