Verohallinto harkitsee kovia keinoja Panama-papereiden saamiseksi Yleltä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Yle oli vahvimmillaan Ison Pajan valmistuessa 1990-luvulla. Nyt toimitalosta tulee VR:n pääkonttori. © MESSO PERTTI/SKOY
Verohallinto yrittää saada Panama-aineiston muiden maiden viranomaisilta. Mikäli se ei onnistu, on Yleisradio verottajan tulilinjalla.

Verohallinto suunnittelee Panama-vuodon aineiston hankkimista jopa väkisin. Asia käy ilmi verohallinnon viime viikolla laatimasta muistiosta.

“Verohallinnon käymissä keskusteluissa sekä aikaisempien kokemusten perusteella on ilmennyt, että ICIJ ja siinä jäsenenä olevat toimittajat eivät ole olleet halukkaita luovuttamaan tietoja viranomaisten käyttöön. Verohallinto aikoo kuitenkin käynnistää prosessin tietojen saamiseksi Yleisradiolta”, kerrotaan verohallinnon valtiovarainministeriölle viime viikolla laatimassa muistiossa.

Muistiossa verohallinto toteaa pyrkivänsä ensisijaisesti saamaan tiedot muiden maiden viranomaisilta. Tämä siksi, että Yleisradio voisi viivyttää tietojen saamista valittamalla tietopyynnöstä hallinto-oikeuteen.

Toisaalta verohallinto väläyttelee muistiossa erittäin rajua keinoa.

“Edellisten toimenpiteiden lisäksi Verohallinnon on mahdollista kohdistaa verotarkastus tai vertailutietotarkastus (kerätä vertailutietoa muun kuin tarkastuskohteen veroasioiden

selvittämiseksi) yrityksiin, joilla on asiaan liittyvää tietoa hallussaan. Verohallinto ei voi kuitenkaan verotuksen salassapitosäännösten vuoksi tarkemmin selvittää toimenpiteitään tällä alueella.”

Poliisilta virka-apua?

Tiettävästi ainoa yritys, jolla tiedot on hallussa, on Yleisradio.

Mahdollista on myös, että tiedot ovat Yleisradiolle tietopalveluja tuottavien yritysten hallussa. Yleisradio käyttää esimerkiksi Googlen pilvipalveluja toimitukselliseen työhön.

Lain mukaan verohallinnolla on oikeus tehdä verotarkastus yksinomaan kerätäkseen tietoja, joita voidaan käyttää verotuksessa. Pykälää on käytetty lähinnä pankkitietojen keräämiseen pankeista, mutta laissa ei suoranaisesti sanota, etteikö tämä oikeus koskisi tarvittaessa myös vaikka Yleisradiota. Lisäksi poliisilla on velvollisuus antaa virka-apua verottajalle “toimivaltansa puitteissa”.

Verohallinnon muistio on päivätty 7.4. Siinä sanotaan, ettei “millään verohallinnolla ole saatujen tietojen mukaan hallussaan tietovuotoaineistoa”. Seuraavana päivänä verohallinnon ylijohtaja Sanna Alamäki kertoi Twitterissä osallistuvansa Pariisissa 13.4. pidettävään kokoukseen, jonka Australian veroviranomaiset olivat kutsuneet koolle Panama-vuodon vuoksi. Alamäki kertoi samassa tviitissä, että “Australia on saanut pienen määrän tietoja”.

Kokous pidettiin siis eilen. Verohallinto ei ole tiedottanut, saatiinko Pariisista Panama-aineistoa tai aikooko se yrittää hankkia sen Yleisradiolta kovin keinoin.

Työajan jälkeen klo 17.12 Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen ilmoitti: ”Ei kommentoitavaa”.

X