Miten älypuhelin puhdistetaan huolellisesti? Näin teet itse puhelimen puhdistusliuoksen

Vaikka koronavirus ei nykytiedon mukaan tartukaan kovin hyvin pinnoilta, kaipaa moni normiarkea tehokkaampia desinfiointikeinoja kännykän puhdistukseen näin korona-aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käytä kännykän puhdistukseen esimerkiksi kertakäyttöisiä puhdistusliinoja.

Vaikka koronavirus ei nykytiedon mukaan tartukaan kovin hyvin pinnoilta, kaipaa moni normiarkea tehokkaampia desinfiointikeinoja kännykän puhdistukseen näin korona-aikana.
Teksti: Marja Aalto

Kätevä tapa hoitaa puhelimen desinfiointi, on käyttää erityisesti kännykän puhdistukseen myytäviä kertakäyttöisiä, desinfiointiainetta sisältäviä puhdistusliinoja.

Vielä järeämpi konsti on mieto alkoholiliuosspray. Niitäkin myydään valmiina tuotteina.

Puhelimen voi puhdistaa myös mikrokuituliinalla, jota kannattaa käyttää mukana.

Kännykän voi puhdistaa myös mikrokuituliinalla, jota kannattaa käyttää mukana. © iStock

Tee oma puhdistusliuos puhelimen desifiointiin

DNA.fi:n julkaisema blogi kertoo, että sellaisen voi tehdä itsekin sekoittamalla vettä ja apteekeista saatavaa isopropyylialkoholia pieneen spraypulloon. Liuosta suihkutetaan pehmeälle nukkaamattomalle liinalle ja puhelin pyyhitään sillä. Liuosta ei suihkuteta suoraan laitteeseen.

Jos kännykkä jää puhdistuksen jälkeen kosteaksi, se pitää pyyhkiä kuivaksi.

Vaikka kännykän näyttö ei ehkä olekaan juuri koronaviruksen tarttumisen kannalta erityisen suuri vaaranpaikka, kannatta muistaa, että se on hyvä alusta monille muille taudinaiheuttajille, kuten vatsatautia aiheuttavalle norovirukselle. Näytön pintaa pyyhkäistään koko ajan sormilla, ja puhelin painetaan lähelle suuta.

Älä ota puhelinta vessareissulle

Ulosteperäiset norovirukset voivat elää pinnoilla pitkään, ja puhelimen pinta on otollinen alusta niille. Siksi onkin syytä ottaa huomioon varoitus: älä vie puhelinta mukanasi vessaan.

DNA:n blogin mukaan on varsin yleistä, että puhelinta käytetään vessassa asioinnin aikana ja kädet pestään vasta asioinnin päätteeksi: niinpä vessa on yksi isoimmista bakteerinlähteistä.

Käsien pesusta kannattaa huolehtia sittenkin, kun korona-aika on joskus takana.

Katso myös video, miten älypuhelimen voi puhdistaa

Lue myös: Älypuhelin voi olla oikea bakteeripesäke – asiantuntija kertoo, millä aineella puhelimen puhdistus onnistuu turvallisesti

Lue myös: Viisi faktaa, jotka nyt uudesta koronaviruksesta kannattaa tietää

Lue myös: Sairastunut Jouni kuvailee kovia ja aaltomaisia oireitaan: ”Tuntuu kuin joku heittelisi keilapalloa pään sisällä”

Jouni hoitaa oireitaan särkylääkkeellä ja runsaalla vedellä.

Jouni hoitaa oireitaan särkylääkkeellä ja runsaalla vedellä. © Lukijan kuva

X