Postin lakko sataa Jakeluyhtiö Suomen pussiin – Toimitusjohtaja Toivari: ”Jo yli puolet kotitalouksista on meidän jakelumme piirissä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Postin lakko on lisännyt kyselyjä varhaisjakelun palveluista.
Postilakosta seurasi kyselyjä kilpailijalta varhaisjakelun palveluista. © iStock
Postin lakko on lisännyt kirjejakelun kilpailijan Jakeluyhtiö Suomen kysyntää. Toimitusjohtaja Marko Toivari: ”Aika paljon puhelimet kyllä soi joka päivä ja uusia asiakkaita tulee.”

Postin lakko ei olekaan pitänyt postilaatikkoa tyhjänä, mitä moni suomalainen on ihmetellyt. Sekä kirjeet, sanomalehdet, aikakauslehdet että paketit voivat tulla edelleen perille.

Selitys on monisyinen.

Ensinnäkin vain Postissa on työnseisaus, ja se koskee vain päivällä jaettavaa kirjepostia. Paketit ja sanomalehdet jaetaan siis normaalisti.

Mutta miksi myös kirjepostia ja sen mukana normaalisti jaettavia laskuja ja aikakauslehtiä voi tulla perille lakon aikana? Vastaus on monimutkaisempi.

Ensinnäkin osa Postin päiväpostin jakajista jatkaa töitä lakosta huolimatta – ammattiliittoon kuulumattomina, rikkureina ja vuokratyöntekijöinä.

Toisekseen osa osoitteellisesta päiväpostista jaetaan nykyisin sanomalehtien mukana aamuyön varhaisjakelussa. Läheskään kaikki sanomalehden jakajat eivät ole nykyisin Postin työntekijöitä vaan paikallisten varhaisjakeluyhtiöiden työntekijöitä tai Sanoma Early Birdin tapauksessa itsenäisiä freelancer-kevytyrittäjiä.

”Kaikkialla muualla jaamme osoitteellisen postin sanomalehden mukana varhaisjakelussa, mutta pääkaupunkiseudulla jaamme postin päivällä”, Jakeluyhtiö Suomen toimitusjohtaja Marko Toivari sanoo.

Lue myös: Eteläpohjalainen nukketaiteilija matkustaa Tallinnaan, josta postittaa tuotteensa amerikkalaisille asiakkailleen

Yli puolet suomalaisista jakelun piirissä

Jakeluyhtiöt ovat perustaneet verkostokseen Jakeluyhtiö Suomen, johon kaikki varhaista kirjepostia jakavat jakeluyhtiöt kuuluvat.

Jakeluverkostoon kuuluu 15 yhtiötä. Suurin osa jakeluyhtiöistä on lehtitalojen omistamia, kuten Alma Median omistama jakeluyhtiö Alma Manu ja Kalevan omistama jakeluyhtiö Kaleva365.

Jakeluyhtiö Suomi ei ole lakossa, joten suuressa osassa maata posti kulkee ainakin aamuyöstä.

”Jo yli puolet kotitalouksista on meidän jakelumme piirissä”, toimitusjohtaja Toivari sanoo.

Jakeluyhtiö Suomen jakelualueeseen kuuluvat pääasiassa Uusimaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pohjanmaa, Lappi, Kuusamo, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta, Savo ja Kainuu.

Verkostosta puuttuvat siis Karjala, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Ahvenanmaa ja Etelä-Pohjanmaalta Seinäjoen ympäristö.

Postipaketteja lähetetään entistä enemmän

© iStock

Yritysasiakkaita tulee lisää

Mutta mitä postia sanomalehtien mukana oikein kulkee?

”Lähettäjiä on tuhansia. Teemme yhteistyötä isojen kirjeiden tulostustalojen kanssa. Tyypillisesti jaamme yritysten ja julkishallinnon laskuja ja tiedotteita, mutta myös pienpaketteja, jotka mahtuvat postiluukusta sisään. Lisäksi jaamme kymmeniä aikakauslehtiä, muun muassa Fokus Median lehdet”, Marko Toivari sanoo.

Miten lakko on vaikuttanut Postin kirjejakelun kilpailijaan?

”Aika paljon tulee päivittäin yhteydenottoja. Yritysasiakkaita tulee koko ajan lisää. Kaikkia emme pysty palvelemaan, koska emme toimi koko maassa ja kirjepostin osalta jakeluidemme piiriin pääsee vain tulostustalojen kautta”, Toivari sanoo.

Jakeluyhtiö Suomi on aloittanut toimintansa vuonna 2016 ja laajentanut voimakkaasti toimintaansa viime vuosina.

X