Professori: Sote rajoittaa julkisesti maksettavia hoitoja

Esimerkiksi eturauhassyövän riskiä mittaavaa PSA-testiä ei pitäisi tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilman erityistä syytä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sote-uudistuksen myötä todennäköisesti rajoitetaan julkisista varoista maksettavia hoitoja, sanoo professori Mats Brommels.

Esimerkiksi eturauhassyövän riskiä mittaavaa PSA-testiä ei pitäisi tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilman erityistä syytä.
Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto

Sote-uudistuksen jälkeen olisi entistä tarkemmin määritelty, mitkä toimenpiteet kuuluvat julkiseen palveluun ja mitkä eivät, kertoo terveydenhuollon johtamisen professori Mats Brommels.

Brommelsin mielestä esimerkiksi eturauhassyövän todennäköisyyttä mittaavaa PSA-testiä ei pitäisi yleisenä seulontatestinä ottaa oireettomilta potilailta julkisessa terveydenhuollossa. Hyödyistä ei ole kiistatonta tutkimusnäyttöä. Testauksesta seuraa paljon vääriä diagnooseja, jotka johtavat turhaan huoleen sekä tarpeettomiin ja usein potilaille haitallisiin tutkimuksiin ja hoitoihin.

”Sote-palvelujen tehostamisessa on suurelta osin kyse tällaisen turhan toiminnan karsimisesta”, Brommels sanoo.

Brommels kertoo kyllä itse käyvänsä PSA-testeissä, mutta yksityislaboratoriossa.

”En kiellä ketään menemästä kokeeseen, sen verran ihmisiä me kaikki olemme, mutta ei ole yhteiskunnan asia maksaa PSA:n testaamista varmuuden vuoksi”, Brommels toteaa.

Toisaalta testin ottaminen voi kuulua julkiseen palveluun, jos henkilöllä on esimerkiksi perinnöllinen alttius tai muita tunnettuja syövän riskitekijöitä.

Lisääkö vakuutuksia vai ei?

Keväällä Brommels arvioi, että sote-uudistus lisää yksityisiä sairauskuluvakuutuksia, kun ihmiset haluavat varmistaa pääsynsä sote-järjestelmän ulkopuolelle jääviin tutkimuksiin ja hoitoihin.

Brommels myöntää, että sairauskuluvakuutusten yleistyminen voi lisätä eriarvoisuutta.

”Mitä rikkaampi olet, sitä enemmän voit ostaa vakuutuksia.”

Tällä hetkellä Brommels kuitenkin uskoo, että kansalaisten hinku yksityisiin lisäpalveluihin saattaa jopa vähentyä uudistuksen jälkeen. Jos sote tehostaa terveydenhuoltoa ja lyhentää jonoja, ihmiset eivät ehkä kaipaa yksityisesti tuotettuja palveluja.

Brommels uskoo, että etenkin pikkulapsille otettavien sairausvakuutusten määrä voi laskea. Vanhemmat ottavat vakuutuksia pääasiassa siksi, että he pelkäävät joutuvansa jonottamaan sairaan lapsen kanssa.

”En näe mitään syytä siihen, miksei terveyskeskus voisi jatkossa toimia yhtä asiakasystävällisesti kuin yksityinen terveysasema”, Brommels sanoo.

”Tavoitteen mukaisesti ihmiset voivat alkaa luottaa terveyskeskukseen, eivätkä enää koe tarpeelliseksi varmistaa pääsyä yksityiseen hoitoon.”

Brommels johti asiantuntijaryhmää, joka selvitti, miten valinnanvapaus osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta kannattaa toteuttaa Suomessa. Ryhmä luovutti raporttinsa toukokuun lopussa.

X