Puhejudo taltutti uhkaavasti käyttäytyneen lentokonehäirikön – ”Lentokone ei ole paikka minkäänlaiselle poikkeavalle käytökselle”

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto todisti ahdistavan tilanteen lentokoneessa, joka selvittiin rauhoittelemalla sekavaa miestä useaan otteeseen.

Jouduin viime viikon alussa tahtomattani tilanteeseen, josta ei voinut poistua minnekään. Neljän tunnin lomalento Kyprokselta takaisin Suomeen sujui varpailla ollen, tilannetta tarkkaillen ja ärsykkeisiin myötäilevästi reagoiden. Muuta ei voinut. Kyse oli hyvin sekavassa tilassa olleesta miesmatkustajasta, jonka arvaamattoman käytöksen olin pannut merkille jo lentokentällä.

Lentokoneessa hän istui suoraan edeltävälle riville.

Mies haistatteli ja uhkaili vieressä istunutta puolisoaan kuuluvasti lennon alusta alkaen. Juuri ennen lähtökiihdytystä nainen pyysi henkilökunnalta paikanvaihtoa. Koska olimme jo liikkeellä, neuvoi henkilökunta odottamaan koneen nousua. Kun pääsimme ilmaan ja turvavyövalo sammui, mies yritti voimakkaasti käydä käsiksi naiseen. Onneksi tämä pääsi livahtamaan ilman osumia pois paikaltaan ja siirtymään koneen peräosaan.

Myös vieressä istunut sivullinen vaihtoi heti paikkaa. Mies jäi pää punaisena pyörimään ja puhumaan itsekseen. Vaikka stuertti häntä kävikin moneen otteeseen rauhoittelemassa ja vannotti pysymään paikallaan, oli tilanne ympärillä oleville lapsiperheille hyvin ahdistava. Vaihdoimme huolestuneita katseita muiden isien ja äitien kanssa. Olimme suljetussa tilassa korkealla taivaalla alle metrin päässä arvaamattomasta ihmisestä.

Kielloista huolimatta mies ramppasi takaosassa puolisonsa luona. Puolivälissä lentoa hän kysyi, mistä olimmekaan lähteneet lentoon. Rauhoittelin häntä ystävällisesti puhuen, koska jokainen vastasana toi aggression takaisin. Näin lopulta kävikin, kun takaosan matkustajat olivat ”ilmiantaneet” hänen ramppauksensa. Mies nousi penkille puoliseisovaan asentoon ja haukkui heidät niin raivoisasti, että sylki lensi. Onneksi lento oli päättymässä. Laskeutumisen jälkeen kiittelin stuerttia. Rauhoitteleva puhe oli riittänyt estämään pahemman.

Lentokone ei ole paikka minkäänlaiselle poikkeavalle käytökselle. Poliisi tutkii parhaillaan vihreiden lainsäädäntösihteerin toimia, kun tämä protestoi pakkopalautusta vastaan Finnairin koneessa.

Miten tavallinen kansalainen voi uskoa lakien ja politiikan voimaan, kun niiden parissa työskentelevä turvautuu mieluummin lentokoneessa protestointiin?