Jakelutyöstä tuli kauppatavaraa – Näin Postin lehdenjakaja välittää työtään pimeästi eteenpäin

Aamuisia sanomalehtiä jakavalla ”postilaisella” ei firmahaalareista huolimatta ole aina mitään tekemistä yhtiön kanssa. Postin jakeluhommia diilataan luvattomasti eteenpäin etenkin pääkaupunkiseudulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanomalehtien varhaisjakelijat ovat jakaneet töitään eteenpäin.

Aamuisia sanomalehtiä jakavalla "postilaisella" ei firmahaalareista huolimatta ole aina mitään tekemistä yhtiön kanssa. Postin jakeluhommia diilataan luvattomasti eteenpäin etenkin pääkaupunkiseudulla.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Pääkaupunkiseudulla on törmätty uuteen ilmiöön: osa alueen lehdenjakajista on välittänyt töitään eteenpäin ihmisille, jotka eivät ole Postin palveluksessa. Sähköisiä jakolupia tai postin yleisavaimia on päätynyt jopa ihmisille, joilla ei ole työlupaa Suomessa.

”Työn välittämisestä ulkopuolisille seuraa irtisanominen, mutta olen kohdannut tällaisia tapauksia. En tiedä, maksetaanko heille pimeästi”, Uudenmaan alueen varhaisjakelijoiden luottamusmies Álvaro Corredor Ochoa sanoo.

Ilmiöstä puhutaan alalla paljon, mutta sen todellista suuruutta ei tiedetä. Jotain kertoo sekin, että Ochoa on ollut luottamusmiehenä vasta tammikuusta asti, mutta joutunut ratkomaan jo kolmea paljastunutta tapausta.

Ensimmäisellä kerralla luvattomalla työntekijällä ei ollut edes Postin työvaatteita. Mies kertoi olleensa Postin jakeluauton kyydissä vain pitämässä tutulle jakajalle seuraa, koska hänellä oli ollut tylsää.

”Lehdenjakaja tuli ystävänsä kanssa jakamasta sanomalehtiä rivitaloalueelta, kun saimme heidät kiinni”, Ochoa kertoo.

Yhtiön säännöt ovat luottamusmiehen mukaan tällaisissa asioissa tiukat ja selkeät.

”Jakaja sai lähteä.”

Sairaustuuraamista ja lomansijaisuuksia selityksenä

Toinen valejakaja oli saapunut reitilleen Postin virallisissa työvaatteissa. Hän ei kuitenkaan ollut enää yhtiössä töissä, koska oli saanut aiemmin vastaavista tehtävistä potkut.

Postin lehdenjakajana yhä työskennellyt ystävä antoi hänelle kännykkänsä sähköisen jakokirjan ja päästi töihin vuorolleen, koska oli ilmeisesti kipeä.

Kolmas Ochoan eteen tullut tapaus sattui tänä kesänä. Jo vuosia Postissa työskennellyt aviopari syyllistyi outoon sääntörikkomukseen. Kun toinen heistä oli kesälomalla, lomalainen jakoi puolisonsa puolesta lehtiä toisen sähköinen jakokirja mukanaan. Molemmat irtisanottiin.

Poliisikin mukaan työlupia tarkistamaan

Seura on kirjoittanut Postin työvoimapulmista jo vuonna 2018. Posti siirsi tuolloin osan lehtijakelutoiminnoistaan alihankkijoille, ja moni jakaja joutui käytännössä ryhtymään itsenäiseksi yhden hengen jakeluyrittäjäksi.

Samalla varhaisjakajien palkanalennukset alkoivat näkyä alalla työvoiman nopeana vaihtuvuutena sekä sanomalehtien perillemeno-ongelmana.

Kehnon palkkatason takia alalla työskentelee nykyisinkin hyvin paljon kouluttamattomia maahanmuuttajia. Varhaisjakelu on fyysisesti raskasta yötyötä, ja moni lehdenjakaja joutuu silti tekemään henkensä pitimiksi muitakin hommia.

Postin mukaan nyt ilmenneissä luvattomassa jakelutöiden välityksissä kyse on ilmeisesti yksittäistapauksista, mutta ne otetaan silti yhtiössä tosissaan.

”Postilla on näihin nollatoleranssi. Pidämme huolta, että reittien työaika menee lehden jakamiseen, joten jakoreittejä ei voi olla samalla jakajalla kovin monta yhtä aikaa”, Postin aluepäällikkö Eikka Urpilainen sanoo.

Luottamusmiehen ja yöesimiesten lisäksi myös poliisilla on mahdollisuus kiertää välillä jakoreittien alkupäässä tarkastamassa lehdenjakajien työlupia.

Lehtien jako on kuitenkin itsenäistä yötyötä, ja sitä on vaikea valvoa aukottomasti. Jos jakaja hakee itse lehdet jakolaatikolta ja antaa osan niistä kauempana eteenpäin toisille ihmisille, siitä ei välttämättä jää kiinni.

”Emme me voi kulkea kaikkien jakajien perässä koko ajan. Myös perehdyttämisellä ja työohjeiden kertaamisella pystymme vaikuttamaan asiaan”, Urpilainen uskoo.

Lue myös: Paketit hukassa tai noudettavissa naapurikunnasta – Postin jakelutoiminta poiki valituksia koronakeväänä

X