Joko sait viimeisetkin lakkopostisi? – Posti: ”Lakko ei ole aiheuttanut piikkiä korvaushakemuksissa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Postin lakko on lisännyt kyselyjä varhaisjakelun palveluista.
Postilakosta seurasi kyselyjä kilpailijalta varhaisjakelun palveluista. © iStock
Postilakko ruuhkautti viranomaistyötä, vaikeutti joulusesongin kauppaa – ja johti jopa yksityisyrityksissä työn loppumiseen. Reklamaatiosumaa posti ei työtaistelun johdosta kuitenkaan saanut.

Loppuvuoden postilakosta aiheutunut lähetyssuma on viimein purettu.

Viimeistenkin Postin työtaistelun aikaisten kirjeiden, pakettien ja laskujen pitäisi siis olla jo päässyt perille, jos niissä on ollut oikeat lähetystiedot. Näiden postien matka on lähettäjältä vastaanottajalle kestänyt vähintäänkin kuusi viikkoa, sillä postilakosta on jo viikkoja – lakko loppui jo 27. marraskuuta.

”Tällä viikolla on viimeisetkin lakon takia jääneet lähetykset jaettu. Toki saattaa olla yksittäisiä lähetyksiä vielä, jotka ovat olleet lakkosumassa ja ne on nyt otettu jakeluun, mutta niissä on huomattu osoitevirhe ja se vaatii osoitteenselvityksen. Yksittäiselle lähetykselle saattaa tulla vielä muutaman päivän viive tällaisessa tapauksessa”, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja sanoo.

Ainasoja kertoo, että posti kulkee tästä eteenpäin normaalisti eli esimerkiksi kuluttaja-asiakkaalle luvataan, että kirjelähetys menee neljässä vuorokaudessa perille.

Postilakosta ei reklamaatiosumaa

Jarmo Ainasoja kiistää, että lakon takia ihmiset olisivat tehneet tavallista enemmän reklamaatioilmoituksia hävinneistä kirjeistä, paketeista tai laskuista – toisaalta ihmiset voivat edelleen odottaa lakon aikaisia postilähetyksiään kärsivällisesti perille, vaikka ne olisivatkin mahdollisesti kadonneet.

”Lakko ei ole aiheuttanut piikkiä korvaushakemuksissa”, Ainasoja väittää.

Itse postilakko kesti viime marraskuussa kaksi viikkoa, mutta sen vaikutukset ovat olleet huomattavasti pidempiaikaisia.

Pahimmillaan yrityksissä loppui työ

Postilakko ja siihen liittyneet tukilakot saivat Suomen pienimuotoiseen poikkeustilaan, kun kirjeiden ja pakettien perilletuloon ei voinut luottaa.

Postilakko sotki monen yksityisen yrityksen toimintaa, sillä raaka-aineet eivät saapuneet, laskut eivät menneet perille ja asiakkaiden tilaamat tuotteet oli vaikea saada lähetettyä parhaan joulusesongin aikaan.

Joulukuussa 2019 toteutetun Yrittäjägallupin mukaan keskimäärin 36 prosenttia vastanneista 1007 yrityksistä koki, että postilakosta oli vahinkoa liiketoiminnalle.

Teollisuuden alan yrityksistä osuus oli peräti 52 prosenttia ja kaupan alan yrittäjistä 43 prosenttia. Kuusi prosenttia vastanneista yrittäjistä jätti tuotteita tekemättä postilakon takia ja yksi prosentti vastaajista joutui lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään postilakon tuomien vaikeuksien takia.

”On ollut tilanteita, joissa työvoimaa on jouduttu vähentämään. Veikkaan, että tästä on tullut lomautuksia eikä pysyviä irtisanomisia, koska lakko kesti vain vähän aikaa”, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työtaistelu ruuhkautti palveluita

Postin lakko sotki myös viranomaisten toimintaa. Esimerkiksi Kela joutui ottamaan laajennetusti käyttöönsä mahdollisuuden täyttää hakemuksiaan suullisesti puhelimessa, mikä hidasti palveluita – ja jopa etuuksien maksua, jos paperilomakkeet juuttuivat postiin.

Hyvin monet viranomaiset alkoivat käyttää kirjeiden lisäksi puhelinta viestiäkseen asiakkailleen varatuista ajoista, kun postin lakko alkoi.

Vielä tällä viikolla esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on soittanut asiakkailleen varmistuspuheluita, että potilas on varmasti saanut tietoonsa varatun lääkärinajan, vaikka lääkärin aikaan olisi ollut vielä aikaa yli viikko.

”Varsinainen ohjeistus postilakon jäljiltä on koskenut muutaman viikon tehostettua soittamista lakon päättymisen jälkeen. Tällöin on toimittu, kuten lakon aikaan, eli soitettu myös vähemmän kiireisistä ajanvarauksista potilaalle tiedonsaannin varmistamiseksi”, Heli Vanhatupa Husin viestinnästä kertoo.

Tästä on aiheutunut tuplatyötä, kun sairaalahenkilökunta on sekä lähettänyt kirjeen että soittanut puhelun kaksiviikkoisen lakon ajan ja sen päälle vielä tähän päivään asti eli kokonaista kaksi kuukautta.

Lue myös: Eteläpohjalainen yrittäjä matkustaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta saa postitettua tuotteensa Amerikkaan Postin lakon aikana

Postilakosta koitui monta mutkaa yrittäjienkin arkeen. Yrittäjä Pohjanmaalta ajaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta voi postittaa tuotteitaan amerikkalaisille asiakkailleen.

Postilakosta koitui monta mutkaa yrittäjienkin arkeen. Yrittäjä Pohjanmaalta ajaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta voi postittaa tuotteitaan amerikkalaisille asiakkailleen.

X