Wahlroos, Lepomäki, Berner – tässä on Suomen kuumin ja oikeistolaisin ajatushautomo

Ajatushautomo Libera tekee kovaa oikeistolaista politiikkaa nimekkäiden talousvaikuttajien avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ajatushautomo Liberan Elina Lepomäki Sitran seminaarissa vuonna 2014.

Ajatushautomo Libera tekee kovaa oikeistolaista politiikkaa nimekkäiden talousvaikuttajien avulla.
Teksti:
Jukka Vuorio

Ajatushautomo Libera on virallisesti poliittisesti riippumaton, mutta tekee erittäin kovaa oikeistopolitiikkaa. Libera itse tosin haluaisi linjaansa kuvattavan liberalistiseksi eikä oikeistolaiseksi.

Kun Libera perustettiin keväällä 2011, sen imago oli akateeminen, maltillinen ja jopa vaatimaton. Ajatushautomo julkaisi ulkomaisten ajattelijoiden mietintöjä ja esiintyi julkisuudessa harvakseltaan.

Sitten jokin ajatushautomon dynaamisuudessa muuttui, ja nyt Liberan edustajat esiintyvät provosoivasti mediassa. He lyövät ajankohtaisohjelmissa vertauskuvallisesti nyrkkiä pöytään ja kertovat sosiaalisessa mediassa, miten asiat pitäisi tehdä. Liberan edustajilla on nimeä, ja heitä kuunnellaan.

Ja nyt Libera tulee vastaan kaikkialla. Liberan hallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on historiallisesti haastanut puolueensa istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin. Istuvaa puheenjohtajaa ei puolueessa ole haastettu 23 vuoteen. Liberan johtaja voi siis pian olla kokoomuksenkin johtaja.

Nimekkäät vaikuttajat

Tammikuussa 2012 Liberan hallituksen riveihin liittynyt yritysjohtaja, nykyinen keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kommentoi Liberan tiedotteessa, että ”Liberan tarkoituksena on kääntää poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu suuntaan, jonka uskomme olevan oikea” ja ”Liberassa voin jatkaa niiden asioiden puolesta puhumista, jotka ovat minulle tärkeitä: yrittäjyys, omistajuus, vapaa markkintalous ja luottamus.”

Ehkä tätä Bernerin tarkoittamaa kääntämistä ja vapaata markkinataloutta nähdään nyt liikenne- ja viestintäministeriön aikeessa yksityistää ja yhtiöittää tieverkko. Berner piti aiheesta maanantaina tiedotustilaisuuden.

Berner on edelleen listattu Liberan nettisivuilla Liberan verkoston jäseneksi.

Iltalehti arvioi 18.4., että idea tieverkon yksityistämiseen olisi peräisin liikenne- ja viestintäministeriön ”uutteran kansliapäällikön Harri Pursiaisen ehtymättömästä ideapankista”. Harri Pursiainen on sattumalta Liberan toiminnanjohtajan Heikki Pursiaisen setä.

Miljonääri ja talousvaikuttaja Björn Wahlroos on Liberan hallituksen varapuheenjohtaja. Wahlroos on vakiinnuttanut paikkansa yhteiskunnallisena kommentaattorina, jonka jokainen päänavaus raportoidaan mediassa.

Viimeisimpien lausuntojen joukkoon kuuluu Panaman papereiden nostattaman kohun aikaan lausuttu mielipide, jonka mukaan Nordea ei veroparatiisipuuhissaan tehnyt mitään väärää. Wahlroos on Nordean hallituksen puheenjohtaja.

Liberan nimekkäiden vaikuttajien listan täydentää kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman, joka on aiemmin työskennellyt Liberan koordinaattorina. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan kansanedustajistamme kaikkein oikeistolaisimpia ovat juuri Rydman ja Elina Lepomäki.

Björn Wahlroosin taskut

Helsingin Sanomien tietojen mukaan (HS 10.4.2016) kokoomuksen Taru Tujunen lakkautti kokonaan aatteellisen työn puoluetoimistossa noustuaan puoluesihteeriksi vuonna 2006.

”Tujusen mielestä puoluetoimiston tehtävä oli hoitaa järjestökoneistoa. Päivittäisen politiikan tekeminen jätettiin puolueen ministerikoneistolle”, HS kirjoitti. Ehkä Libera syntyi täyttämään Tujusen aiheuttamaa ideologista tyhjiötä?

Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen, onko Libera kokoomuksen ajatushautomo?

”Ei ole. Meillä ei ole kokoomuksen yhteyttä, sieltä ei tule esimerkiksi mitään rahoitusta. Heillähän on oma ajatushautomo Suomen Toivo.”

Mutta Liberan hallituksen puheenjohtaja Elina Lepomäki saattaa kohta olla myös kokoomuksen johtaja?

”Se on mahdollista. Elinan poliittinen ura ei kuitenkaan liity meihin. Hän on ollut meillä pitkään töissä tutkimusjohtajana jo ennen kuin hänestä tuli kansanedustaja.”

Liberan tarkoituksena on tukea ja edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa. Miten näitä asioita on edistetty?

”Liberalismi on meidän toiminnan keskeinen ajatus. Me emme lobbaa emmekä toimi kulissien takana. Kaikki työ on ihan julkista vaikuttamista, julkaisemme esimerkiksi raportteja, analyyseja ja blogikirjoituksia sekä olemme vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa.”

Tuli tässä muuten mieleen, että ovatko nämä ministeri Anne Bernerin ajatukset tieverkon yksityistämisestä peräisin sieltä Liberan toimistolta?

”Eivät ole. Hän oli meillä kyllä aiemmin hallituksen puheenjohtajana, mutta hänen ja minun toimikaudet eivät kovin pitkään osuneet päällekkäin.”

Liberan rahoitus on täysin yksityistä. Tuleeko rahoitus enimmäkseen Liberan hallituksen varapuheenjohtajan Björn Wahlroosin taskusta?

”Hän kyllä on yksi meidän rahoittajista, mutta summat kuuluvat rahoittajien oman yksityisyyden piiriin. Olemme kyllä ihan avoimia rahoittajien suhteen siinä määrin kuin se heidän yksityisyytensä kannalta on mahdollista. Liberan budjetti oli viime vuonna noin 270 000 euroa. Tästä osa oli yksityisiä lahjoituksia, osa tuli säätiöiltä, joita taisi olla 4 kappaletta. Meillä on rahankeruulupa, joten saamme myös jonkin verran pienlahjoituksia.”

X