”Pöyristyttävää demokratian halveksuntaa” – Metsähallituksen pilkkomisesta ilmiriita

Pilkkominen tuo uusia mahdollisuuksia kalanviljelyyn.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pilkkominen tuo uusia mahdollisuuksia kalanviljelyyn.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jolla on kaksi päätehtävää: huolehtia metsätaloudesta sekä valtion metsien ja vesialueiden virkistyskäytöstä. Jo kymmenen vuotta laitosta on oltu pilkkomassa. Nyt on Juha Sipilän (kesk) hallituksen vuoro tarttua kirveeseen.

Bisneksen ydin, metsätalous, halutaan yhtiöittää. Taustalla vaikuttavat EU-säädökset, joiden mukaan valtion liikelaitos vääristää kilpailua. Verotuksen erityiskohtelua ja konkurssisuojaa ollaan siirtämässä historiaan.

Kansalaisjärjestöt arvostelevat uutta lakihanketta salamyhkäisyydestä. Kun sama laki oli pöydällä vuonna 2014, tärkeimmiltä toimijoilta pyydettiin lausunnot. Nyt lakia valmistellaan maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) johdolla.

”Lain sisältöä on tiettävästi radikaalisti muutettu, mutta keneltäkään ei ole pyydetty lausuntoa uuden esityksen pohjaksi. Pidän menettelyä pöyristyttävänä demokratian halveksuntana”, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo.

Ministeriön näkökulmasta selvityksiä ei tarvita, sillä kyse on vanhan lain jatkovalmistelusta.

Ministeri Tiilikaisen mukaan valtion maat ja metsät pysyvät valtion omaisuutena. Metsähallituksen uuden osakeyhtiön haltuun ei siirretä ”hehtaariakaan maata tai vettä”. Risto Sulkavaa selitys ei vakuuta. Hänen mukaansa kansallisomaisuudesta tehdään nyt kauppatavaraa.

”Metsähallituksen taseessa on kaksi miljoonaa hehtaaria vesialueita, joihin ei ole liittynyt tuottovaatimusta. Uuden lain myötä niiden on alettava tuottaa euromääräistä tulosta.”

Maa- ja metsätalousministeriön hallitusneuvos Vilppu Talvitie vahvistaa, että jatkossa vesialueilta odotetaan tuottoja, mutta ei ”suuria tuottoja”.

”Vesialueita on totuttu pitämään eräänlaisina suojelualueina. Mutta sellaista päätöstä ei ole tehty, että vesialueet olisivat museoita.”

Talvitien mukaan vesistöjen tuottoa voisi nostaa esimerkiksi kalanviljelyllä. ”Ainakin itse söisin mieluummin kotimaista viljeltyä kalaa kuin norjalaista pussilohta”, Talvitie sanoo.

X