Pukeudu kuin Petelius kalannahkaan: Kotimainen made kaunista ja sileää, hauki karheaa

Muikunnahka on turhan ohutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalannahkaa voi myös värjätä ja hioa. Rouva Jenni Haukio käytti suomalaista, merilohennahasta valmistettua käsilaukkua valtiovierailulla Norjassa lokakuussa 2012.

Muikunnahka on turhan ohutta.
Teksti:
Johanna Jantunen

Turskaa kaulassa. Niin juhli itsenäisyyttä näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius Linnan juhlissa. Kyseessä oli turskannahkainen rusetti, jonka oli valmistanut kierrätysmateriaaleihin erikoistunut suomalaisen Pure Waste Textiles -yritys.

”Myös Peteliuksen taskuliina oli turskaa”, Lauri Köngäs-Eskanderi, yksi yrityksen perustajista kertoo.

Asusteiden materiaali oli peräisin islantilaiselta kalannahkajalostajalta.

”Kalannahka on äärimmäisen hieno materiaali, jota syntyy raakateollisuuden ohessa ja joka usein menee vain hukkaan.”

Pure Waste Textiles on valmistanut vuosien varrella kalasta myös hattuja, mutta kalannahkatuotteet eivät kuulu sen tavalliseen tuotevalikoimaan. Peteliuksen rusetti oli uniikkimallistoa.

”Valmistuksessa on omat kiemuransa. Kalannahan käsittely vaatii paljon työtä.”

Viikkojen prosessi

Myös mikkeliläinen yrittäjä Ossi Kumpulainen taitaa kalannahan käsittelyn kiemurat. Hänen vuonna 2007 perustamansa yritys Kalaparkki Oy valmistaa kalannahkatuotteita käsityönä.

”Tuotteiden valmistus alkaa nahan käsittelyllä eli parkitsemisella. Vaiheita on noin 20, ja prosessi kestää neljästä viiteen viikkoa”, Kumpulainen kertoo.

Kalaparkin tuotteissa käytetään perinteistä kasviparkitusta.

Ensin raakanahka puhdistetaan. Se kaavitaan tarkasti ja pestään pesuaineella, jotta rasva saadaan poistettua.

”Kun kalan rasva saadaan pois, samalla lähtee myös kalan haju.”

Puhdistuksen jälkeen puunkuoresta tehty parkitusliemi imeytetään kalan nahkaan hitaasti.

35 kalalajia

rusetti

Tämä rusetti on valmistettu mateennahasta. Kuva: Kalaparkki Oy.

Kalaparkki Oy tekee muun muassa mateennahkalompakoita, lohennahkaisia korttikoteloita ja hauennahkaisia taskumatteja.

”Olen ehtinyt testata yli 35 kalalajia, joista muikku on pienin. Siitä en kuitenkaan lähtisi tuotteita tekemään, koska nahka on niin ohutta ja nahkapalat pieniä”, Kumpulainen sanoo.

Kumpulaisen suosikkimateriaalinsa on kotimainen made.

”Mateennahka on kestävää, ja siinä on hienoja vaihtelevia kuvioita. Lisäksi nahan pinta on sileää verrattuna moniin muihin kaloihin.”

Esimerkiksi hauennahasta tehdyt tuotteet ovat karheampia, sillä hauella on syvät suomutaskut.

Materiaali tuotteisiin hankitaan suomalaisilta kalakauppiailta.

”Kaloja ei siis ole kasvatettu tai pyydetty nahan takia, vaan ne ovat ruokakalojen nahkoja, jotka muuten heitettäisiin pois.”

 

X