Eteläpohjalainen yrittäjä matkustaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta saa postitettua tuotteensa Amerikkaan Postin lakon aikana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Postin lakko on mutkistanut monen yrittäjän arkea. Yrittäjä Pohjanmaalta ajaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta voi postittaa tuotteitaan amerikkalaisille asiakkailleen.
Postin lakko on mutkistanut monen yrittäjän arkea. Yrittäjä Pohjanmaalta ajaa nyt viikoittain Tallinnaan, jotta voi postittaa tuotteitaan amerikkalaisille asiakkailleen.
Postin lakko aiheuttaa päänvaivaa yrittäjille. Pohjalainen yrittäjä haluaa pitää lupauksensa asiakkailleen ja postittaa nyt Tallinnasta käsityöalan yrityksensä tuotteet. Matkakuluja koko työpäivän hinnan ohella kertyy jopa 200 euroa joka reissulta.

Postin lakko on tuonut arkeen uusia haasteita, joista yrittäjä ei nyt ilahdu. Eteläpohjalaisen käsityöyrityksen verkkokaupassa on pysäyttävä ilmoitus, jonka yrittäjänä toimiva nukketaiteilija on kirjoittanut englanniksi:

Posti on lakossa Suomessa. Ajan mieheni kanssa viikoittain Viroon ja lähetän kaikki tilatut lähetykseni sieltä. Se tekee noin 550 mailia + lauttamatkat, mutta me teemme matkan viikoittain, jotta saamme kaikki kansainväliset lähetykset hoidettua, kunnes lakko on ohi.

Postin lakko tuo pitkän matkapäivän Tallinnaan

Ensimmäisen postitusmatkan Tallinnaan pienyrittäjä on tekemässä tämän viikon perjantaina niin, että hän lähtee miehensä kanssa ajamaan kohti Tallinnan lauttaa jo kello neljän aikaan aamulla. Matka kestää koko päivän.

”Olen niin tuohtunut. Muutenkin tekee pitkää päivää tähän aikaan vuodesta, niin ei jaksaisi mitään ylimääräistä. Olemme varmaan yhden aikaan yöllä kotona Tallinnan reissun jälkeen, niin nousen seuraavana päivänä viideltä taas töihin”, nimettömänä pysyttelevä yrittäjä kertoo Seuralle.

Yrittäjä kärsii lakosta parhaan sesongin aikana

Nukketaiteilijalla on sekä kiitospäivän että joulun nukkeja toimittamatta eli käsillä on vuoden isoin sesonki.

Lisäongelmia tuo asiakaskunta: melkein kaikki yrityksen asiakkaat ovat yhdysvaltalaisia, eikä Suomen Posti toimita lakon aikana postia Euroopan ulkopuolelle ilmailualan tukilakon takia.

”Asiakkaat ovat järkyttyneitä. He kysyvät, eikö teidän Postinne ole valtion laitos? He eivät voi käsittää, että joudumme lähtemään toiseen maahan. Omasta mielestänikin on käsittämätöntä, että meillä on valtion ohjauksessa oleva voittoa tekevä yhtiö, joka päästetään tähän pisteeseen. Valtion pitäisi tulla sen verran vastaan, että turvaisi ihmisten työt, toimeentulon ja maan peruspalvelut”, yrittäjä sanoo.

Yksityinen kuljetusfirma liian kallis pienyrittäjän paketeille

Yrittäjä ei ole edes miettinyt sitä, etteikö toimittaisi tuotteitaan perille lakon aikana.

”Mullehan tulee hätä housuun, jos en saa nukkeja menemään. Jos olen jotain luvannut toimittaa, minähän toimitan.”

Yrittäjä on miettinyt paljon eri vaihtoehtoja selvitä kiperästä tilanteestaan. Yksityiset kuljetusfirmat putosivat vaihtoehtojen listalta pois heti, koska Atlantin yli postittamisen hinnat ovat pienyrittäjälle liian korkeita: jopa 170 euroa paketilta.

Postin lakon vuoksi käsityöyrittäjä joutuu ajamaan pohjanmaalta Tallinnaan postittamaan yrityksen tuotteet asiakkailleen.

Postin lakko saa nukketaiteilijan ajamaan Pohjanmaalta Tallinnaan, jotta yrittäjä voi postittaa yrityksen tuotteita asiakkailleen. © iStock

Vertailua naapurimaiden postipakettien hinnoittelusta – kumpi kannattaa, Ruotsi vai Viro?

Yrittäjä on etsinyt yötä myöten tietoa naapurimaiden postien hinnoittelusta, dieselkuluista ja lauttakuluista.

”Minulla on isoja mutta köykäisiä paketteja, joten Viron Postin hinnoittelu on järkevämpää nyt kun on kerääntynyt niin paljon tavaraa. Jos ei ole ihan näin paljon vietävää, sitten otetaan ja mennään käymään Ruotsin Postissa Haaparannassa”, yrittäjä sanoo.

Yrittäjä lähettää myös muiden paketteja Tallinnasta maailmalle

Nukkepaketteja on lähdössä perjantaina Tallinnan postiin näillä näkymin kahdeksan. Nukkeyrittäjä on viemässä samalla kyydillä lisäksi muidenkin suomalaisten yrittäjien paketteja Tallinnan postiin.

Käsityöyrittäjän nukkejen postitus tulee maksamaan Tallinnan kautta peräti noin 200 euroa enemmän kuin normaalisti.

”Missään nimessä tämä ei kannata taloudellisesti. Mutta ajattelen jatkuvuutta. Mitä asiakas seuraavan kerran ajattelee, kun tulee mieleen tilata? Ei se viimeksikään onnistunut, vai että hoidan asiat loppuun asti.”

Lue myös: Jos postin lakko viivästyttää tai hävittää laskut, aiheuttaako maksamisen myöhästyminen kuluttajalle viivästysmaksuja

X