Älypuhelin vai peruspuhelin? Esittelemme kuusi erilaista vaihtoehtoa – Arvostatko puhelimessasi hyvää kameraa, helppokäyttöisyyttä vai pitkää akkua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Saako olla upea kamera, puhetta ymmärtävä puhelin vai helppo perusluuri?

Järkevä älypuhelin maksaa vähintään 150–200 euroa. Kalliimmalla hinnalla saa kehittyneemmät kamerat, laadukkaamman näytön, nopeammin latautuvan akun ja muita hienouksia.

Kalliimpi ei ole aina joka suhteessa parempi. Upean puhelimen akku saattaa hyytyä päivässä, mutta halvan perusluurin akku voi riittää jopa yli viikon.

Kokeile vaihtoehtoja liikkeessä yhdessä tulevan käyttäjän kanssa, jos ostat puhelinta läheisellesi.

Uusi älypuhelin hankinnassa? Muista nämä perusasiat

Älypuhelimen pitää tuntua mukavalta kädessä ja taskussa. Toimiiko puhelin tarvittaessa esimerkiksi kuulolaitteen kanssa? Näytön pitää olla näkökyvylle sopivan tarkka, kirkas ja omata riittävästi kontrastia.

Ovatko ylenmääräisen tarkka kamera ja näyttö hintansa arvoisia? Tehokas kameran kuvanvakain puolestaan auttaa saamaan tärähtämättömiä valokuvia ja videoita, vaikka käsi tärisee. Paljon tarkkoja videoita kuvaavan puhelimessa tulisi olla runsaasti tallennustilaa.

Hyödyt tehokkaasta suorittimesta ja nopeaan tahtiin päivittyvästä näytöstä, jos harrastat vaativia kännykkäpelejä. Mainokset hehkuttavat 5G-tekniikkaa, mutta moni pärjää edelleen aivan hyvin 4G-älypuhelimella.

Kosteutta kestävä puhelin on pitkäikäisempi kuin suojaamaton. Suojausluokka IP54 on kohtalainen ja IP65 hyvä. Kestävä kuori, erikoisvahva lasi ja näyttöön liimattu suoja vähentävät rikkoutumisen vaaraa. Sotilasstandardien mukaiset puhelimet kestävät rajujakin kolhuja.

iPhone-puhelimet ovat kalliimpia, mutta monien mielestä ne ovat helpompia käyttää kuin Androidit.

Kosolti hienouksia

© Xiaomi

© Xiaomi

Näppäile upeita valokuvia ja videoita. Nauti kirkkaasta näytöstä ja sulavasta toiminnasta. Riittoisa akku latautuu ripeästi. Xiaomi 11T tarjoaa monia hienouksia 400 euron vastineeksi.

Vakaita videoita

© Motorola

© Motorola

Näppäile tärähtämättömiä valokuvia ja kuvaa sulavia videoita. Etevä Android-älypuhelin vakauttaa kuvan, vaikka käsi vähän tutisee. Akkua kehutaan riittoisaksi. Motorola Moto G41 maksaa 250 e.

Helpompi älypuhelin

© Doro

© Doro

Hyödynnä some ja nykyaikaiset viestimet. Näppäile kelpo valokuvia ja videoita. Avunpyyntönappi parantaa turvaa. Täysiverinen älypuhelin Doro 8110 kestää vesiroiskeet ja maksaa noin 250 e.

Heikko-näköiselle

© Aviris.fi

© Aviris.fi

Puhu puhelimelle. Se tottelee ja puhuu valikot, saapuneet tekstiviestit ja asiakirjan sisällön. Sanele tekstiviesti. Heikkonäköiselle ja iäkkäälle soveltuva BlindShell Classic 2 maksaa 449 e.

Pitkäikäinen

© Fairphone

© Fairphone

Viiden vuoden takuu, huoltoa helpottava rakenne, varaosien saatavuus ja ohjelmapäivitykset kauas tulevaisuuteen varmistavat mainion älypuhelimen pitkän käyttöiän. Fairphone 4 5G maksaa noin 600 e.

Järkevä ja selkeä

Puhu, tekstaa ja kuuntele radiota peruspuhelimella, jonka akku riittää jopa viikoksi. Tosin kamera ei ole kaksinen. 4G-aikaan uudistunut Nokia 225 4G mahtuu pieneen taskuun ja maksaa 49 e.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 3/22.

Lue myös: Ota videopuhelu tavaksi – Soittaminen on helppoa! Näillä lisälaitteilla saat puhelusta enemmän irti

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X