Postin lakko: Jopa 24 työtuntia lisää vuodessa roiman palkan alennuksen voimin – Onko ”kuusinkertainen kiky” lain mukaan mahdollinen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pau pelkää mahdollisen siirtymisen uuteen työehtosopimukseen heikentävän työn ehtoja: pienentävän palkkaa 30–50 prosentilla ja pidentävän työaikaa jopa noin kuukaudella vuodessa.
© iStock
Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau väittää, että työehtosopimusvaihdoksessa työaika tulee kasvamaan jopa noin kuukauden vuodessa. Onko todella näin?

Postin lakko puhuttaa. Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakko alkoi Postissa tämän viikon maanantaina 11. marraskuuta, koska Pau pelkää mahdollisen siirtymisen uuteen työehtosopimukseen heikentävän työn ehtoja: pienentävän palkkaa 30–50 prosentilla ja pidentävän työaikaa jopa noin kuukaudella vuodessa.

Työnantajaliitto Palta on tosin luvannut, että työntekijöiden työn ehdot eivät huonone, mutta Pau ei lupausta usko.

Mihin tämä työaikalaskelma oikein perustuu?

Teollisuusliiton ja Medialiiton välisessä jakelun tessissä on kahdeksan tunnin päivittäinen työaika, mikä on 21 minuuttia pidempi päivittäinen työaika kuin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan tessissä, jossa työaika on 7 tuntia 39 minuuttia.

Pau on tehnyt omilla nettisivuillaan videolaskelman, jonka mukaan, tästä erosta tulee vuositasolla 75 tuntia enemmän työaikaa, mikä tarkoittaa melkein kahden viikon työajan kasvua.

Saman laskelman mukaan Teollisuus- ja Medialiiton välisessä jakelun työehtosopimuksessa arkipyhät eivät lyhennä työaikaa. Arkipyhiä on ensi vuonna yhdeksän.

Paun sivuilla tästä kaikesta on laskettu tulevan jopa kuusi kertaa kikyn suuruinen työajan lisäys eli peräti 147 tuntia vuodessa. Kiky on suuruudeltaan 24 lisätuntia vuodessa.

Paun laskema työajan lisäys vastaa siis melkein kuukauden työaikaa.

Lue myös: Meneekö Black Friday -shoppailusi kiville? Näin postin lakko vaikuttaa ulkomailta tilattuihin paketteihin

Voiko työnantaja yhtäkkisen työajan lisäyksen laillisesti?

”Voi, jos työehtosopimuksen vaihdoksen vain tekee laillisesti”, Turun yliopiston oikeustieteen dosentti Seppo Koskinen kertoo.

Työehtosopimuksen voi vaihtaa siis täysin laillisesti, kun edellinen työehtosopimuskausi on päättynyt.

”Tyypillisin tilanne on, että työnantaja vaihtaa työnantajaliittoa ja uusi työnantajaliitto on tehnyt oman työehtosopimuksen, joka koskee tätä samaa työtä. Se on harmillista työntekijöiden kannalta, mutta tätä päivää”, Koskinen sanoo.

Näin on Postinkin kohdalla, sillä myös toinen työehtosopimus koskee jakajien työtä. Jos oma työehtosopimus muuttuu, työntekijän kannattaa käydä tarkasti läpi oman työsopimuksen kirjaukset.

”Jos työajan tai palkan kohdalla viitataan omassa työsopimuksessa työehtosopimukseen, ne voivat muuttua työehtosopimuksen muuttuessa. Jos puolestaan työajasta on sovittu yksilöllisesti ilman mitään viittausta tessiin, työaikaa ei voi muuttaa edes, vaikka työehtosopimus vaihtuisi”, Koskinen opastaa.

Eläkeikää lähestyvät ovat huolissaan tulevan eläkkeensä riittävyydestä.

Pureeko Postin lakko? Jos oma työehtosopimus muuttuu, työntekijän kannattaa käydä tarkasti läpi oman työsopimuksen kirjaukset. © iStock

Postin lakko sai työntekijät toimimaan: ”Me pannaan hanttiin – se estää tämän suunnitelman”

Paun liittosihteeri Esko Hietaniemi sanoo, että vaikka työnantajaliitto voikin pidentää työaikaa ja vähentää palkkaa yksinkertaisesti vaihtamalla työehtosopimusta, se ei tule onnistumaan.

”Me pannaan hanttiin. Se estää tämän suunnitelman. Yhdelläkään toisella SAK:n alaisella alalla ei taida olla sellaista tilannetta, että olisi kahdeksan tunnin päivittäinen työaika ja 40 tuntia viikossa. Kaikilla muilla on lyhennetty työaikaa pekkasilla tai lyhentämällä päivittäistä työaikaa. Medialiiton jakelutyöehtosopimus on tehty varhaisjakelua varten, jossa on vain osa-aikaisia työntekijöitä. Ei se meille sovi”, Esko Hietaniemi sanoo.

Lue myös: Postin lakko: Toimi ajoissa, jotta varmistat Kelan etuuksien maksamisen – TE-Palvelut työttömyysetuuden menettämisestä: ”Karenssi ei aina lakon aikana mahdollinen”

X